Hold východniarovi

Sportnet|28. dec 2010 o 00:00

Niekedy na slávnych rodákov nespravodlivo zabúdame. Hľadáme nové ikony, ktoré neraz tým bývalým nesiahajú ani po päty.

Silnou príležitosťou na pripomenutie významu osobnosti Ladislava Trojáka bude uvedenie do hokejovej Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie. Ako už prebehlo éterom, stane sa tak počas MS u nás. Je príznačné, že práve tento nový člen elitnej spoločnosti sa stal prvým Slovákom s titulom majstra sveta (1947) a košický rodák bol priekopníkom neskorších úspechov tohto športu v metropole východu. L. Troják bude zároveň aj prvým východniarom v Sieni slávy IIHF (pred ním sa tam zo Slovákov podarilo symbolicky vkročiť Vladimírovi Dzurillovi, Jozefovi Golonkovi, Ladislavovi Horskému, Jánovi Staršiemu a Petrovi Šťastnému). Legendárnemu útočníkovi, čo zvládol porciu 75 zápasov s 37 gólmi za čs. národný tím, tak týmto aktom vzdá hold celý hokejový svet. Za to, čo vykonal, si to rozhodne zaslúži.

Už len pár dní a nastávajúci šampionát v Košiciach a Bratislave už nebude taký vzdialený. Inšpekcie z radov IIHF dopadli zatiaľ dobre, hoci nejaké zádrhy sa nájdu vždy. Trebárs v súvislosti s usporiadaním Slovakia Cupu v prvej polovici februára. Toto zápolenie bude akýmsi sumárom prvej fázy prípravy hanlonovcov a tiež skúškou pre bratislavskú halu, v ktorej sa uskutočnia aj najdôležitejšie zápasy šampionátu. Pravda, pôjde len o skúšobnú prevádzku štadióna, keďže ešte nebude skolaudovaný. Nateraz je hotový na 80 percent, čo je do istej miery i riziko, na čo poukázali inštitúcie zapojené do procesu výstavby, ale usporiadatelia mienia vyskúšať daktoré systémy a vychytať muchy, aby ich nič nezaskočilo práve počas MS. Organizátori v oboch dejiskách sú posmelení pozitívnymi referenciami IIHF a nádejajú sa, že úspešne dopadne aj predpoklad, aby zápasy videlo najmenej 350-tisíc ľudí. Zatiaľ sa vstupenky utešene míňajú zásluhou nielen slovenských, ale i zahraničných fanúšikov.

Hoci sem-tam vytečú nervy a zaiskrí sa v arénach i mimo nich, predsa len extraligisti sú mnohokrát baránkovia v porovnaní s prejavmi, aké sa odohrávajú inde. Napríklad hráčovi Plzne Vlasákovi hrozí mastná pokuta 300-tisíc korún za to, že nevhodne komentoval kontumácie, čo nariadil riadiaci orgán. Vraj tak znevážil dobré meno elitnej českej súťaže. Nuž, cítil krivdu a neuniesol ju, preto si podal riaditeľa extraligy Šulca, pričom hráč – ako ho citovali médiá – povedal, že je preňho nedôveryhodným človekom. Pred časom sa slovný súboj s direktorom odohral aj medzi brankárom Hašekom a známy gólman vyfasoval 150-tisíc. Nuž, neradno sa jednotlivcom chytať za pasy s tými, čo majú moc. To je iné kolbisko než ľad a lepší nemusí vždy vyhrávať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Hold východniarovi