Chuťovky z NHLky: Prídu Slafkovský, Nemec či Černák na 'domáce' majstrovstvá sveta?

Juraj Slafkovský.

Chuťovky z NHLky: Prídu Slafkovský, Nemec či Černák na 'domáce' majstrovstvá sveta?

Juraj Slafkovský. (Autor: TASR - Jaroslav Novák)
Juraj Slafkovský.
Juraj Slafkovský. (Autor: TASR - Jaroslav Novák)
Šimon Čop|28. mar 2024 o 10:50

Juraj Slafkovský by bol už ako 20-ročný najväčšou hviezdou reprezentácie.

NEW YORK. Majstrovstvá sveta v hokeji v českej Prahe a Ostrave budú pre Slovákov v podstate domácimi. Konajú sa blízko našich hraníc a cestu na zápasy si nájde množstvo fanúšikov. 

Motivácia urobiť na nich dobrý výsledok bude o to silnejšia. Dobre si pamätáme, čo urobili domáce tribúny so slovenským výberom v roku 2019 v Košiciach. Napriek vypadnutiu v základnej skupine hrali Slováci hokej, ktorý nesmierne bavil. 

Prišli viacerí hráči zo zámoria. Zopakuje sa to aj tentoraz?

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

Hlavnou témou najnovších Chuťoviek z NHLky je pohľad na slovenských hokejistov pred blížiacim sa play-off. Pri koľkých sa môžeme nádejať, že posilnia výber Craiga Ramsayho? 

V 23. dieli podcastu Chuťovky z NHLky sa vďaka hosťovi Petrovi Vreteničkovi dozviete, čo má spoločné Dalibor Dvorský so Stamkosom a Kaneom, čo (asi) povedala Tomovi Wilsonovi obeť jeho brutálneho faulu a čo musí každý neprajník uznať Johnovi Tortorellovi.

Pozn. Podcast bol nahrávaný v stredu.

1. Momentálne niet sledovanejšieho slovenského hokejistu ako je Juraj Slafkovský. Historicky prvá jednotka draftu zo Slovenska totiž nielenže láme rekordy v Montreale, ale už viackrát dokázal, že v drese s dvojkrížom dominuje. 

Jeho príchod na majstrovstvá sveta by bol bezpochyby veľkou udalosťou. A zabrániť by mu v ňom mohli len zdravotné problémy. Sám sa tak vyjadril. 

Canadiens sú momentálne predposledným tímom Východnej konferencie a na posledné postupové miesto strácajú 15 bodov. Play-off by bolo zázrakom. 

"Samozrejme, prídem, ak budem zdravý a ak sa manažment rozhodne, že bude pre mňa dobré, aby som na šampionát šiel. Ja budem viac než šťastný, ak budem môcť hrať za národný tím,” povedal pre klubový web. 

Slafkovský vlani nereprezentoval pre zranenie, ktoré mu skrátilo sezónu na polovicu. V tomto ročníku však žiadne väčšie problémy nemal a doposiaľ nevynechal ani jeden duel. V 71 zápasoch pozbieral 40 (15+25) bodov a jeho výkony po novom roku ukázali, že prežíva prelomovú sezónu. 

Reprezentoval už mnohokrát. Zúčastnil sa na dvoch majstrovstvách sveta a zohral kľúčovú rolu pri zisku bronzovej medaily z olympiády v Pekingu. 

To všetko ale bolo ešte pred draftom. Pri prípadnej účasti na májovom svetovom šampionáte už nebude zelenáčom, ktorý môže prekvapiť. Už pôjde o najväčšiu hviezdu slovenského tímu.

2. Pozitívne zatiaľ vyzerajú aj šance na príchod jeho rovesníka Šimona Nemca. Šance jeho New Jersey Devils na play-off síce stále žijú, ale zatiaľ ťahajú za kratší koniec a v AHL už nepomôže. 

Jeho prípadná účasť by zrejme znamenala, že by sa opäť stal najvyťažovanejším zadákom národného mužstva. Má síce iba 20 rokov, ale skúsenosti už má na rozdávanie. Na svetových šampionátoch už odohral 18 stretnutí, zúčastnil sa na nich v rokoch 2021, 2022 aj 2023. 

Nemec patrí k historicky najúspešnejším juniorským obrancom vychovaným na Slovensku. Platí to o NHL aj o reprezentácii. V seniorskej odohral predtým, ako sa v hokejovej terminológii stal “mužom”, 34 duelov. 

3. Pokojne sa môže stať, že sa do play-off v ročníku 2023/24 nepozrie ani jeden Slovák. Pravdepodobné to však nie je, keďže Černákova Tampa Bay by mala postúpiť aspoň do prvého kola. 

Aj Erik deklaroval, že sa nebráni príchodu na svetový šampionát. Pri ňom však zohrá veľkú rolu zdravie.

V posledných sezónach totiž musel riešiť viacero zranení. Niektoré sa týkali jeho obetavej hry, keď ho bolestivo zasiahli puky po strelách protihráčov, a z vlaňajšieho play-off ho už v prvom zápase série proti Torontu vyradil otras mozgu. 

Preto jeho účasť nevidím stopercentne. Naposledy reprezentoval práve na MS 2019, avšak odvtedy ani raz nemohol prísť - trikrát si zahral vo finále Stanleyho pohára a raz ho o túto možnosť pripravil spomínaný otras mozgu. 

Napriek častým absenciám sa v noci na štvrtok stal štvrtým hráčom v dejinách Tampy Bay s tisíckou bodyčekov v klubových farbách. Pred Černákom sa na štvorciferný počet dostali aktuálny líder Steven Stamkos (1161 bodyčekov), Victor Hedman (1118) a Ondřej Palát (1082). Keďže však na to spomenutí potrebovali omnoho viac zápasov, dá sa čakať, že sa košický rodák stane čoskoro lídrom klubovej histórie v tejto štatistike.

Denis Godla a Erik Černák po zápase Slovensko - Veľká Británia na MS v hokeji 2019.
Denis Godla a Erik Černák po zápase Slovensko - Veľká Británia na MS v hokeji 2019. (Autor: SME - Marko Erd)

4. Na postupových priečkach sa zubami-nechtami a podľa mňa trochu prekvapivo drží aj Washington. Momentálne okupuje poslednú pozíciu postačujúcu na prienik do vyraďovačky s dvojbodovým náskokom pred Detroitom. 

Postup či nepostup by mal byť hlavným faktorom pri Martinovi Fehérvárym. Zmluvu totiž má.

Slovensko na majstrovstvách sveta reprezentoval trikrát, naposledy pred dvomi rokmi. Vlani odmietol, lebo sa “potreboval dať dokopy po fyzickej i mentálnej stránke”. 

Od minulého štvrtka bol najtvrdším hráčom NHL. V troch zápasoch porozdával 18 bodyčekov. 

5. Netreba zabúdať ani na nováčika Martina Pospíšila. Ten na seniorských majstrovstvách sveta ešte nikdy nehral a jeho poslednú účasť v reprezentačnom drese, keď nastúpil na MS do 20 rokov 2019, poznačila aféra s trénerom Bokrošom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Prídu Slafkovský, Nemec či Černák na 'domáce' majstrovstvá sveta?