So Slafkovským a Dvorským, bez Černáka a Tatara. Ako by mohol vyzerať slovenský výber na MS?

Juraj Slafkovský (vpravo) a Šimon Nemec.

So Slafkovským a Dvorským, bez Černáka a Tatara. Ako by mohol vyzerať slovenský výber na MS?

Juraj Slafkovský (vpravo) a Šimon Nemec. (Autor: TASR)
Juraj Slafkovský (vpravo) a Šimon Nemec.
Juraj Slafkovský (vpravo) a Šimon Nemec. (Autor: TASR)
Samuel Tirpák|30. mar 2024 o 08:00

Prvý predpoklad na finálnu zostavu vypracoval Samuel Tirpák, ktorý sa riadil najmä vlastnými preferenciami a situáciou hráčov spoza mora.

PRAHA, OSTRAVA. Do začiatku majstrovstiev sveta v hokeji 2024 ešte zostáva približne mesiac a pol. Sezóna však už vrcholí v ligových súťažiach - v Severnej Amerike sa odohrávajú záverečné boje o play-off, v Európe už majú niektorí hokejisti dokonca dovolenky.

Nastal teda čas na prvé predikcie, ako by mohol vyzerať výber Slovenska na blížiacom sa svetovom šampionáte.

Kto je Samuel Tirpák

Skaut a expert na mladých hráčov, momentálne pôsobiaci aj v zámorskom portáli FCHockey. Jeho hlavným zameraním je skauting Čechov, Slovákov, a zvyšku strednej a západnej Európy. Patrí medzi zakladajúcich členov projektu Oh my Hockey.

Samozrejme nomináciu môžu ovplyvniť zranenia či zdravotné problémy hráčov, o ktorých momentálne nevieme. Do úvahy sme tiež brali, že hráči, ktorým sa v zámorí končí zmluvou, sa na turnaji zrejme nezúčastnia.

Pri určení finálnej nominácie som vychádzal zo širšieho zoznamu 32 mien, v ktorom figurovali aj hráči, ktorí sa do zostavy nedostali, ale na šampionáte by určite mohli hrať.

Kto príde z NHL a AHL?

Predtým, než sa pustíme do jednotlivých výberov a kombinácií, je potrebné vysvetliť prvý krok. Prečo v predpovedi figurujú práve menovaní hokejisti?

V zámorí máme viacero mladých hráčov, u ktorých vyzerá účasť celkom pozitívne. Ale sú medzi nimi aj takí, ktorým sa končia zmluvy, čo by mohol byť dôvod na odmietnutie pozvánky.

Tím by v podstate s istotou mali podporiť traja mladí hráči. Ide o duo útočníkov Juraj Slafkovský a Martin Pospíšil a obrancu Šimona Nemca.

Slafkovský zakončuje sezónu vo veľkom štýle. Do konca decembra zaznamenal 13 bodov v 36 zápasoch, čo je priemer okolo 0,36 bodu na zápas.

Od januára sa mu však úplne obrátila sezóna, keďže od začiatku nového roka dosiahol 27 bodov v 35 zápasoch, čo je priemer 0,77 bodu na zápas.

Jeho Montreal je jeden z najhorších tímov ligy a keďže Slafkovského počas uzávierky prestupov nezaslali na papieri do AHL, aby mohol prípadne pomôcť farmárskemu tímu, okrem zranenia mu asi nič nezabráni pricestovať do Ostravy. Ak príde, zrejme bude najvyťaženejší slovenský útočník.

Pospíšil už pred zopár mesiacmi podpísal nový dvojročný kontrakt s Calgary Flames, ktorým si ho poistili do roku 2026. Koncom októbra 2023 ho povolali do prvého tímu a už sa neobzrel späť.

Je to silový útočník Calgary, cieli na najväčšie hviezdy súperov a hrá v ťažkých situáciách. Flames sú momentálne mimo bojov o play-off a mal by posilniť reprezentáciu.

Šimon Nemec prišiel na scénu NHL o trochu neskôr, no vôbec nepoľavil. Hrá skvelý ofenzívny hokej za New Jersey a dostane šancu ukázať talent zasa aj na medzinárodnej úrovni.

Ak príde, bude najvyťaženejším hráčom výberu Craiga Ramsayho s 23-24 minútami na zápas, hoci je pravda, že defenzívne má v NHL ešte stále čo dobiehať.

Zo zvyšných Slovákov v zámorí sú štyria hráči pod zmluvami v NHL aj na budúcu sezónu.

Martin Fehérváry (vľavo) a Šimon Nemec v zápase Slovensko - Dánsko na MS v hokeji 2022.
Martin Fehérváry (vľavo) a Šimon Nemec v zápase Slovensko - Dánsko na MS v hokeji 2022. (Autor: TASR)

Obranca Martin Fehérváry a jeho Washington Capitals pravdepodobne smerujú do play-off. Majú skvelú formu a ich pozícia vyzerá najlepšie z tímov bojujúcich o postup.

V prípade vypadnutia však môžeme očakávať jeho príchod. Je to defenzívny obranca číslo jeden vo Washingtone a dostáva kľúčové defenzívne úlohy.

V podobnej situácii je aj Erik Černák, ktorému však sezóna nevychádza úplne podľa predstáv. S jeho početnou históriou zranení by sme sa nemohli čudovať, keby aj napriek vypadnutiu uprednostnil rekonvalescenciu pred účasťou na MS.

Pätica útočníkov a jeden obranca budú v lete bez zmluvy v NHL.

Medzi obmedzene voľných hráčov (RFA) patrí útočník hrajúci v systéme Anaheimu Ducks Pavol Regenda, útočník hrajúci v systéme Arizony Coyotes Miloš Kelemen, útočník pôsobiaci momentálne v ECHL tíme Pittsburghu Penguins Maxim Čajkovič a útočník hrajúci v systéme Seattle Kraken Marián Studenič.

Medzi neobmedzene voľných hráčov (UFA) patrí skúsený útočník Tomáš Tatar zo Seattlu Kraken a obranca pôsobiaci v systéme Arizony Coyotes Patrik Koch.

Kelemen, Koch a Studenič sú momentálne pevne na play-off pozíciách v AHL s Tusconom Roadrunners a Coachella Valley Firebirds.

Regendove San Diego Gulls a aj Anaheim Ducks sú mimo bojov o play-off. Ak teda dostane nový kontrakt v Anaheime, na šampionát zrejme zavíta, hoci ho v predpovedi zostavy neuvidíte práve preto, lebo zatiaľ nemá kontrakt na nový ročník.

Dvorský je horúci kandidát

Ako uvažujú tréneri o Daliborovi Dvorskom? Po zlom začiatku sezóny vo Švédsku sa presunul do zámorskej juniorskej OHL, kde patrí medzi najdominantnejších two-way centrov.

Hrá všetky situácie, dominuje a je jeden z najlepších na vhadzovaniach v OHL s 61,2-percentnou úspešnosťou. Zbiera takmer gól a asistenciu na zápas. Jeho prípadné povolanie by mohlo pomôcť na poste centra a jeho osobne by posunulo vo vývoji.

Obranca v systéme Columbusu Blue Jackets Samuel Kňažko bude súčasťou play-off AHL v drese Clevelandu Monsters, jedného z najlepších tímov AHL, čiže veľmi s ním netreba rátať.

Útočník Martin Chromiak bojuje o play-off s Ontariom Reign, farmou Los Angeles Kings. Aj keby Ontario nepostúpilo do play-off, Martina si Kings zrejme nechajú s prvým tímom ako rezervu.

Jakub Demek s jeho Hendersonom Silver Knights nepostúpia do play-off západnej konferencie AHL, ale aj jeho si Vegas môže nechať pri prvom tíme ako rezervu.

Seniorské majstrovstvá sveta si už vyskúšal Adam Sýkora z farmy New Yorku Rangers, Hartfordu Wolf Pack.

V Hartforde bojujú o play-off spoločne s farmou Toronta Maple Leafs Torontom Marlies a farmou Montrealu Canadiens Lavalom Rocket. V prípade, že jeho tím nepostúpi, bol by dostupný, ak si ho Rangers nevezmú do prvého tímu ako rezervu.

Adam Sýkora v zápase Slovensko - Fínsko na MS v hokeji do 20 rokov 2024.
Adam Sýkora v zápase Slovensko - Fínsko na MS v hokeji do 20 rokov 2024. (Autor: IIHF.com)

Rangers sú prvý tím, ktorý si zaistil pozíciu v play-off v NHL a jeden z favoritov na pohár. Preto naňho v projektovanej reprezentačnej zostave nezostalo miesto, hoci je o ňom zrejmé, že ak by sa naskytla čo len najmenšia šanca, rád by sa pripojil k reprezentácii.

Škandinávci a česká dominancia

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»So Slafkovským a Dvorským, bez Černáka a Tatara. Ako by mohol vyzerať slovenský výber na MS?