Hviezdy v bránke, obrane i útoku. USA majú papierovo najsilnejší juniorský tím

Američania sa tešia po strelenom góle v zápase o bronz Švédsko - USA na MS v hokeji do 20 rokov 2023.

Hviezdy v bránke, obrane i útoku. USA majú papierovo najsilnejší juniorský tím

Američania sa tešia po strelenom góle v zápase o bronz Švédsko - USA na MS v hokeji do 20 rokov 2023. (Autor: TASR/AP)
Američania sa tešia po strelenom góle v zápase o bronz Švédsko - USA na MS v hokeji do 20 rokov 2023.
Američania sa tešia po strelenom góle v zápase o bronz Švédsko - USA na MS v hokeji do 20 rokov 2023. (Autor: TASR/AP)
Samuel Tirpák|25. dec 2023 o 16:15

V skupine B nastúpia aj proti Slovensku, ich hra bude založená na rýchlom tempe.

GÖTEBORG. Američania budú na tohtoročných hokejových MS do 20 rokov tým tímom, ktorý budete musieť poraziť, ak budete chcieť vyhrať titul. 

V minulom roku získali bronzové medaily po výhre nad Švédskom 8:7 po predĺžení. Zápas o tretie miesto si vyslúžil rôzne prívlastky, napríklad pamätný či šialený. 

USA bude mužstvom s motiváciou. Je to posledná šanca tejto reprezentácie zostaviť silný tím poskladaný z ich veľmi talentovaných ročníkov 2004 a 2005.

K dokonalosti im chýba už len útočník Logan Cooley, ktorý už pôsobí v NHL a nepustili ho z Arizony Coyotes. 

Výber trénera Davida Carlea a generálneho manažéra Johna Vanbiesbroucka je takmer uzavretý s 25 hráčmi na súpiske. Pred začiatkom turnaja vyškrtnú ešte dvoch hráčov, ktorí zostanú s tímom ako zdraví náhradníci. 

Skaut a spolupracovník Sportnetu Samuel Tirpák pred MS do 20 rokov ponúkne analýzu, rozbor, predpovede i vlastné pohľady na každú reprezentáciu, ktorá hrá na turnaji.

Kto bude stíhať ich tempu?

Američania hrajú typický zámorský hokej. Hrajú do tela a nepríjemne, s agresívnym a vysokým napádaním, z ktorého tvoria prečíslenia a šance pre spoluhráčov v druhej a tretej vlne. 

Radi rozdávajú bodyčeky, na súperov budú chcieť vyletieť od prvej minúty. Tempo v zápasoch proti nim bude obrovské. 

Očakávania od nich nemajú len experti a fanúšikovia, ale aj hráči. Chcú tento turnaj vyhrať a druhé miesto budú považovať za neúspech. Stopercentne sa im dá predpovedať postup do finále. 

Majú kopec výnimočných individualít. Väčšina hviezd sa umiestni na popredných priečkach v bodovaní turnaja, dokonca je celkom pravdepodobné, že aj najproduktívnejší hráč šampionátu vyjde práve z tohto zámorského výberu. 

Pri vymenovávaní individualít neviem, odkiaľ začať. Prvé dva útoky tvoria talenty s nepochybným potenciálom na dlhú kariéru v NHL. 

Je teda zbytočné rozpisovať sa o najlepších. Podotknem len jedno meno, na ktoré sa ja osobne veľmi teším. Je ním ofenzívny obranca Zeev Buium, skvelý korčuliar a hráč, od ktorého môžete čakať úchvatné akcie. Pred draftom 2024 môže z turnaja odísť ako hviezda.

JOJ Šport
TV program: MS v hokeji do 20 rokov 2024 (MS U20)
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Spoluhráči-zabijaci

Väčšina hráčov v hráva v univerzitnej NCAA. Výnimkou sú len traja hokejisti nastupujúci v Ontario Hockey League. 

V prvom útoku bude na ľavom krídle útočník Michiganskej univerzity a prospekt Winnipegu Jets Rutger McGroarty. McGroartyho hra je zábavná, je skvelý nahrávač, šikovne si hľadá priestor v útočnom pásme. Hrá so srdcom a bude hráčom, ktorý napriek tomu, že prichádza na turnaj tesne po zranení, bude rozdielový. 

Na centri je prvý z mnohých hráčov Boston College v tomto tíme. Je ich dovedna až sedem. 

Ide o navrátilca z minulého roka a prospekta Philadelphie Flyers Cuttera Gauthiera. Je to všestranný útočník, ktorý dokáže efektívne hrať na všetkých troch pozíciách, ale najviac ho využívajú v strede útoku. Gauthier je ostrostrelec, ktorý má vysoké IQ a skvelo rozvinutú hru aj z defenzívneho pohľadu. 

Na pravom krídle je Jimmy Snuggerud, prospekt St. Louis Blues a hráč, ktorého ofenzívne schopnosti vyčnievajú, no ďalšie uňho veľmi nespozorujete. Nebude najlepším hráčom útoku, hoci produktivita by to mohla naznačovať, keďže je skvelý v pozičnej hre.

VIDEO: Gól Snuggeruda po asistencii Gauthiera

V druhej formácii nastúpi trio spoluhráčov z Boston College, ktorí spolu nastupujú už od šestnástich rokov v americkom vývojovom programe a v NCAA. 

Na ľavom krídle je Gabriel Perreault, najproduktívnejší hráč tejto formácie a prospekt New Yorku Rangers. Je to hráč, ktorý z tejto trojice najmenej vplýva na hru. Je tvorcom hry a v presilovke z pravého kruhu rozdáva presné prihrávky. V hre bez puku však nevyniká.

V strede lajny je prospekt San Jose Sharks Will Smith. Menovec slávneho herca je vysoko inteligentný hráč, ktorých skauti opisujú ako “dual-threat” hráčov.

Znamená to, že má jednak jedovatú strelu, no i výnimočné tvorcovské schopnosti. Zaslúžene bol z tejto formácie vybraný najvyššie na minuloročnom drafte.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Hviezdy v bránke, obrane i útoku. USA majú papierovo najsilnejší juniorský tím