Keď Slováci drvili Američanov i Fínov. Takto vyzeral Hlinka Gretzky Cup 2021

Slovenská reprezentácia do 18 rokov na Hlinka Gretzky Cup 2021.

Keď Slováci drvili Američanov i Fínov. Takto vyzeral Hlinka Gretzky Cup 2021

Slovenská reprezentácia do 18 rokov na Hlinka Gretzky Cup 2021. (Autor: TASR)
Slovenská reprezentácia do 18 rokov na Hlinka Gretzky Cup 2021.
Slovenská reprezentácia do 18 rokov na Hlinka Gretzky Cup 2021. (Autor: TASR)
Šimon Čop|30. júl 2022 o 08:00

Slovensko na prestížnom turnaji v roku 2021 ukázalo, že chýry o silnej generácii sú pravdivé.

PIEŠŤANY. Diváci sledujúci živé prenosy či fanúšikovia priamo na piešťanských tribúnach si miestami až pretierali oči. Podobnú radosť z výkonov slovenských hokejistov dlho nemali.

Hlinka Gretzky Cup pred rokom 2021 sledovali skôr skalní hokejoví fanúšikovia. Prestížny turnaj mladíkov do 18 rokov Slovákom dlhodobo nevychádzal.

Vlani však dokázala generácia okolo Juraja Slafkovského či Šimona Nemca divy. A aj pochybovačov ubezpečila, že ich ročníky sú naozaj výnimočné.

Práve tento turnaj naštartoval úžasnú draftovú sezónu viacerým z nich. Všetci šiesti Slováci, ktorých si vybrali kluby NHL v nedávnom drafte, boli súčasťou strieborného mužstva, ktorého jediným premožiteľom bolo Rusko.

Medzinárodné zápolenie neuniklo pozornosti klubov NHL. Práve po Hlinka Gretzky Cupe mala väčšina slovenských nádejí prvý kontakt so súťažou vo forme dotazníkov či pohovorov.

Zanechali veľkú stopu a turnajom s výnimkou finálového duelu prešli ako nôž maslom.

Z toho, čo predvádzali na ľade, neraz padala sánka.

Američanov „vybavili“ za tri minúty

Už úvod do turnaja vyšiel slovenskému mužstvu bravúrne. Ich prvým súperom v základnej skupine boli Spojené štáty americké.

Američania nemali najlepších z najlepších. Z ich tímu boli napokon draftovaní „len“ deviati hráči. Aj tak to však bolo mužstvo, ktoré potrápilo Švédov, vyhralo nad Českom a o desať gólov rozprášilo Nemcov.

Proti Slovensku si výrazne skomplikovali už začiatok stretnutia. Po jedenástich sekundách dostali trest za priveľa hráčov na ľade.

Slovenská presilovka sa od začiatku ukázala ako nebezpečná. Prvý gól na turnaji strelil Repčík po asistenciách Juraja Slafkovského a Filipa Mešára.

To bolo v čase 0:41. Už o 65 sekúnd neskôr skóroval Dalibor Dvorský, napokon najproduktívnejší Slovák turnaja, a v čase 3:12 zvýšil na 3:0 Slafkovský lahôdkovým sólom cez útočné pásmo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Keď Slováci drvili Američanov i Fínov. Takto vyzeral Hlinka Gretzky Cup 2021