Číňan, ktorý bol blízko NHL i majster sveta. Extraligové kluby podpisujú významné posily

Cliff Pu.

Číňan, ktorý bol blízko NHL i majster sveta. Extraligové kluby podpisujú významné posily

Cliff Pu. (Autor: X / American Hockey League)
Cliff Pu.
Cliff Pu. (Autor: X / American Hockey League)
Šimon Čop|8. júl 2024 o 12:15

Na Slovensko prichádza množstvo Kanaďanov a Američanov z ECHL.

BRATISLAVA. Zopakuje sa v sezóne 2024/25 situácia z vlaňajška, keď boli v najproduktívnejšej dvadsiatke Tipos Extraligy len dvaja Slováci? 

Možné to je. Posily zo zahraničia totiž prichádzajú v desiatkach a ani v uplynulých troch týždňoch manažéri nelenili a predstavili nové mená zo zámoria, Európy i Ázie. 

Dokopy sa do extraligy podľa pohybu na trhu od 17. júna chystá štrnásť posíl zo zahraničia. Získavali ich Slovan, Nové Zámky, Banská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Košice, Poprad, Michalovce aj Nitra. 

Medzi nimi je viacero zaujímavých mien - kazašská brankárska jednotka, niekdajší majster sveta do 18 rokov, jeden z najproduktívnejších obrancov v zámorskej ECHL či hráč, ktorý vyrástol obklopený čínskou kultúrou. 

Andrej Šutov (Slovan Bratislava) 

Najviac posíl priviedol bratislavský Slovan. V tomto období získal troch legionárov - dvoch zámorských a jedného ázijského. 

Tým je Andrej Šutov. Reprezentačná brankárska jednotka Kazachstanu bude chytať mimo rodnej krajiny po prvý raz v kariére. 

Poslednú sezónu strávil v Kontinentálnej hokejovej lige. V drese Barysu nastúpil do 39 zápasov, vychytal 10 víťazstiev a pochytal 91,5 percent striel.

Andrej Šutov v zápase Slovensko - Kazachstan.
Andrej Šutov v zápase Slovensko - Kazachstan. (Autor: SPORTNET - PAVOL GAŠPAR)

Podpis na Slovensku vníma ako výzvu. 

“Nadchádzajúca sezóna bude pre mňa osobne nielen veľkou hokejovou, ale aj osobnou skúsenosťou. Po prvý raz vo svojej kariére budem hrať v zahraničí a takpovediac opustím svoju komfortnú zónu. Verím, že mi to pomôže ďalej sa zlepšovať a profesionálne rásť. Držme si spolu palce, verím, že sa nám podarí dosiahnuť vysoké ciele,” vyjadril sa v oficiálnom stanovisku. 

Nečaká ho však nič ľahké. O pozíciu jednotky bude musieť bojovať s Denisom Godlom, ktorý tunajšie prostredie už pozná z minulého ročníka. 

Na majstrovstvách sveta pri podobnom konkurenčnom boji nepodával presvedčivé výkony. Chytil síce 114 pukov, ale mal len 87,7-percentnú úspešnosť zásahov. 

Zatiaľ najväčším úspechom v kariére 26-ročného, štýlovo agresívneho brankára je bronz z univerziády.

Wade Murphy (Slovan Bratislava) 

Slovanisti posilnili aj útok. Pri ofenzívnych radoch však skôr dali na Kanaďanov. 

Je to aj prípad Wadea Murphyho. Skúsený tridsaťročný rodák z Vancouveru sa vracia do Európy po dvoch rokoch. 

Medzi rokmi 2019-2022 pôsobil v Nórsku a v Slovinsku. V uplynulých dvoch sezónach však predviedol vynikajúcu produktivitu v ECHL a posledný ročník zakončil so 66 (25+41) bodmi v 52 dueloch ako najproduktívnejší hráč Idaha Steelheads. 

Dostal teda lepší angažmán. Prilákali ho na Slovensko, kde môže byť vzhľadom na skúsenosti so širším ľadom a životnú formu z minulého roka jednou z najvýraznejších posíl. 

“Ide o komplexného útočníka. Presvedčil nás výborným korčuľovaním a kvalitnou strelou. Nie je mu cudzia ani fyzická hra. Je to hráč do kombinácie. Rátame s ním do prvých dvoch útokov a očakávame, že by mal patriť medzi produktívnych lídrov mužstva,” povedal športový riaditeľ klubu Rostislav Dočekal podľa oficiálneho webu. 

VIDEO: Murphy vybojoval puk a strelil gól

Mitchell Hoelscher (Slovan Bratislava) 

Ako centra zas Slovan predstavil Mitchella Hoelschera. Má bohaté skúsenosti s poprednými zámorskými súťažami. 

Hoci má len 24 rokov, v AHL stihol odohrať 87 duelov vo dvoch organizáciách. NHL si nevybojoval, hoci bol v roku 2018 zvolený zo šiesteho kola klubom New Jersey Devils. 

Slovan ho získal v ideálnom čase. V poslednom ročníku v ECHL našiel recept, ako strieľať viac gólov. V 52 dueloch ich vsietil 23 a vďaka solídnym tvorcovským schopnostiam k nim pridal 24 asistencií. 

“Mitch je kreatívny stredný útočník s veľmi dobrým zakončením. Má výborné osobné štatistiky na vhadzovaniach. Je v optimálnom hokejovom veku a má obrovskú chuť ukázať sa a presadiť na európskom ľade. V Slovane mu doprajeme dostatočný icetime, pričom s ním rátame v prvých dvoch útokoch,” prezradil Dočekal pre klubový web.

Pri oznámení novej posily Slovan dodal, že Hoelscherov príchod očakávajú v závere júla. 

“Už sa nemôžem dočkať začiatku sezóny a stretnutia s vernými fanúšikmi, o ktorých som počul len to najlepšie. Hokejový Slovan mi viacerí ľudia opísali ako prvotriednu organizáciu. Aj preto dúfam, že jej v ďalšej sezóne prinesieme veľa radosti a úspechov,” povedal sám hráč. 

V poslednej sezóne mu klesla vyťažovanosť v AHL a dostal viac šancí v ECHL. Mnoho podobných hráčov v jeho veku v tejto situácii hľadá príležitosti práve v Európe. 

Cliff Pu (Michalovce) 

Medzi hokejistov, ktorí mali k NHL blízko, môžeme zaradiť aj Cliffa Pua. Jeho priezvisko o ňom veľa napovie. 

Obaja jeho rodičia pochádzajú z Číny. On sa im narodil až potom, čo sa presťahovali do Toronta, no v ich rodine ázijské dedičstvo pretrváva.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Číňan, ktorý bol blízko NHL i majster sveta. Extraligové kluby podpisujú významné posily