Imidž NBA ohrozuje rastúca agresivita hráčov

Tento faul newyorského rozohrávača Mardyho Collinsa na J. R. Smitha (s loptou) bol na začiatku hromadnej bitky v zápase New York - Denver.
Tento faul newyorského rozohrávača Mardyho Collinsa na J. R. Smitha (s loptou) bol na začiatku hromadnej bitky v zápase New York - Denver. (Autor: SITA/AP)
Peter Šefránek|27. dec 2006 o 00:00

Basketbal už dávno nie je športom pre chlapcov v rukavičkách.

Tvrdosť, niekedy až brutalita hráčov rastie. Fanúšikmi na celom svete obdivovaná NBA nie je výnimkou, skôr naopak. Jej vedenie stojí pred vážnou úlohou - ustrážiť, aby agresivita nepresiahla akceptovateľnú hranicu.Od hromadnej bitky v posvätnej newyorskej Madison Square Garden prešiel týždeň, no zámorské médiá v predsviatočných vydaniach neprestávali diskutovať o ohrozenom imidži basketbalovej NBA, súperiacej o každého diváka vo večnom súboji s populárnejšími profesionálnymi súťažami amerického futbalu a bejzbalu.

Nezmyselný incident

K škandalóznej a úplne nezmyselnej scéne prišlo minútu a štvrť pred koncom zápasu New York Knicks - Denver Nuggets. Stretnutia dávno rozhodnutého. Domáci ho prehrali o dvadsaťtri bodov (100:123).

Emócie spustil hrubý faul hráča New Yorku Mardy Collinsa, ktorý zápasníckym chvatom zlikvidoval pokus J. R. Smitha o zakončenie útoku smečom. V sekunde sa do konfliktu zapojil zvyšok hráčov na palubovke, padli facky, vzduchom svišťali päste, jedna z dvojíc skončila na zemi medzi divákmi v prvom rade. Rozhodcovia všetkých desiatich účastníkov bitky vrátane najlepšieho ligového strelca Carmela Anthonyho vylúčili.

Len zásah bezpečnostných síl a členov obidvoch realizačných tímov zabránil eskalácii incidentu. I tak hrozivo pripomenul škandál spred dvoch rokov v Detroite, keď sa hromadná bitka preniesla z palubovky do hľadiska a vyústila boxom rozvášnených divákov s basketbalistami hosťujúceho tímu z Indiany. Do konca zápasu chýbalo 45,9 sekundy. "Čo sa dialo na ihrisku, bolo šokujúce, neospravedlniteľné a pre našu ligu zahanbujúce," povedal pred 25 mesiacmi šéf NBA komisár David Stern a podobné zopakoval aj dnes. Dobrá povesť NBA utrpela ďalšiu ranu.

Šiesty najvyšší trest

Vedenie ligy potrestalo minulý týždeň obidva kluby polmiliónovou pokutou. Z bitkárov dostal najviac Carmelo Anthony, ktorý sfaulovaného spoluhráča Smitha pomstil tvrdým direktom - nezahrá si pätnásť zápasov. Zastavenú činnosť na desať stretnutí má dvojica Nate Robinson a J. R. Smith, ktorá svoj súboj skončila medzi divákmi. Collins dostal za hrubý faul šesťzápasový dištanc. Stern suspendoval spolu sedem hráčov.

"Budeme tvrdo trestať nespratníkov, ktorí sa nevedia krotiť. Dali sme si cieľ zbaviť NBA násilností," povedal komisár pre New York Daily News. Denník však Sterna skritizoval, že neodhalil hlavného vinníka konfliktu.

Anthonyho trest je šiesty najvyšší v doterajšej histórii NBA. Rekordom je stop na 73 zápasov pre Rona Artesta po škandále v dueli Detroit - Indiana.

Výhovorky neobstoja

Až smiešne zneli výhovorky trénera New Yorku Isiaha Thomasa a jeho hráčov, ktorí vinu za škandál hodili na súpera. Podľa nich bol zápas dávno rozhodnutý, oni to už dávno "zabalili" a Denver mal stiahnuť svoje najväčšie hviezdy z hry. Newyorčania zabudli, že Collins podobným faulom zlikvidoval strieľajúceho protihráča 24 hodín predtým. Minútu a 44 sekúnd pred koncom zápasu proti Indiane, keď Knicks prehrávali o 16 bodov a súper mal na ihrisku piatich náhradníkov.

Hráči New Yorku cítili zo strany súpera snahu o ponižovanie. "Nešlo im o nič iné, len nás znemožniť," vravel Robinson a priznal, že hrubý faul očakával: "Vedel som, že k niečomu takému príde. Nenecháme si predsa brnkať na nos od súpera, ktorý vyhráva o dvadsať, necháva na palubovke prvú päťku a zosmiešňuje nás smečmi," cituje hráča NY Daily News.

Psychika a príklad NHL

Náš skúsený basketbalový tréner Miroslav Rehák, bývalý kouč mužskej reprezentácie, vidí príčiny rastúcej agresivity v NBA v snahe kopírovať hokej. "Príklady, aj tie negatívne, priťahujú. V NHL sú podobné hromadné bitky súčasťou šou, zvyšujú popularitu súťaže. Na druhej strane, svoju rolu zohrala psychika hráčov. I keď je o výsledku rozhodnuté, nervy hráčov pracujú, prehrávajúce družstvo je nasrdené. Našťastie, podobné scény zatiaľ v basketbale považujem skôr za kuriozitu."

Vo svojej hráčskej i trénerskej kariére Rehák niečo podobné nezažil. "Jedine počas môjho posledného pôsobenia v bratislavskom Interi, hoci to je s bitkou v New Yorku neporovnateľné, došlo pred dvoma rokmi ku konfliktu medzi dvoma legionármi. Averzia medzi naším chorvátskym a súperovým srbským hráčom vyústila do pozápasovej facky pri odchode z ihriska."

Univerziádna spomienka

Zato v mojej pamäti je konflikt porovnateľný s tým newyorským. Bol som aktívnym účastníkom hromadnej bitky počas stretnutia akademikov Slovenska a Česka na Univerziáde v Nitre 1967. Môjho spoluhráča z bratislavskej Slávie SVŠT Petra Marescha rovnako pri zakončení protiútoku pod košom surovo sfauloval basketbalista Slávie VŠ Praha reprezentant Jiří Ammer a ihrisko bolo o chvíľu plné Zorrov pomstiteľov. Incident nemal disciplinárne pokračovanie, v tých časoch si funkcionári vybrali radšej jeho pozametanie pod koberec.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Imidž NBA ohrozuje rastúca agresivita hráčov