Analytici si ťukajú na čelo. Flyers dali Ristolainenovi rozprávkovú zmluvu

Rasmus Ristolainen v drese Philadelphie Flyers.
Rasmus Ristolainen v drese Philadelphie Flyers. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|12. mar 2022 o 08:35

Kontrakt fínskeho obrancu je podľa analytikov zlý.

PHILADELPHIA. Vedenie Philadelphie Flyers si pre fanúšikov, odborníkov, analytikov, novinárov a všeobecne celú hokejovú verejnosť pripravilo veľkú novinu. Niektorých ňou šokovalo.

Týkala sa Rasmusa Ristolainena. Kým veľa ľudí tvrdilo, že by sa ho mali čím skôr zbaviť, oni sa rozhodli ísť po vopred stanovenej trase.

Už keď fínskeho obrancu vlani získali, vedeli, že ho chcú na dlhší čas.

A teraz slová potvrdili činmi. Ristolainen vo štvrtok prikývol na ponuku päťročného kontraktu v priemernej ročnej hodnote 5 100 000 dolárov.

Najviac si zadák "letcov" zarobí v treťom roku kontraktu, konkrétne 6,5 milióna dolárov. Najmenej dostane v prvom a piatom roku, rovné štyri milióny. V ročníkoch 2023/24 a 2025/26 si polepší o 5,5 milióna dolárov.

Žeby sa však nová zmluva stretla s pochopením nemožno tvrdiť.

Rozprávkové peniaze

Je síce výhodná, ale hlavne pre Ristolainena.

"Je dobré, keď sa to podarí čo najskôr," povedal o podpise. Rokovania sa pokojne mohli naťahovať, po sezóne mohol byť neobmedzeným voľným hráčom: "Bol som si celkom istý, že chcem zostať, aj oni chceli, aby som zostal.“

Fínsky zadák nemal nad čím váhať. Hráči v NHL zväčša dajú klubu, za ktorý hrajú, zľavu. V jeho prípade to však nemusí byť pravda. „Letci“ ho nepodhodnotili, práve naopak, dostal až rozprávkové peniaze.

A to aj s prihliadnutím na to, že si platovo pohorší, keďže od sezóny 2016/17 do súčasnej si v priemere zarábal až 5 400 000 dolárov.

"Milujem toto mesto aj fanúšikovskú základňu. Je veľmi, veľmi vášnivá. A milujem svojich spoluhráčov,“ vyjadril sa Ristolainen a dodal, že verí, že Philadelphia čoskoro začne hrať lepšie.

Fínsky obranca Rasmus Ristolainen.
Fínsky obranca Rasmus Ristolainen. (Autor: SITA/AP)

Generálny manažér Chuck Fletcher zaňho zaplatil draho už po druhý raz. V júli 2021 ho získal za Roberta Hägga, voľbu v prvom kole draftu 2021 (využitú na výber Isaka Roséna, pozn.) a voľbu v treťom kole draftu 2023.

„Uvedomujem si, že som zaňho musel zaplatiť veľa,“ tvrdí Fletcher.

„Vždy je ťažké získať fyzicky hrajúceho obrancu, zvlášť takého, ktorý hrá na pravú stranu. Ristolainen môže byť stabilnou súčasťou defenzívnych radov a priniesť element, ktorý nemá každý,“ dodal generálny manažér.

Aké „elementy“ zatiaľ fínsky bek priniesol do tímu Flyers?

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Analytici si ťukajú na čelo. Flyers dali Ristolainenovi rozprávkovú zmluvu