Hossa pomohol asistenciami k druhej výhre Detroitu

Brankár Chris Osgood bol oporou Detroitu aj v druhom finálovom zápase.
Brankár Chris Osgood bol oporou Detroitu aj v druhom finálovom zápase. (Autor: TASR/AP)
TASR|1. jún 2009 o 06:35

Hokejisti Detroitu vyhrali aj v druhom zápase finálovej série play off NHL nad Pittsburghom a opäť 3:1.

DETROIT. Záverečné boje o Stanleyho pohár pokračujú v noci na stredu prvým z dvojice zápasov na ľade pensylvánskeho klubu.

prečítajte si, čo píšu o dnešnom zápase na idnes.cz

V noci na pondelok sa zrodil aj prvé finálové kanadské body pre slovenského hokejistu. Asistencii Mariána Hossu pri víťaznom góle pritom predchádzala jeho parádna bekčekingová robota, druhú prihrávku si pripísal na poslednom góle domácich. Hossa mal za Red Wings minutáž 18:15 a hoci počas power play opäť v ťahu na prázdnu bránku zaváhal, svoju aktivitu zvýraznil plusovým bodom i 5 pokusmi najčastejšie strieľajúceho hráča víťazov. Miroslav Šatan v drese Penguins mal opäť mínusku a odohral len 9 minút a rovnaký počet sekúnd. Zaujímavé je, že polovicu z tohto času nakorčuľoval v záverečnej tretine a najmä na konci zápasu, keď ho tréner nasadzoval do elitných formácií v úsilí o vyrovnanie. Napriek tomu mal Šatan v konečnom sumári druhú najnižšiu minutáž tímu.

DETROIT - PITTSBURGH 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

Góly: 25. Ericsson (Hudler, Helm), 31. Filppula (Holmström, HOSSA), 43. Abdelkader (Holmström, HOSSA) - 17. Malkin (Letang, Guerin). Rozhodcovia: McCreary, Joannette - Morin, Miller, vylúčení: 1:3 na 2 min., navyše: Zetterberg na 5 min. - Malkin 5+10, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 26:33, 20.066 divákov. Stav série: 2:0.

Detroit:

Osgood - Rafalski, Lidström, Stuart, Kronwall, Lebda, Ericsson - Franzen, Zetterberg, Cleary - Hossa, Filppula, Holmström - Samuelsson, Hudler, Helm - Maltby, Leino, Abdelkader

Pittsburgh

Fleury - Gončar, Orpik, Scuderi, Hill, Letang, Eaton - Guerin, Crosby, Kunitz - Fedotenko, Malkin, Talbot - Kennedy, Staal, Cooke - Šatan, Dupuis, Adams.

Bilancia po piatich minútach korešpondovala s obrazom hry i s vývojom prvého zápasu. Jedinú čistú šancu mal po Samuelssonovom priťuknutí Kronwall, domáci viedli na strely 6:0, hrali sebavedome, agresívne v defenzívnom a vtipne v ofenzívnom vydaní. Dianie takto kontrolovali zhruba desať minút. Obojstranne dynamický hokej sa potom na pár okamihov dostal do rozháranejšej fázy a z nej sa vymotali lepšie hostia. Čoraz jedovatejšími kombináciami získali prevahu a najmä Malkin bol opäť kritériovým tvorcom hry. Ruský center najprv pripravil tutovku Letangovi, potom poslal kolmým pasom do čistej šance Fedotenka a po šanci Kunitza sám otvoril skóre. V presilovke mal pri tom aj kus šťastia, keď si jeho strelu v skrumáži dorazil do siete súperov obranca Stuart. Sumár tretiny tak vyšiel štatisticky napokon na celej čiare v prospech Pens, ktorí viedli aj na strely 12:7. Do druhej časti sa namiesto pasívneho tímu na ľad vrátila tradičná nátlaková mašina z "mesta motorov a hokeja".

Prvý gól Detroitu strelil Ericsson

Medzi veľkými príležitosťami Kronwalla a Helma mal síce obrovskú možnosť sám pred Osgoodom aj Malkin, ale "červené krídla" lietali okolo Fleuryho sťa pokropené živou vodou. Ericsson od modrej vyrovnal a línia s Mariánom Hossom mala počas jedného striedania vari tri šance na druhý gól. Veľká chvíľa slovenského útočníka prišla o čosi neskôr hneď po skončení presilovky. Hosťujúci Dupuis sa zmocnil puku, ale Hossa mu zákrokom na hranici regulárnosti nedovolil rozohrať protiútok, naopak predĺžil striedanie svojej lajny. Po krátkych manévroch sa mu puk vrátil k ľavému mantinelu a po jeho strele i bránkoviskovej robote Holmströma trafil bekhendom ponad ležiaceho Fleuryho Filppula. V ďalšom priebehu mali šance oba tímy, ale skvele chytali brankári, najmä pittsburský ochranca svätyne podržal svojich v závere tretiny po závare prvej formácie a obrovských šanciach Franzena a Zetterbega.

Crosby trafil v rozhodujúcej chvíli len tyčku

Na začiatku tretieho dejstva vyšiel z tieňa zápasu konečne aj Crosby, ale bol v konečnom dôsledku smutným mužom zrejme kľúčových sekúnd zápasu. Kapitán tučniakov sám pred Osgoodom trafil žŕdku, puk sa z opačnej strany cez celé bránkovisko dokotúľal spoza brankára opäť k nemu a hoci kanadský mladík rutinovaného soka prekonal aj na druhý pokus, gólu zabránil v bránke ležiaci Zetterberg. O pár sekúnd padol gól na druhej strane, keď Abdelkader, nováčik NHL z "robotníckej" štvrtej formácie dal svoj druhý gól kariéry a zároveň druhý gól vo finále play off... Dvadsaťdvaročnému Američanovi stačilo na dva náramne dôležité kusy necelých 13 čistých minút nasadenia, noc predtým skóroval v rovnakom čase a takmer identickým spôsobom, keď skackajúci puk odpálil v štýle golfistu a dokonale zaskočil obrancov i brankára. Crosby odpovedal nádhernou individuálnou akciou, ale Osgooda opäť nepokoril. Zápas vyvrcholil šarvátkou na čele so zurvalým osobným súbojom hviezd Malkina s Zetterbergom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossa pomohol asistenciami k druhej výhre Detroitu