Holanďania môžu v Brazílii vyhrať, ale aj skončiť v skupine

Arjen Robben je zranený a v kvalifikácii národnému tímu nepomôže.
Arjen Robben je zranený a v kvalifikácii národnému tímu nepomôže. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|8. jún 2014 o 22:21

Žreb bol k Holanďanom nemilosrdný. O postup zo skupiny budú bojovať so Španielskom a Čile, hneď v osemfinále im hrozí domáca Brazília.

BRATISLAVA. Najlepší z tých, ktorí nikdy neboli svetovými šampiónmi. Takúto nálepku dostalo Holandsko, jediná z futbalových veľmocí, ktorá ešte nevyhrala majstrovstvá sveta. Nedokázala to skvelá generácia okolo fenomenálneho Johana Cruyffa a ani tá súčasná, hoci do finále to dotiahli obe.

Sneijder, Robben a spol. v roku 2010 stratili finálový zápas až Iniestovým gólom štyri minúty pred koncom predĺženia. Tento rok dostanú spolu s ďalším tridsiatnikom van Persiem zrejme poslednú šancu stať sa svetovými futbalovými šampiónmi.

Konkurencia je oveľa silnejšia než pred štyrmi rokmi a odborníci s Holanďanmi veľmi nepočítajú. Podľa stávkových kancelárií dokonca nepatria ani medzi desiatku najväčších favoritov.

„Nachádzame sa v ťažších časoch. Nemáme desať svetových hráčov, ale len troch-štyroch. A aj tí už začínajú starnúť,“ neverí ani slávny holandský brankár Edwin van der Sar podľa fifa.com.

Kartový rekord a surový faul

Holanďania dali svetu totálny futbal, na posledných dvoch šampionátoch však neboli stelesnením futbalovej krásy.

„Holandská futbalová filozofia je úplne odlišná od toho, čo sme videli na posledných dvoch majstrovstvách sveta,“ citoval denník Times of India Marca van Bastena, kouča Holanďanov na MS 2006.

V zápase, ktorý tlač nazvala „Bitkou o Norimberg“, vtedy Holanďania vypadli v osemfinále s Portugalskom. Súboj plný surových zákrokov priniesol rekordných šestnásť žltých kariet, z ktorých vzišli aj štyri vylúčenia.

V Južnej Afrike sa Holandsko pod vedením Berta van Marwijka dostalo do finále aj vďaka piatim jednogólovým víťazstvám po sebe. V ňom sa však vryl do pamäti najmä zákerný zákrok Nigela de Jonga na Xabiho Alonsa.

S van Gaalom na lavičke možno očakávať atraktívnejšie Holandsko. Čiastočne obmenené, nie však mladšie. Štrnásť hráčov cestujúcich do Brazílie síce nikdy nehralo na európskom či svetovom šampionáte, no vekový priemer 26 rokov je rovnaký ako pred štyrmi rokmi v Južnej Afrike.

Vzorom Atlético

Najmladšia bude obrana, v ktorej by skúsenosti mohli obzvlášť chýbať. Nik zo štvorice, ktorú Holanďania postavili do obrany vo finále predchádzajúceho šampionátu, v Brazílii nebude. Van Gaal to vyriešil experimentom s päťčlennou defenzívnou radou.

Rozostavenie 5-3-2 sa bude pri útočení meniť na 3-5-2 a Holanďania by mali na šampionáte nastupovať s útokom Robben - van Persie. „Robben s van Persiem spolu môžu byť veľmi dobrí,“ vravel van Gaal.

Od leta už kouč Manchestru United, známy ofenzívnou filozofiou, sľubuje priamočiary futbal s intenzívnym napádaním.

„Myslím, že Atlético Madrid môže byť naším vzorom. Trénujeme rozohrávku v hre štyroch proti štyrom na malom priestore, pretože chcem, aby boli moji hráči pri napádaní dostatočne agresívni,“ vysvetľuje van Gaal.

Kľúčovým hráčom Robben

Arjen Robben už takmer desaťročie patrí medzi holandské hviezdy, no ešte nikdy sa naňho reprezentácia nespoliehala tak ako teraz. V tejto sezóne bol v nabitom kádri Bayernu rozdielovým hráčom a zatienil aj Francka Ribéryho.

„V tomto ročníku bol Robben v ofenzíve naším najdôležitejším hráčom. Je to špičkový futbalista a s jeho výkonmi som bol veľmi spokojný,“ citoval portál TZ trénera Bayernu Pepa Guardiolu.

Dôležité budú pre Holanďanov v Brazílii aj výkony Robina van Persieho, ktorý, keď je zdravý, patrí v útoku medzi extratriedu.

V uplynulej sezóne sa o ňom pre mnohé zranenia hovorilo menej, napriek tomu nastrieľal v súťažných zápasoch 18 gólov. Pritom v základnej zostave nastúpil iba 23­ krát.

Chýbať bude energický strednopoliar z rímskeho AS Kevin Strootman, ktorý bol pre van Gaala veľmi dôležitý. Otázna je aj forma Wesleyho Sneijdera. Pred štyrmi rokmi bol jednou z najväčších hviezd šampionátu, no medzitým išla jeho kariéra z kopca.

„Pozícia ofenzívneho strednopoliara je stvorená pre hráčov ako Wesley. No v tréningovom kempe v Portugalsku a potom v prípravných dueloch s Ghanou a Walesom uvidíme, či je stále tým fantastickým hráčom, alebo ním iba bol,“ povedal v polovici mája van Gaal na tlačovke po zápase s Ekvádorom.

Všetko sa zrejme ukáže až v piatok, keď hrá Holandsko svoj prvý zápas šampionátu so Španielskom.

Ťažká skupina

Žreb zaradil Holandsko do azda najťažšej skupiny šampionátu ku spomenutému Španielsku, Čile a Austrálii. Najmä kombinačne výborné Čile si trúfa vyradiť jedného z dvojice favoritov z Európy.

„Musíme prežiť skupinovú fázu. Ak sa nám to podarí, naším snom bude vyhrať celý turnaj,“ povedal koncom minulého roka Arjen Robben.

Holanďania môžu v Brazílii skončiť už v skupine, rovnako však môžu prekvapiť aj pozitívne. Až do marcového medzištátneho zápasu s Francúzskom ťahali 17-zápasovú sériu bez prehry.

„V príprave sme sa najviac venovali analyzovaniu Holandska. Stále majú veľkých hráčov hrajúcich v tých najlepších kluboch,“ povedal tréner Španielska Vicente Del Bosque pre magazín NOS.

Ak by Holanďania nepostúpili z prvého miesta, hrali by v osemfinále s víťazom skupiny A. Tým by mal byť najväčší favorit šampionátu Brazília.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Holanďania môžu v Brazílii vyhrať, ale aj skončiť v skupine