Otázna obrana, šikovný útok. Zopakuje Slovensko strieborný Hlinka Gretzky Cup?

Slovenská reprezentácia do 18 rokov.

Otázna obrana, šikovný útok. Zopakuje Slovensko strieborný Hlinka Gretzky Cup?

Slovenská reprezentácia do 18 rokov. (Autor: TASR)
Slovenská reprezentácia do 18 rokov.
Slovenská reprezentácia do 18 rokov. (Autor: TASR)

Medzi lídrov Slovenska patria Ondrej Molnár, Samuel Sisik či Jakub Chromiak.

RED DEER. Slovenskí hokejisti začínajú v pondelok o 19.00 hod. svoje účinkovanie na Hlinka Gretzky Cupe 2022.

V kanadskom Red Deere sa stretnú so Švédskom. Neskôr ich čakajú favorizovaní Kanaďania a posledný zápas skupiny odohrajú proti Švajčiarsku.

Po vlaňajšom historickom úspechu v podobe striebornej medaily bude turnaj viac sledovaný aj na Slovensku. Osemnástka sa bude musieť vyrovnať s očakávaniami.

Chýba jej však viacero lídrov. Ako pre nich dopadne prestížny turnaj?

O motiváciu je postarané

Hlinka Gretzky Cup je turnaj, ktorým sa pre skautov začína nová sezóna. Vlani sa konal v Břeclavi a v Piešťanoch, tentoraz to bude v kanadskom meste Red Deer v provincii Alberta.

Pre hráčov ide o špeciálny turnaj. Väčšina z nich je štartovacej čiare pred budúcoročným draftom. Práve na tomto memoriáli si môžu predvedenou hrou zažiadať o prvý kontakt s klubmi NHL.

V roku 2021 sa presne to stalo mladým Slovákom. Veľa z nich v preddraftových rozhovoroch potvrdilo, že najväčšej pozornosti od skautov sa tešili práve po úspešnom vystúpení na Hlinka Gretzky Cupe.

Lenže toto je len individuálny aspekt turnaja. Vyšší je, pochopiteľne, kolektívny.

"Každý určite vníma, že tu budú aj skauti a že ho dobré výkony môžu v ich očiach posunúť. Lenže – a snáď vravím za všetkých – sme tu prišli urobiť úspech pre Slovensko, nie pre seba. A ak sa nám podarí uspieť ako kolektívu, aj to nás dosť zviditeľní," potvrdil Samuel Sisik v rozhovore pre Sportnet.

Napodobniť finálovú účasť, o ktorú sa vlani postaral tím okolo Slafkovského, Nemca, Mešára či Dvorského, bude veľmi náročné. Aké sú šance slovenského výberu?

Celkovo nadpriemer, oproti vlaňajšku úpadok

Medzi lídrov nášho tímu bude patriť trojica útočníkov Ondrej Molnár, Daniel Alexander Jenčko a Samuel Sisík, a obranca Jakub Chromiak, mladší brat prospekta Los Angeles Kings Martina.

Nominácia slovenskej reprezentácie do 18 rokov:

Brankári: Jakub Irsák (MMHK Nitra), Damian Slávik (HC SLOVAN Bratislava), Samuel Urban (MŠK Púchov).

Obrancovia: Richard Baran (Lidingö Vikings/Švéd.), Samuel Barcík (HKM Zvolen), Adam Beluško (HC Košice), Jakub Chromiak (HK DUKLA Trenčín), Richard Ďurina (HK Dukla Trenčín), Leo Eperješi (HC Košice), Maxim Petras (HC SLOVAN Bratislava), Milan Pišoja (MŠK Púchov).

Útočníci: Adam Cedzo (HC Oceláři Třinec/ČR), Peter Cisár (HOBA Bratislava), František Dej (HC SLOVAN Bratislava), Daniel Alexander Jenčko (Malmö Redhawks/Švéd.), Roman Kukumberg (HC SLOVAN Bratislava), Viliam Kurila (HK Mládež Michalovce), Ondrej Maruna (HK DUKLA Trenčín), Ondrej Molnár (HK Nitra), Andrej Párička (HK DUKLA Trenčín), Juraj Pekarčík (MMHK Nitra), Tomáš Pobežal (MŠK Púchov), Kamil Rohaľ (HK Mládež Michalovce), Samuel Sisik (SaiPa/Fín.), Ľuboš Stahoň (HK DUKLA Trenčín).

Prvý menovaný - Molnár - je dynamický ofenzívne ladený tvorca hry. Síce je skôr menšieho vzrastu, no má v sebe bojovnosť a buldodžiu povahu, ktorú menší hráči potrebujú.

Skvelý korčuliar a odchovanec Nitry má výborné čítanie hry v prechode medzi pásmami a aj v útočnom pásme.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Otázna obrana, šikovný útok. Zopakuje Slovensko strieborný Hlinka Gretzky Cup?