Hokejistky prehrali aj s Ruskom. Zahrajú si o 7. miesto

(Autor: tasr/ap)
SITA|21. feb 2010 o 06:33

Slovenské reprezentantky prehrali v sobotňajšom súboji v skupine o 5. - 8. miesto s Ruskom 2:4 a v pondelok ich čaká zápas s Čínou.

VANCOUVER. Slovenské hokejové reprezentantky prehrali v sobotňajšom súboji v skupine o 5. - 8. miesto na olympijskom turnaji vo Vancouvri s Ruskom 2:4 a v pondelok ich čaká zápas o konečné 7. miesto proti výberu Číny.

Zverenky trénera Miroslava Karafiáta síce dvakrát dokázali znížiť dvojgólový náskok ruských hokejistiek, ale favorizované Rusky dokázali zápas doviesť do víťazného konca.

Zo Sloveniek sa do streleckej listiny zapísali Pravlíková a Kapustová, na druhej strane uspela dvakrát v presilovke Gavrilovová, po jednom góle pridali Sotnikovová a Terentevová. Dvojgólová prehra s Ruskami je pre slovenské reprezentantky zatiaľ najprijateľnejšou na celom olympijskom turnaji.

Slovenky nastúpia na svoje posledné stretnutie pod piatimi olympijskými kruhmi vo Vancouveri v hale UBC Thunderbird Arena v pondelok o 14.00 h miestneho času (23.00 h SEČ), ich súperkami budú Číňanky. Rusky odohrajú duel o 5. miesto proti Švajčiarkam o päť hodín neskôr.

skupina o 5. - 8. miesto:

Rusko - Slovensko 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)

Góly: 8. Sotnikovová (Lebedevová), 19. Gavrilovová (Serginová, Smolencevová), 34. Terentevová (Kapustinová, Ďubanoková), 51. Gavrilovová - 24. Pravlíková (Veličková, Karafiátová), 41. Kapustová (Veličková).

Vylúčené: 4:4 na 2 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 1:0, strely na bránku: 43:19. Rozhodovali: Hoveová (Nór.) - Flödenová (Švéd.), Rumbleová (Kan.), 5488 divákov

Rusko: Gašennikovová - Kapustinová, Ďubanoková, Chomičová, Tkačevová, Petrovská - Vafinová, Serginová, Burinová - Gavrilovová, Smelencevová, Terentevová - Dejulinová, Lebedevová, Sotnikovová

Slovensko: Tomčíková - Karafiátová, Babiaková, Matejová, Raková, Brémová, Országhová - Čupková, Čulíková, Kapustová - Herichová, Babonyová, Gápová - Moravčíková, Celarová, Džurňáková

Slovenské reprezentantky nezačali súboj v skupine o 5. - 8. miesto dobre a dostali sa pod tlak súperiek. Tie sa snažili čo najskôr prekonať brankárku Tomčíkovú, tá však úvodnú kanonádu Rusiek ustála.

Najprv ju preverila z ľavého kruhu Terentevová a o minútu neskôr aj Lebedevová. Osmelili sa aj Slovenky, ale ich veľká šanca pred Gašennikovovou sa gólom neskončila.

Naopak, rýchly protiútok Sotnikovovej už znamenal vedenie Rusiek 1:0. Strelecky aktívnejšie ruské hokejistky dokázali ešte v úvodnej tretine zvýšiť svoj náskok na dva góly, keď v 19. min uspela v presilovej hre Gavrilovová, na trestnej lavici sedela obrankyňa Raková.

Hneď v úvode II. tretiny vyskúšala pozornosť Gašennikovovej Kapustová, ale ruská brankárka bola pozorná. Vzápätí ďalší famózny zákrok predviedla Tomčíková.

holek1.jpg

Foto - AP

Slovenky sa dočkali gólu v presilovej hre v 24. min, keď pri vylúčení Smolencevovej zrušila signalizovaný trest pre ďalšiu Rusku útočníčka Pravlíková, ktorá z tesnej blízkosti nedala súperovej brankárke šancu. V úvode druhej polovice zápasu mali zverenkyne trénera Miroslava Karafiáta výhodu ďalšej presilovky, počas ktorej však padol gól do slovenskej bránky. Do úniku sa dostala Terentevová a nedala Tomčíkovej šancu.

Hneď na začiatku tretej časti vykresala iskierku nádeje Sloveniek na úspešný výsledok Kapustová, ktorá využila chybu v rozohrávke ruských hokejistiek a bekhendom ponad pravý betón Gašennikovovej znížila opäť na rozdiel jediného gólu.

Na druhej strane Tomčíková podržala svoje spoluhráčky zoči-voči Kapustinovej. V 46. min stálo na slovenskej strane aj šťastie, keď po tlaku Rusiek poskakoval puk na bránkovej čiare Tomčíkovej svätyne, ale obrankyne ho včas "upratali" do bezpečia. V 51. min Tomčíková kapitulovala po štvrtýkrát, keď ďalšie vylúčenie Rakovej potrestala opäť Gavrilovová.

Ruská hokejistka mala pri zakončení šťastie, pretože jej nepresný pokus usmernila do slovenskej bránky hokejka Tomčíkovej, ktorá jej pri presune vypadla z pravej ruky. Slovenkám sa už na tento presný zásah nepodarilo gólovo zareagovať a napokon prehrali 2:4. Zverenky Valentina Gurejeva počas veľkého tlaku v treťom dejstve dokonca až trikrát nastrelili žŕdku.

Valentin Gurejev (tréner Ruska): "Striedali sme lepšie momenty s horšími, ale musím povedať, že tím Slovenska hral veľmi dobre. Slovenky sa od nášho predchádzajúceho zápasu veľmi zlepšili a dnes sme sa museli pobiť o víťazstvo. Ich výkon sa mi veľmi páčil.“

Miroslav Karafiát (tréner Slovenska): "Ešte stále nám chýba krôčik k tomu, aby sme začali zdolávať aj takého tímy, akým je Rusko. Chceli sme na olympiáde uspieť a zbierať nejaké bodíky. S výnimkou zápasu s Kanadou, ktorá je herne úplne inde, sme odohrali nádejné súboje so Švédkami, Švajčiarkami a teraz aj Ruskami. V náš neprospech rozhodujú stále individuálne chybičky, ktoré súper hneď trestá. Keby sme dnes nezaspali prvú tretinu a nedarovali Ruskám dvojgólový náskok, možno by bol konečný výsledok z nášho pohľadu zaujímavejší.“

Iveta Karafiátová (obrankyňa Slovenska): "Druhá a tretia tretina boli fajn. Pokým sa však nenaučíme hrať dobre 60 minút, stále tam budú nejaké medzery a budeme prehrávať. S každým zápasom naberáme viac skúseností, stresu na hokejkách je menej. Každý gólik poteší a proti Číne chceme vyhrať. Nechceme opustiť olympiádu bez víťazstva na konte."

Zuzana Tomčíková (brankárka Slovenska): "Chytalo sa mi dobre, ale škoda tých gólov v našej sieti. Najmä toho štvrtého, ktorý vraj šiel od mojej hokejky. Mohlo to byť 2:3 a mohli sme vyrovnať, ale taký je šport. V kvalifikácii na olympijské hry sme mali veľa šťastia, teraz sa nám to vracia tak, že nám šťastie chýba. Život ide ďalej a aj 7. miesto by bolo krásne. Pobijeme sa proti Číne určite o víťazstvo."

Martina Veličková (útočníčka Slovenska): "Bol to náročný zápas. Úvod nám ušiel, prehrávali sme 0:2 a potom sa to už ťažko dobiehalo. Doťahovali sme predsa len na 1:2 aj 2:3, ale dostali sme gól na 2:4 a to už bolo ťažké aj na psychiku. Tréner hovorí, že stále hráme dobre len 40 alebo 50 minút. Dnes to bolo len v druhej a tretej tretine. Dúfam, že ten posledný zápas proti Číne to bude dobré po celých 60 minút, prípadne v predĺžení, ak bude treba.“

Ilia Gavrilovová (útočníčka Ruska): "Vedeli sme, že to bude náročné, lebo Slovenky majú výbornú brankárku. Takmer s každou našou prvou strelou si slovenská obrana poradila, preto sme sa sústredili na dorážky a vrátené puky. Dali sme do toho všetko, a teraz nás čakajú Švajčiarky. Veríme, že proti nim odohráme svoj najlepší zápas.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Hokejistky prehrali aj s Ruskom. Zahrajú si o 7. miesto