Ľudia v meste sa s ním fotia. Legionár už ovláda niekoľko slovenských slov

Carl Isaac Langa, hráč MŠK Rimavská Sobota
Carl Isaac Langa, hráč MŠK Rimavská Sobota (Autor: Titanilla Bőd)
Titanilla Bőd|24. okt 2021 o 08:00

Francúzsky futbalista dal svoj prvý gól v III. lige Stred.

RIMAVSKÁ SOBOTA. Futbalisti MŠK Rimavská Sobota nezačali jesennú časť III. ligy Stred podľa predstáv, aj preto ich začiatkom septembra posilnila trojica legionárov.

Z nich sa v základnej zostave udomácnil 26-ročný Francúz Carl Isaac Langa, ktorý cez víkend proti FK Čadca zaknihoval aj svoj prvý gól na Slovensku.

Obrat po prestávke

Zápas bol dôležitý pre oba tímy, predposledný privítal posledného. Domáci išli do vedenia gólom Martina Tannhausera už v 6. minúte, no potom akoby sa uspokojili a neboli smerom dopredu nebezpeční.

Hostia v závere polčasu otočili skóre dvoma gólmi aktívneho Rudolfa Práznovského.

Tri body však napokon ostali v Rimavskej Sobote, keď po prestávke vyrovnal Csaba Juhász a po dvoch štandardných situáciách sa hlavou presadil najprv Carl Isaac Langa a potom Peter Petrán.

Rimavskosoboťania, ktorí v predchádzajúcich trinástich zápasoch dali celkovo päť gólov, teraz skórovali za deväťdesiat minút štyrikrát a súpera z chvosta tabuľky zdolali 4:2.

Zaujalo vás niečo v nižších súťažiach? Boli ste svedkami výnimočného gólu, videli ste kurióznu situáciu na dedinských trávnikoch, poznáte hráča s nevšedným životným príbehom? Ozvite sa nám na futbalnet@sportnet.sk .

Nechcel sklamať trénera

„V prvom polčase sme nehrali dobre. V prestávke nám tréner prízvukoval, že musíme hrať vyššie, dať do toho všetko. Mne osobne vravel, že odo mňa očakáva viac, takže som sa naozaj snažil, aby som ho nesklamal,“ zhodnotil zápas Isaac Langa.

Možnosť hrať v Rimavskej Sobote uvítal. „Cítim sa tu dobre, všetci sú veľmi milí,“ zdôraznil.

Malé mesto na juhu Slovenska ho ničím nešokovalo. „Hral som počas svojej kariéry aj v Anglicku. Keď si prvý raz mimo domova, môžeš byť niekedy prekvapený, ale ja som už hrával aj inde, beriem to ako súčasť futbalovej kariéry,“ vyzdvihol Langa.

Od svojho príchodu odohral plnú minutáž, nastúpil v desiatich zápasoch.

Chrbát! Sám!

Do treťoligového celku prišiel naraz s krajanom Noahom Muenimanum a Mahamanem Tourém z Mali. 19-ročný Muenimanu sa v klube nepresadil a už ho aj opustil, 21-ročný Touré naskakuje väčšinou ako náhradník.

Dvaja legionári momentálne žijú spolu v jednom byte a všetok svoj čas venujú futbalu. Často trénujú aj individuálne. Mladší z nich to má na Slovensku o to ťažšie, že nehovorí po anglicky.

Langa hráva v strede obrany, kde je kľúčová komunikácia. „Niektorí chlapci vedia po anglicky, a aj ja sa snažím po večeroch učiť nejaké slovíčka. Základné výrazy už ovládam, napríklad chrbát alebo sám,“ vysvetľoval.

Základná zostava MŠK Rimavská Sobota v zápase s FK Čadca.
Základná zostava MŠK Rimavská Sobota v zápase s FK Čadca. (Autor: Titanilla Bőd)

Bohatá história

Francúzsky stopér začínal s futbalom v parížskom klube Red Star, čo je štvrtý najstarší klub vo Francúzsku po parížskom Standard AC, Le Havre AC a Girondins Bordeaux. Založil ho v roku 1897 legendárny Jules Rimet. V súčasnosti figuruje v tretej najvyššej súťaži.

„Hral som za Red Star v mládežníckych kategóriách. Keď som mal osemnásť, presťahoval som sa do Anglicka. Pôsobil som vo viacerých kluboch, s Barnetom sme vtedy hrali v League Two, teda v štvrtej najvyššej súťaži. Neskôr som sa vrátil do Francúzska a teraz sa my naskytla príležitosť prísť na Slovensko,“ v krátkosti zhrnul svoju kariéru Langa.

„Intenzita hry je v Anglicku samozrejme vyššia, tu mám viac času spracovať loptu. Ale myslím si, že v druhej slovenskej lige je už tempo trošku iné. V porovnaní s Francúzskom sa mi zase zdá, že tam to bolo futbalovejšie, technickejšie, tu je to skôr o bojovnosti,“ prezradil.

Sníva o Anglicku

Rimavská Sobota nie je veľké mesto, človek čiernej pleti tu budí pozornosť. Langa ale tvrdí, že nezažil žiadnu nepríjemnú skúsenosť.

Ľudia ho spoznávajú, chcú sa s ním fotiť. „Sú ku mne milí, aj ja som milý k nim. Pýtajú sa ma, či hrám za Rimavskú Sobotu a poprosia o spoločnú fotku,“ podelil sa o zážitky Langa.

Jeho obľúbeným klubom je Arsenal a sníva o tom, že raz bude hrať v Anglicku vo vyššej súťaži, v Premier League alebo v Championship. „Momentálne sa však sústredím na Rimavskú Sobotu, chcem pomôcť mužstvu,“ uzavrel Carl Isaac Langa.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Ľudia v meste sa s ním fotia. Legionár už ovláda niekoľko slovenských slov