Igor Kováč slávi štyridsiatku

SITA|13. máj 2009 o 00:00

Včera slávil jubileum jeden z najlepších slovenských atlétov v ére samostatnosti.



BRATISLAVA. Včera slávil štyridsiatku jeden z najlepších slovenských atlétov v ére samostatnosti, bývalý skvelý prekážkar Igor Kováč. Rodák z Krompách sa do histórie zapísal ako prvý slovenský medailista z majstrovstiev sveta. V roku 1997 na šampionáte v Aténach došprintoval v behu na 110 m prekážok tretí, predstihli ho len dve superhviezdy tejto disciplíny Američan Allen Johnson a Brit Colin Jackson.

Skvelý osobný rekord

Kováčov bronz bol desať rokov jediným cenným kovom Slovenska na MS až do chvíle, keď skončil tretí kladivár Libor Charfreitag v Osake 2007. Práve rok 1997 bol najúspešnejším v kariére atléta, ktorý dlhé roky žil a trénoval v Prahe pod vedením Jana Pospíšila a bol dlhoročným "parťákom" oštepárskej legendy Jana Železného.
V roku 1997 zabehol v júli v Štokholme Kováč nielen famóznych 13,13 sekundy na 110 m prekážok a doteraz je zásluhou tohto výkonu siedmy v európskych historických tabuľkách, ale vylepšil si aj osobné rekordy v hladkých šprintoch na 100 m (10,32) a 200 m (20,81), pričom čas zo stovky je dodnes národným rekordom. Záver životnej sezóny okorenil v japonskej Fukuoke v septembri 4. miestom vo finále prestížneho seriálu IAAF Grand Prix, kde časom 13,14 iba o stotinku zaostal za senzačným štokholmským časom.

Trápili ho achilovky

V nasledujúcich rokoch sa mu až tak nedarilo, trápili ho rôzne zranenia, no najviac achilovky. Pre zdĺhavé problémy s nimi v júni 2002 na kedysi chýrnom bratislavskom mítingu IAAF Grand Prix definitívne ukončil kariéru. Stalo sa tak na podujatí, ktoré mu prirástlo k srdcu, a kde dvakrát v súbojoch s absolútnou svetovou špičkou zlepšil slovenský rekord.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Igor Kováč slávi štyridsiatku