Hokejový šampionát vyhral Lukašenko, zatienil aj hráčov

Diváci v Minsku sa hokejom veľmi dobre bavili. A aj Putin (uprostred) s Lukašenkom (sedí vpravo).
Diváci v Minsku sa hokejom veľmi dobre bavili. A aj Putin (uprostred) s Lukašenkom (sedí vpravo). (Autor: TASR/AP)
Sportnet|25. máj 2014 o 21:31

Po organizačne úspešnom hokejovom šampionáte v Minsku čakajú ekonomiku Bieloruska krušné časy.

Podarilo sa. Až na drobné excesy. Majstrovstvá sveta v hokeji má Bielorusko za sebou bez veľkých škandálov, hanby či katastrofy. Väčšina hostí nakoniec ocenila servis, poriadok, organizáciu a priateľské správanie sa občanov.

Bez toho, že by si možno uvedomovali, že v krajinách riadených tvrdou rukou funguje poriadok oveľa lepšie než tam, kde vládne väčšia miera slobody.

Pyšný na organizačný i športový úspech je nielen vodca Bieloruska, autor myšlienky usporiadať vrcholovú športovú akciu v krajine, ktorú Európania nazývajú poslednou totalitou na starom kontinente, a vášnivý hokejista – amatér Alexander Lukašenko, ale zjavne aj väčšina jednoduchších obyvateľov.

Určitú mieru nadšenia prejavila aj podnikateľská skupina Minska, ktorý sa zaplnil 20 tisíckami turistov a nadšenie bude ešte doznievať.

Hneď po skončení šampionátu môžu miestni obchodníci opäť začať bez obmedzenia predávať suveníry s logom MS (monopol má partner Medzinárodnej federácie švédska firma Neh).

Zisky slušne stúpli

Aj bez suvenírov však minské obchody slušne zarobili – ich zisky sa zvýšili takmer o 40 percent. To by sa bez hokeja, teda bez Lukašenka, nikdy nestalo. Hlavný úspech prezidenta teda nespočíva v tom, že sa bieloruský tím dostal do štvrťfinále a po dôstojnom výsledku 2:3 vypadol so Švédskom.

Diváci boli spokojní, i keď možno dúfali v zázrak, hráči hanbu neurobili a to stačí.

Väčšina obyvateľov je prezidentovi úprimne vďačná za to, ako reprezentuje krajinu, že dosiahol usporiadanie MS. A že donútil jednoduchých a omylných pracujúcich, aby sa vypli k neuveriteľným výkonom. Teraz sú radi, že presadzuje tvrdú disciplínu.

Okrem toho Lukašenko urobil dojem i na cudzincov, ktorí boli zvedaví na totalitný skanzen a pátrali po všetkých kútoch mesta.

Vždy v tieni Ruska

Presne to chcel prezident ukázať – že ohováračky, ktoré o ňom šíria európske, americké a niekedy aj ruské médiá, sú neopodstatnené. Aby nevznikli nedorozumenia, do schátraných dedín turistov nikto radšej nevozí a hovoriť s občanmi na politické témy tiež nie je bez rizika.

Zvlášť pre novinárov, ktorí sľúbili, že okrem hokeja sa nebudú v ničom vŕtať.

Nakoniec sú spokojní aj bieloruskí hráči. Obecenstvo sa prekonávalo, vytvorilo rekordy v návštevnosti. Bielorusko bolo nielen v športovom zmysle vždy v tieni Ruska.

Aj hokejový šampionát v Bielorusku predstihla veľkolepá olympijská šou v Soči. Napriek tomu je Lukašenko nadšený, šampionát je jeho triumfom.

Prídu horšie časy

Podľa ekonómov však Bielorusko čakajú horšie časy. Ekonomika sa postupne začne rúcať a bez výraznejšej pomoci Ruska dopadne oveľa horšie než s hokejovým šampionátom. Nie je vylúčené, že to bola posledná vec, čo sa prezidentovi naozaj podarila.

Stmelený bieloruský tím vedený kanadským trénerom Glenom Hanlonom vraj vo finále drukoval Rusom. Rovnako ako bieloruskí diváci aj sám prezident Lukašenko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Hokejový šampionát vyhral Lukašenko, zatienil aj hráčov