Švajčiarom chýba najlepší. Slávny junior odmietol účasť na MS U20 a uprednostnil klub

Švajčiarska hviezda Lian Bichsel sa nepredstaví na MS do 20 rokov 2024.

Švajčiarom chýba najlepší. Slávny junior odmietol účasť na MS U20 a uprednostnil klub

Švajčiarska hviezda Lian Bichsel sa nepredstaví na MS do 20 rokov 2024. (Autor: TASR/AP)
Švajčiarska hviezda Lian Bichsel sa nepredstaví na MS do 20 rokov 2024.
Švajčiarska hviezda Lian Bichsel sa nepredstaví na MS do 20 rokov 2024. (Autor: TASR/AP)
Samuel Tirpák|22. dec 2023 o 16:00

V bránke Helvétov nastúpi syn francúzskej legendy.

GÖTEBORG. Nie je vylúčené štvrťfinále ani boj o záchranu. Súboj o postupové priečky v skupine B na MS do 20 rokov 2024 môže byť veľmi vyrovnaný.

Jeho priamymi účastníkmi budú Švajčiari. Tí sa posnažia zlepšiť svoj minuloročný výkon. Vo štvrťfinále absolútne vyhoreli proti českému výberu 9:1. 

Tím na to majú. Ten minuloročný bol silnejší v defenzíve, no tentoraz prichádzajú s oveľa lepším útokom. 

Čo sa týka obrany, hrozí im prepad, ale majú zaujímavé talenty pre nadchádzajúci draft. Tie majú potenciál celkový dojem z ich hry zlepšiť.

V čase písania tohto preview je na súpiske švajčiarskeho trénera Marcela Jenniho stále 28 hráčov (3 brankári, 10 obrancov a 15 útočníkov). Bolo teda náročné správne predpovedať zostavu. 

Preto som sa rozhodol predstaviť štyri útoky a štyri obrany podľa toho, ako spolu najčastejšie hrávali v príprave na blížiaci sa turnaj.

Skaut a spolupracovník Sportnetu Samuel Tirpák pred MS do 20 rokov ponúkne analýzu, rozbor, predpovede i vlastné pohľady na každú reprezentáciu, ktorá hrá na turnaji.

S jediným draftovaným a bez hviezdy

Švajčiari vždy hrali radi s pukom a využívali tento typ hry na vytváranie tlaku a šancí na skórovanie. Majú rýchlych útočníkov, ktorí sú veľmi dobrí v kontrole puku a v kombináciách, ktoré vyústia do šancí.

Najmä v obrane stredného pásma, kde v zápasoch švajčiarski obrancovia často dopĺňali útočníkov svojimi výpadmi a tým prehusťovali stredné pásmo, si treba dávať pozor. Vznikajú z toho šance a dlhá kontrola puku v pásme. Z toho dôvodu sa proti nim budú musieť do defenzívnej hry v strednom pásme zapojiť útočníci. 

Sú ašpirantom na postup do štvrťfinále. Proti Slovensku síce favoritom nebudú, no Nórov by mali poraziť, keďže Škandinávci defenzívne zaostávajú. Ich súboj by mohol priniesť veľa gólov.

V mančafte Helvétov nájdeme jediného draftovaného hráča Rodwina Dionicia, ktorý je ašpirantom na rolu kapitána, keďže vynikajúci obranca v systéme Dallasu Lian Bichsel tento rok na turnaj necestuje. 

Toto rozhodnutie padlo napriek súhlasu Dallasu Stars s jeho účasťou. Bichsel uprednostnil klub Rögle (SHL), kde prestúpil z AHL. Chce sa úplne venovať adaptácii, majstrovstvá sveta by ho zdržali na niekoľko týždňov. 

Medzi útočníkmi budú ofenzívu riadiť Leo Braillard, prospekt pre draft 2024 z kanadskej juniorskej WHL a Miles Müller hrajúci v QMJHL. 

Mimo týchto menovaných zrejme nik individuálne nevynikne. Švajčiari musia staviť na kolektív. Môžu prekvapiť pozitívne aj negatívne.

JOJ Šport
TV program: MS v hokeji do 20 rokov 2024 (MS U20)
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Ofenzívu potiahnu legionári

Na číslovanie formácií v tomto článku sa príliš neviažte. Môže byť iné. Ich zložením som si však zhruba na 75 percent istý, čo môže znieť ako málo, avšak ich lajny vedia byť až do turnaja záhadou, keďže je ťažké dopátrať sa k detailom o ich príprave. 

Švajčiari navyše zvyknú trochu prekvapiť, keďže útoky neradia kvalitatívne, ale podľa toho, v akom poradí v zápasoch nastúpia.

Ak teda postupujeme kvalitou, v prvom útoku by sa mali objaviť hráči zo zámoria. Na ľavom krídle je tvorivý krídelník z kanadskej BCHL Simon Meier, ktorý si v drese Pentinctonu Vees drží priemer okolo bodu na zápas. Väčšina bodov sú asistencie, čiže rola tvorcu hry v tejto formácii bude od začiatku daná. 

Na pozícii centra tejto formácie sa nachádza už spomínaný hráč Monctonu Wildcats Miles Müller, ktorý je takým hráčom na všetko. Je zodpovedný, defenzívne však nevyniká v ničom. 

V tíme Monctonu je v prvých troch formáciach až osem centrov, čiže hrá na krídle, no z toho mála vhadzovaní, na ktoré nastúpil, vyhral až 68,4 percent. V národnom tíme je čistým centrom a ani na šampionáte sa to nezmení. 

Na pravom krídle by mohol byť prospekt pre draft 2024 a taktiež už spomínaný krídelník tímu Lethbridge Hurricanes vo WHL Leo Braillard. V národnom tíme ide viac o strelca než tvorcu hry. Je všestranný v útoku, produktívny a povedal by som, že občas aj trochu sebecký, čo ale nemusí byť vôbec na škodu. 

VIDEO: Asistencia Lea Braillarda

V druhej formácii už prechádzame k hráčom zo švajčiarskej domácej scény. Center Rico Gredig hrá v Davose pozíciu krídla v defenzívnej formácii, no v reprezentácii je to celkom produktívny center a na tomto turnaji bude hrať taktiež v strede pravdepodobne ofenzívne ladeného útoku. Bude sa starať o zodpovedné úlohy medzi dvoma ofenzívnymi krídlami, ktoré občas na obranu zabúdajú. 

Takým je najmä ľavé krídlo a mladý prospekt pre draft 2024 Jamiro Reber, hrajúci centra v juniorskom výbere HV 71 vo švédskej J20 Nationell. Je to nesmierne šikovný tvorca hry, ktorý v klube plní práve tvorcovskú úlohu na centri medzi dvoma strelcami. Táto rola mu zrejme zostane, ale posunie sa na krídlo. 

Keby som si mal staviť na to, kto bude mimo vopred jasných hviezd najväčším ofenzívnym prekvapením a najproduktívnejším hráčom tímu, bol by to práve tento tvorca, ktorý zrejme dostane zásadný priestor aj na presilovke. 

Na pravom krídle je v reprezentácii po Gredigovom boku útočník EHC Olten Gregory Weber, ktorý bol v poslednej dobe zranený, no vyzerá to tak, že sa do diania vráti práve včas, aby stihol šampionát. Je to nízky útočník, ktorý je agresívny na forčekingu a často vytvára prečíslenia a straty pukov od obrancov, ktorých aktívne atakuje pri rozohrávke. V klube je viac-menej tvorca hry, no v reprezentácii je viac agresívny v streľbe.

Tretí útok bude tvoriť najmä duo z klubu druhej najvyššej švajčiarskej súťaže EHC Winterthur. 

Na pozícii centra je navrátilec z minulých dvoch rokov a center, ktorý v neprítomnosti Dionicia slúžil ako kapitán výberu, Jonas Taibel. Ten mal zhodne po troch bodoch v piatich zápasoch na predchádzajúcich dvoch turnajoch do 20 rokov. 

Na pravom krídle by mal byť jeho spoluhráč z klubu a jediný typologicky silový útočník v tomto výbere Jan Hornecker, ktorý nikdy predtým Švajčiarsko na svetovom šampionáte akejkoľvek vekovej kategórie nereprezentoval. Na to, že je silový útočník, je veľmi disciplinovaný a práve to z neho robí skvelú voľbu na rolu v oslabeniach, kde si miesto určite svojou dravosťou a rýchlosťou nájde. 

Typologicky je Hornecker strelec, no túto rolu bude plniť primárne Matteo Wagner, ktorý by mal byť na ľavom krídle tejto lajny. Je to strelec juniorského výberu švédskeho tímu AIK Štokholm v juniorskej J20 Nationell. Tento rok už raz zmenil klub, keď sa presťahoval po roku a pol zo systému tímu KalPa vo Fínsku. 

Táto formácia, hoci je v projekcii tretia, by mala hrať viac minút, než je na tretí útok zvykom.

Momentka zo zápasu Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023.
Momentka zo zápasu Slovensko - Švajčiarsko na MS v hokeji do 20 rokov 2023. (Autor: TASR/AP)

Vo “štvrtej” formácii bude asi najstabilnejšie trio Švajčiarov. Boli spolu takmer stále a pred majstrovstvami sveta sa to zrejme nezmení. Tento útok, keď bol pri chuti, bol občas dokonca najproduktívnejšou švajčiarskou lajnou. 

Na ľavom krídle bol hráč HC Sierre z druhej najvyššej švajčiarskej súťaže Julien Rod, ktorý je nízkeho vzrastu, no to, čo mu výškovo chýba, vyváži agresivitou a dravosťou. 

Na pozícii centra bol kreatívny útočník v systéme EHC Biel-Bienne Mattheo Reinhard, ktorý si tento rok vyskúšal najvyššiu súťaž NL, druhú najvyššiu SL i juniorku. Reinhard bude mať rolu distribútora pukov pre dravých krídelníkov, ktorí radi strieľajú z krídelných pozícii. Táto kombinácia bude pripomínať nórsku hru na tomto turnaji. 

Na pravom krídle bude dravý strelec z klubu SC Bern v najvyššej súťaže Thierry Schild, ktorý si už vybojoval plnú rolu v prvom tíme jedného z nadpriemerných mužstiev v NL. V reprezentácii ho nemôžeme považovať za rozdielového hráča, no jeho skúsenosti z najvyššej súťaže budú v zostave, kde je veľa kreatívnych a ofenzívnych hráčov, platné.

Medzi náhradníkmi je trio Alessandro Lurati zo zámorskej NAHL, Endo Meier zo švajčiarskej juniorskej súťaže a hráč, ktorý už ochutnal najvyššiu švajčiarsku súťaž, no primárne stále pôsobí medzi juniormi, Timo Jenni

Práve Jenni má najvážnejšiu šancu byť trinástym forvardom, ak sa tréneri rozhodnú hrať na sedem obrancov. Zo spomínanej trojice je najkvalitnejší. 

Podrží ich systém?

Obrana je po ospravedlnenke Bichsela dosť oslabená oproti minulému roku. Trochu to vynahrádzajú prospekty pre draft 2024, no oproti kvalite Bichsela je to stále slabé. 

Švajčiarsku zostane spoliehať sa na fungujúci systém, no ak ten zlyhá, spodná časť obrany je na túto úroveň podpriemerná, a to sa proti silnejším tímom určite ukáže.

V prvej obrane sa v projekcii na ľavej strane objavil ich najlepší obranca a hráč, ktorý sa na šampionáte v tejto kategórii objaví už tretíkrát, Rodwin Dionicio

Dionicio je prospekt Anaheimu Ducks, ktorí si tohto ofenzívneho obrancu vybrali ako tzv. “overagera” v poslednom drafte v piatom kole zo 129. miesta. Je to hráč Saginawu Spirit v OHL, kde si drží priemer bodu na zápas.

Ako naznačujú čísla, ide o ofenzívne ladeného obrancu. Často dopĺňa útok. V národnom drese bude riadiť prvú presilovku. Pri defenzívnych úlohách však dostanú priestor iné páry. 

VIDEO: Gól Rodwina Dionicia

Prvú obranu v predpovedi dopĺňa meno sledované v súvislosti s najbližším draftom, skvelo korčuľujúci obranca tímu EV Zug vo švajčiarskej najvyššej súťaži Leon Muggli.

Je to vynikajúci korčuliar do všetkých smerov, má výborné prvé tri kroky a rozdielovú rýchlosť využíva na zakladanie útokov. Hoci je toto duo ofenzívne ladené, Muggliho dynamika môže byť defenzívne dôležitým faktorom.

Ďalšie tri obranné páry sú poskladané podľa toho, ako spolu hrali na predchádzajúcich turnajoch. Viazať sa pri nich na číslovanie je zbytočné, mali by dostať podobný priestor na ľade. 

Na ľavej strane prvého z nich je obranca v systéme SC Bern Louis Füllemann, Je to typ zadáka, ktorého môžete použiť v akejkoľvek situácii a dosiahne výsledky. Dokáže odohrať viac minút, keď to je potrebné, ale najefektívnejší je v strede zostavy. 

Na pravej strane je prospekt pre draft 2024, bek tímu ZSC Lions Daniil Ustinkov. Ide o defenzívnejšie ladeného obrancu, ktorý má presnú prvú nahrávku smerom dopredu, prináša stabilitu v defenzívnych radoch už v tomto veku a perfektne sa hodí k jeho partnerovi na ľavej strane. Ich spolupráca by mala byť výrazne viditeľná v oslabeniach a defenzívnych situáciách. 

Druhý z týchto párov tvorí ofenzívne ladený two-way obranca tímu HC Ambri-Piotta Simone Terraneo, ktorý bude patriť medzi lídrov mimo ľadu. Mal by sa objaviť v druhej presilovkovej lajne mužstva. Je to nižší obranca, ktorý rád zakladá útoky jednoduchými riešeniami cez stredné pásmo a využíva prehusťovanie v neutrálnej zóne na to, aby zamaskoval svoje úmysly. 

Na pravej strane bude defenzívny bek a hráč GC Küsnacht Lions v druhej najvyššej súťaži Benjamin Quinn. Quinn hral s Terraneom takmer vo všetkých zápasoch reprezentácie za posledný rok. Bude mať celkom prominentnú rolu na oslabeniach. Je takmer presným opakom svojho partnera, čo väčšinou zvykne fungovať na výbornú. Je taktiež jediným pravákom v obrane Švajčiarska.

V poslednom obrannom páre je na ľavej strane obranca hrajúci v systéme SC Bern Nick Meile. Ten je defenzívne ladený a fyzický zadák a má relatívne dobrú defenzívnu kontrolu nad vstupmi do pásma. Efektívne využíva svoju dlhú hokejku. To je asi jediná vec, v čom je nejak herne výnimočný. 

Na pravej strane s ním stále hral obranca HCV Martigny v druhej najvyššej súťaži Gaël Christe. Je to herne vyrovnaný two-way bek, ktorý nevyniká v ničom. Je priemer vo všetkom, dá sa naňho spoľahnúť v jeho úrovni vyhovujúcim situáciám, avšak dôležitú rolu zrejme nedostane.

V čase písania tohto článku je v kempe stále desať obrancov. Do výberu sa podľa mňa nedostane defenzívne ladený ľavák Timo Bünzli hrajúci za GC Küsnacht Lions a ofenzívne ladený pravák hrajúci v juniorskom výbere švédskeho tímu Rögle BK v juniorskej J20 Nationell Eric Schneller, ktorý zrejme naskočí ako náhradník v prípade zranenia. 

V bránke syn legendy

Brankárskou jednotkou Švajčiarska by mal byť Ewan Huet, syn francúzskej reprezentačnej legendy Cristobala Hueta. Chytá v kanadskej juniorskej WHL za tím Regina Pats. Jeho čísla nie sú ničím výnimočné, no je jednoznačne najlepším brankárom tohto výberu. 

Rolu dvojky by mal zastávať Alessio Beglieri, ktorý bol v tejto pozícii aj na minuloročnom šampionáte. Jeho čísla sú v juniorke iba priemerné. 

Trojkou by mal byť Lorin Grüter, brankár v systéme ZSC Lions, ktorý už čo-to odchytal v druhej najvyššej seniorskej súťaži. Osobne ho kvalitatívne hodnotím vyššie ako Beglieriho. 

Formácie Švajčiarska na MS do 20 rokov 2024 podľa skauta Samuela Tirpáka.
Formácie Švajčiarska na MS do 20 rokov 2024 podľa skauta Samuela Tirpáka. (Autor: Samuel Tirpák)

Švajčiari budú pre silnejšie tímy problémom, ak ich systém zafunguje tak, ako má. Pri nedostatku individuálnej kvality sa na to musia spoliehať. 

Vzhľadom na typológiu hráčov a formácií by malo byť vyťažovanie hráčov vcelku podobné. 

Otáznikom zostáva defenzíva. Síce majú zopár kvalitných bekov, avšak ich obrana ako celok nie je natoľko zdatná, aby dostatočne pomohla brankárom, ktorí ich na turnaji budú reprezentovať. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Švajčiarom chýba najlepší. Slávny junior odmietol účasť na MS U20 a uprednostnil klub