Zázrak sa nestane, konečne sa dočká aj Poprad. Slovan? Môžu ho inšpirovať Michalovce

Obranca Slovana Michal Sersen (vpravo) v súboji s Mathewom Lee Santosom.

Zázrak sa nestane, konečne sa dočká aj Poprad. Slovan? Môžu ho inšpirovať Michalovce

Obranca Slovana Michal Sersen (vpravo) v súboji s Mathewom Lee Santosom. (Autor: TASR)
Obranca Slovana Michal Sersen (vpravo) v súboji s Mathewom Lee Santosom.
Obranca Slovana Michal Sersen (vpravo) v súboji s Mathewom Lee Santosom. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|29. feb 2024 o 09:00

Vrcholí základná časť hokejovej Tipos extraligy.

BRATISLAVA. Tri kolá a deväť bodov v hre. Hokejovú Tipos extraligu čaká napínavý záver základnej časti, ktorej posledné zápasy môžu mnoho zmeniť. 

Tucet tímov do nich nastúpi s rôznymi ambíciami. Pod Tatrami bojujú o Pohár Dušana Pašeka, Humenné sa po ôsmich prehrách po sebe chce dôstojne rozlúčiť so súťažou a na Liptove veria, že už v piatok budú môcť oslavovať. 

„Je pozitívne, že tri kolá pred koncom nie je rozhodnuté o víťazovi základnej časti. Veľmi pekne sa to menilo, čo je atraktívne aj pre fanúšikov. 

Play-off nebude mať jasného favorita. Niekedy boli prvé série otázkou toho, či to bude 4:0 alebo 4:1 na zápasy, no teraz bude každá séria otvorená,“ hovorí pre Sportnet bývalý hokejista a dnes expert JOJ Športu Michal Hudec. 

Nový majiteľ pozdvihol tím

Prečo čoskoro môžu na Liptove oslavovať?

Zverenci Juraja Faitha zvládli nesmierne dôležitý zápas proti Novým Zámkom. Prípadné víťazstvo hostí mohlo znížiť rozdiel medzi mužstvami na tri body, no po výsledku 2:1 vznikla deväťbodová priepasť.

Liptáci tak majú obrovskú šancu na to, aby si po pätnástich rokoch predĺžili sezónu v najvyššej súťaži. Keď sa im to podarilo naposledy, mnohí hráči zo súčasného kádra chodili na základnú či strednú školu. 

Jediným pamätníkom je 39-ročný veterán Martin Kriška, ktorý bol pri tom, ako v marci 2009 Liptovský Mikuláš podľahol vo štvrťfinále Zvolenu 2:4 na zápasy. 

V šiestom zápase ani on nezlomil čaro Jána Laca. Ten pri výhre Zvolena 2:0 zneškodnil všetkých 49 striel domácich, ktorých hnalo dopredu 3250 fanúšikov. Rozhodujúci gól strelil vtedy 18-ročný Tomáš Tatar.

Tomáš Tatar (vľavo) v drese Zvolena počas zápasu s Liptovským Mikulášom.
Tomáš Tatar (vľavo) v drese Zvolena počas zápasu s Liptovským Mikulášom. (Autor: TASR )

Liptákov o účasť v kvalifikácii o postup do play-off môže pripraviť len zázrak. 

Nové Zámky ešte majú teoretickú šancu, keďže v hre je deväť bodov a vo vzájomných dueloch (oba tímy vyhrali dvakrát v riadnom hracom čase, pozn.) majú o niečo lepšie skóre 13:11.

„Tu nie je o čom debatovať, žiadny zázrak sa nestane. Nové Zámky majú o niekoľko dní po sezóne. Určite je to veľmi pozitívne pre Liptovský Mikuláš, mesto po rokoch opäť zažije hokejový boom,“ hovorí Hudec. 

Rovnaký názor majú aj ďalší experti, ktorých Sportnet oslovil. 

Ondrej Rusnák tvrdí, že Nové Zámky nemajú síl na to, aby trikrát po sebe vyhrali a Liptovský Mikuláš ešte môže ponaháňať aj Trenčín či Slovan.

Martin Chovan vyzdvihol prínos nového majiteľa Róberta Ľuptáka. 

„Skúsenosťami a prácou pozdvihol tím. Priviedol kvalitných cudzincov, Mitch Miller ako obranca viedol produktivitu. Možno, ak by zostal, Liptáci by boli v top šestke,“ hovorí hráč, ktorý odohral 13 sezón v extralige. 


Poprad sa môže dočkať trofeje

Účasť v play-off už majú istú Poprad, Michalovce a Spišská Nová Ves. Len táto trojica môže pomýšľať na celkové víťazstvo v základnej časti Tipos extraligy.

Najlepšiu pozíciu má v rukách Poprad, ktorý má o päť bodov viac ako Michalovce a o sedem viac ako Spišiaci, ktorí boli dlho lídrom tabuľky. 

Zvyšný program tímov bojujúcich o prvú priečku

  • Poprad: 1.3. Slovan (d), 3.3. Zvolen (v), 8.3. Spišská Nová Ves (d)
  • Michalovce: 1.3. Nové Zámky (v), 3.3. Liptovský Mikuláš (d), 8.3. Humenné (v)
  • Spišská Nová Ves: 1.3. Košice (v), 3.3. Banská Bystrica (d), 8.3. Poprad (v)

Zamiešať karty by mohla prípadná výhra Slovana pod Tatrami, no popradský štadión je miesto, kam belasí veľmi neradi cestujú. Od návratu z KHL tu hrali v rámci najvyššej súťaže desaťkrát a vyhrali len raz. 

V ére samostatného Slovenska Popradčanom nezískali titul (trikrát neuspeli vo finále), a nikdy neovládli ani základnú časť extraligy.

„Poprad si prvé miesto udrží. Zápasov je málo a navzdory ľahšiemu žrebu už Michalovce päť bodov nestiahnu. Poprad ešte nezískal žiadnu trofej, takže by si ju zaslúžil. Urobil aj najlepšie zmeny počas ročníka,“ vraví Rusnák.

Gólová radosť hokejistov Popradu v zápase proti Michalovciam.
Gólová radosť hokejistov Popradu v zápase proti Michalovciam. (Autor: TASR)

„Popradčanom pomohla zmena trénera, donedávna ťahali dlhočiznú sériu výhier a hoci posledné dva zápasy prehrali, hrajú možno najkrajší hokej. Rád sa nich pozerám a myslím si, že päťbodový náskok je dostatočný,“ doplnil Chovan.

V súboji o Pohár Dušana Pašeka sa po výhre nad Popradom 3:2 po predĺžení udržali Michalovce, ktoré majú oveľa prijateľnejšie žrebovanie. Je reálna šanca, že získajú deväť bodov a Poprad si to bude musieť uhrať sám.

Pokiaľ by mali obe mužstvá rovnaký počet bodov, vyššie v tabuľke by bol Poprad, keďže v štyroch vzájomných zápasoch získal sedem z 12 bodov.

Zápas, na ktorý sa dlho čakalo

Play-off by nemalo ujsť Košiciam, ktoré majú o sedem bodov viac ako siedma Banská Bystrica a dobré karty má v rukách aj piata Nitra so ziskom 75 bodov. 

Ak by si s Košicami udržali alebo aj vymenili pozície, po roku by sa opäť stretli vo štvrťfinále. Východniari vtedy vyhrali 4:1 na zápasy a napokon získali titul.

Veľmi zamotaná je však situácia v boji o šieste miesto, ktoré zaisťuje účasť v play-off. Zálusk si naň robia štyri tímy, pričom veľa napovie blížiace sa derby.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Zázrak sa nestane, konečne sa dočká aj Poprad. Slovan? Môžu ho inšpirovať Michalovce