Hossa asistoval, prvá postúpila Philadelphia

San Jose vyhralo nad Coloradom a je blízko postupu do druhého kola play off.
San Jose vyhralo nad Coloradom a je blízko postupu do druhého kola play off. (Autor: SITA/AP)
SITA|23. apr 2010 o 07:36

Hokejisti Philadelphie Flyers prekvapujúco postúpili do 2. kola play off zámorskej NHL.

NEW YORK. Hokejisti Philadelphie sú prvými postupujúcimi z úvodného kola play-off zámorskej NHL. Vo štvrtkovom stretnutí zvíťazili na ľade New Jersey 3:0 a sériu vyhrali 4:1 na zápasy. Rovnaký výsledok dosiahlo u súpera aj Chicago, ktoré vďaka víťazstvu 3:0 v Nashville vyrovnalo stav série na 2:2.

Slovenský útočník Marián Hossa asistoval pri góle Jonathana Toewsa v 33. min, ich spoluhráč Tomáš Kopecký si do štatistík pripísal jednu strelu a dvojminútový trest. Slováci hrali v jednej formácii spoločne s Patrickom Sharpom. "Trochu to zmenilo náš prejav, to je jasné. Odohrali sme však v tejto sezóne už 86 stretnutí a každý dobre pozná hru ostatných spoluhráčov. Joel (tréner Chicaga Joel Quenneville, pozn.) mal dobrú intuíciu a dnes nám takéto zloženie fungovalo," pochvaľoval si spoluprácu so slovenským duom 28-ročný Kanaďan Sharp.

Budaj už Coloradu nepomohol

Tretia výhra na nulu sa vo štvrtok zrodila v San Jose, kde domáci po bezgólovej úvodnej tretine zdolali Colorado 5:0. Do bránky hostí sa v 52. min postavil Peter Budaj, ktorý si zo štyroch striel s jednou nedokázal poradiť. Útočník Marek Svatoš ohrozil gólmana San Jose troma strelami a mal na konte jeden mínusový bod. Stav série je z pohľadu Avalanche 2:3, takže ak si chcú Budaj, Svatoš a spol. udržať šancu na zisk Stanleyho pohára, už si v ďalších dueloch 1. kola nemôžu dovoliť zaváhať.

"Je to iba malá časť z celkového koláča," komentoval svoj stopercentný štvrtkový výkon gólman "žralokov" Jevgenij Nabokov a dodal: "Zvíťazili sme, čo je dôležité. Ešte stále nám však treba pridať ďalšie víťazstvo. Toto bol z našej strany vynikajúci výkon, čaká nás však pravdepodobne najťažšia noc série." Pittsburgh nevyužil možnosť rozhodnúť o svojom postupe, Ottawe podľahol doma 3:4 po trojnásobnom predĺžení. Autorom víťazného gólu bol v 108. min Matt Carkner.

"Je to neuveriteľný pocit. Bojovali sme tak dlho, ako bolo potrebné," skonštatoval 29-ročný kanadský obranca. "Spravili obrovský kus roboty. Zabraňovali nám v strelách a čistili priestor pred bránkou. Aj ich gólman odohral skvelé stretnutie," športovo priznal kvality súpera kouč "tučniakov" Dan Bylsma.

Philadelphia prekvapujúco vyradila New Jersey

"Letci" z Philadelphie sa stali prvými postupujúcimi do 2. kola play-off NHL a zároveň prvým veľkým prekvapením tohtoročných vyraďovacích bojov. O ich postupe medzi 16 najlepších tímov sa totiž rozhodlo až v poslednom stretnutí sezóny, keď po samostatných nájazdoch zdolali Gáboríkov New York Rangers. Zo siedmeho miesta tabuľky Východu však hráči Flyers dostali súpera pre nich vari najprijateľnejšieho - New Jersey. V šiestich tohtosezónnych súbojoch týchto dvoch klubov v základnej časti sa až päťkrát z víťazstva radovala Philadelphia.

"Je veľmi pekné, že sa nám dnes podarilo ukončiť túto sériu," skonštatoval hosťujúci gólman Brian Boucher, ktorý vo štvrtok vychytal druhý kariérny shutout v play-off, a dodal: "Za stavu 3:1 v sérii sa súper snaží chytiť akejkoľvek možnosti, robí všetko pre to, aby sa zachránil. My sme však odviedli vynikajúcu prácu." Postup Philadelphie je o to cennejší, že tím sa v piatom dueli musel zaobísť bez dvojice hviezdnych útočníkov Jeffa Cartera a Simona Gagného, ktorí pauzovali pre zranenie nohy. Nahradil ich ale Claude Giroux, ktorý mal prsty vo všetkých presných zásahoch Flyers a s dvoma strelenými gólmi sa stal prvou hviezdou súboja.

"Toto je napínavá časť roka a celé mužstvo sa predviedlo. Chceli sme sériu ukončiť a chlapci hrali naozaj tvrdo. Boosh (brankár Boucher, pozn.) stál na svojom mieste, keď sme ho potrebovali. Nechceli sme im dať žiadnu šancu na návrat do série," prezradil pravý krídelník Giroux. Jednou z príčin vypadnutia "diablov" bola jalová ofenzíva, v piatok nedokázali pretaviť ani jednu z 28 striel na gól.

Príchod Iľju Kovaľčuka v prestupovom období dával mužstvu nádej v zlepšenie, čaro rýchlonohého Rusa však v play-off "zhaslo" rovnako ako celý útok New Jersey. "Nemôžem tomu uveriť," boli prvé slová hviezdneho gólmana Devils Martina Brodeura po vypadnutí a tretej prehre v sérii po sebe. "Z nejakých dôvodov sme nepodali náš maximálny výkon. Čakalo sa od nás ďaleko viac. Tretí rok po sebe sme nič nedokázali," dodal napokon kanadský gólman.

Chicago vyrovnalo sériu s Nashvillom

"Čierni jastrabi" z Chicaga druhý raz vyrovnali priebežný stav série s Nashvillom a druhý raz sa tak stalo po tom, čo "predátori" nevsietili ani jeden gól. Antti Niemi najprv vychytal shutout v druhom spoločnom meraní síl, teraz stopercentný výkon predviedol aj v dôležitom štvrtom, keď zneškodnil 33 striel smerujúcich do priestoru jeho bránky. "Som spokojný s výkonom mužstva," zhodnotil stretnutie tréner víťazného mužstva Joel Quenneville a dodal: "Sharp vsietil krásny gól na 3:0, puk sme mali na hokejkách trochu častejšie my. Všetky štyri formácie mali podiel na tejto výhre."

Vynikajúcou správou pre druhý tím Západnej konferencie je aj návrat skúseného obrancu Briana Campbella, ktorý sa vo štvrtok objavil prvýkrát po vyše mesiaci na súťažnom ľade. Tridsaťročný kanadský zadák pauzoval od 14. marca, keď po tvrdom ataku Alexandra Ovečkina utrpel po náraze na mantinel zlomeninu kľúčnej kosti a rebra. V dueli s poradovým číslom štyri série proti Nashvillu odohral vyše 14 min.

NHL - play off - 1.kolo:

Východná konferencia:

New Jersey - Philadelphia 0:3

Góly: 4. Briere (Giroux, M. Richards), 32. Giroux (M. Richards), 34. Giroux (Hartnell, Briere). Vylúčení: 10:11, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 28:21, brankári: Martin Brodeur - Boucher. Diváci: 17 625.

/stav série 1:4, do 2. kola postúpila Philadelphia/

Pittsburgh - Ottawa 3:4 pp

Góly: 19. Letang (Guerin, Malkin), 39. Kunitz (Crosby, Guerin), 50. Crosby (Malkin) - 11. Fisher (Karlsson, Spezza), 12. J. Ruutu (Foligno, Ch. Kelly), 51. Regin (Spezza, Karlsson), 108. Carkner (Alfredsson, Fisher). Vylúčení: 8:9, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 59:44, brankári: Fleury - Leclaire. Diváci: 17 132.

/stav série 3:2/

Západná konferencia

Nashville - Chicago 0:3 /za hostí Hossa 0+1/

Góly: 11. Sharp (P. Kane, Toews), 33. Toews (MARIÁN HOSSA, Bickell), 37. Sharp (Hjalmarsson, Sopel). Vylúčení: 3:6, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 33:30, brankári: Rinne - Niemi. Diváci: 17 113.

/stav série 2:2/

San Jose - Colorado 5:0 /za hostí Budaj nastúpil v 52. minúte a dostal 1 gól)

Góly: 29. Couture (Heatley, Marleau), 31. Pavelski (Boyle, Setoguchi), 36. Helminen (Nichol, Murray), 51. Couture (Clowe, Setoguchi), 54. Marleau (Heatley, Demers). Vylúčení: 4:6 na 2 min, navyše: McLeond na 5 min za napadnutie, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 37:28, brankári: Nabokov - Anderson (52. BUDAJ). Diváci: 17 562.

/stav série 3:2/

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossa asistoval, prvá postúpila Philadelphia