V Česku pribral štrnásť kíl. Faškov bolo veľa, tak som aj Rudáš, vraví hokejista

Martin Faško-Rudáš v drese slovenskej reprezentácie
Martin Faško-Rudáš v drese slovenskej reprezentácie (Autor: TASR)
Nikola Baďová|16. apr 2024 o 11:00

Je odchovanec breznianskeho hokeja.

MARTIN FAŠKO-RUDÁŠ sa zaskvel v úvodných dvoch prípravných zápasoch proti Švajčiarsku troma gólmi. Dvadsaťtriročný útočník však druhý zápas nedohral. 

Má rozbitú hornú peru a museli ho zašívať. „Tento týždeň budem mať na ústach “akvárko“. Myslím, že ak by som znova dostal do úst, tak by to už žiadny doktor nezašil. Radšej si dám na ústa ochranu,“ povedal v úvode rozhovoru pre Sportnet. 

Mladý hokejista zabojuje o druhý šampionát v kariére. Veľká motivácia je výborná atmosféra v Ostrave, kde budú hrať Slováci zápasy v skupine. 

Už máte kontrakt na novú sezónu s Libercom. Hrá sa vám lepšie? Opadol z vás tlak? 

Trochu áno, ale do každého tréningu a zápasu idem s tým, že chcem podať čo najlepší výkon. Či už je to reprezentácia alebo klub, mám jasné úlohy od trénerov a snažím sa ich dodržiavať. Nerozmýšľam nad tým, čo bude o rok. 

Momentálne som v reprezentácii a chcem sa dostať na majstrovstvá sveta. Nad tým teraz rozmýšľam a bojujem o záverečnú nomináciu. 

Martin Faško-Rudáš počas prípravného zápasu so Švajčiarskom.
Martin Faško-Rudáš počas prípravného zápasu so Švajčiarskom. (Autor: Tlačová agentúra SR)

Na reprezentačné akcie chodievate pravidelne, boli ste na šampionáte v Rige v roku 2021. V prípravnom dvojzápase so Švajčiarskom ste boli najlepší strelec. Cítite, že máte šancu aj tento rok? 

Konkurencia je obrovská. Prídu aj chlapci do zámoria a bude tu dosť dobrých útočníkov. Treba naďalej drieť a hrať prípravné zápasy čo najlepšie. Verím, že sa tam dostanem. 

V útoku s Kollárom a Takáčom sme si sadli a povedali sme si, že nebudeme vymýšľať. Zatiaľ to vychádza. 

Majstrovstvá sveta v Česku sú takmer v domácom prostredí. Ochota reprezentovať je väčšia. Aká je nálada v kabíne? Cítiť zvýšený záujem? 

Nerozprávame sa o tom. Vieme, že niekoľko chlapcov má prísť zo zámoria, aj z Európy. Všetci sa chceme sústrediť na svoj výkon a hrať najlepšie, aby sme sa udržali v zostave, keď prídu noví chlapci. 

Je šampionát u susedov pre vás extra motivácia? 

Je to ako každý rok. Každý rok sú majstrovstvá sveta a chcete na nich reprezentovať svoju krajinu. Je jedno, či je to v Česku alebo v zámorí. Čo sa týka mňa, tak je to rovnaké. Rozdiel je v tom, že fanúšikovskú základňu budeme mať v Ostrave obrovskú. 

Ako sa vám hrá pod taktovkou trénera Craiga Ramsayho? 

Výborne, tréner má veľmi veľa skúseností. Vie, ako hokej funguje a vie, ako sa k nám správať. Máme k nemu obrovský rešpekt. Užívame si jeho prítomnosť a snažíme sa od neho učiť. 

Aké sú vaše hokejové prednosti? 

Keď som prišiel do Liberca, bol môj hlavný cieľ pribrať, zosilnieť a zlepšiť osobné súboje. Za tri roky v Česku som pribral štrnásť kilogramov. Takisto som sa snažil zlepšiť aj efektivitu a premieňanie šancí. 

Robím takisto veľa práce aj na forčekingu, vybojujem puky a tlačím sa do priestoru pred bránou, aby som mohol dorážať a dávať góly. 

Máte zaujímavé dvojslovné priezvisko. Aký je jeho pôvod? 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»V Česku pribral štrnásť kíl. Faškov bolo veľa, tak som aj Rudáš, vraví hokejista