Brière? Keby nemal otca celebritu, nikto ho nerieši, hovorí predseda Humenného

Peter Ždiňak.

Brière? Keby nemal otca celebritu, nikto ho nerieši, hovorí predseda Humenného

Peter Ždiňak. (Autor: TASR)
Peter Ždiňak.
Peter Ždiňak. (Autor: TASR)
Šimon Čop|2. sep 2023 o 12:00

Rozhovor s Petrom Ždiňakom.

Hokej v Humennom zažíva "boom". Už onedlho sa totiž v jednom z najvýchodnejších miest Slovenska začne historicky prvá extraligová sezóna.

Len pred štyrmi rokmi hrozil hokeju v meste zánik, bol na dne a musel hrávať až v druhej lige. Vtedy sa ho ujal predseda HC 19 Humenné PETER ŽDIŇAK a dnes je sám prekvapený, za aký krátky čas a že vôbec sa mu podarilo vybudovať historicky úspešné mužstvo.

Teraz má príjemnejšie starosti. Už nerieši existenciu klubu, ale jeho zatraktívnenie. Na štadióne prebiehajú rozsiahle práce, pribudnú na ňom bufety či fanúšikovský obchod a po schválení dotácie z Prešovského kraja by nad ľadom mala visieť kocka.

Ždiňak v obsiahlom rozhovore prezradil, o koľko sa im zdvihol rozpočet, zhodnotil hľadanie sponzorov, priblížil, kým doplnia zvyšné voľné miesta pre legionárov a zdôvodnil aj angažovanie ruských hokejistov alebo Carsona Brièrea.

Humenné odohralo pred novou sezónou zatiaľ šesť prípravných zápasov s dvoma výhrami. Ako sa vám pozdáva príprava na novú sezónu?

Zatiaľ je to dobré. Stále ešte len skladáme kostru mužstva, chýbajú nám kľúčoví hráči, nemáme tu brankára, riešime ďalšie posily, ďalší sú zranení. Napríklad Denis Paršin sa k tímu pridal len pred pár dňami a včera hral prvý zápas, takže toho s mužstvom nemal veľa natrénovaného.

Ak si vezmeme, v akom stave sme prípravu odtrénovali a to, aká je náročná, tak sme zatiaľ spokojní.

Pred prvou extraligovou sezónou ste museli robiť na štadióne zmeny – namontovanie videa pre rozhodcov či turniketov. Čo je už hotové a na čo sa ešte čaká?

Videorozhodcu ešte montujú, turnikety sú hotové štyri zo šiestich. Na prípravných zápasoch sme si ich už aj vyskúšali, všetko prebehlo rýchlo. Pridávali sme miestnosť pre novinárov a pódium pre kameramanov. Za ľadovou plochou pribudne guma, pridávali sme veľkoplošné bannery namiesto starých plachiet, meníme dlažbu pred vstupom a chceme vynoviť štadión aj zvonku označeniami vstupov a svetelnou reklamou. Zavedieme aj novú pokladňu.

Dá sa teda povedať, že meníme celkové fungovanie štadióna. Nejde iba o fyzické zmeny, prispôsobiť musíme aj prevádzkové hodiny, hodiny určené na verejné korčuľovanie a podobne.

Najväčšia novinka je, že nám zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja schválilo
150-tisíc eur na nákup kocky nad ľad. Ideme pracovať na tom, aby bola čoskoro funkčná.

Humenné odohrá prvý domáci extraligový zápas 17. septembra proti Slovanu. Ako plánujete odštartovať túto novú klubovú éru? Môžu sa fanúšikovia tešiť na niečo špeciálne?

Budeme vešať vlajky na pripomenutie víťazstva v Slovenskom pohári a prvej ligy. Chceme zavolať aj špeciálneho hosťa. Ešte nemáme definitívnu predstavu o konkrétnom mene, ale myšlienka bola pozvať Miroslava Šatana ako prezidenta zväzu. Chcel by som, aby jeden spevák z Humenného odspieval národnú hymnu. Bude to významný deň.

Chystáte mnoho noviniek pre fanúšikov, spomeniem napríklad maskota, bufety. Priplatia si diváci oproti vlaňajšku?

Sme v extralige, to je odpoveď sama osebe. Budeme dvíhať cenu vstupeniek, ale na extraligové pomery budeme lacní. Nastavovali sme ho podľa toho, aká je tu kúpna sila.

Osem eur bude stáť základný vstup, mládež do 15 rokov a ľudia nad 65 rokov budú platiť 6 eur a deti do 120 centimetrov pustíme zadarmo, ale bez nároku na miesto. Nebude vypredané, sadne si, ak bude, môže si ho rodič vziať na kolená. Od budúceho týždňa začneme predávať permanentky. Jedna bude stáť 180 eur na celú základnú časť.

Samozrejme, tomu prispôsobujeme aj naše služby. Na celom oblúku od Kauflandu budú mať diváci možnosť občerstviť sa v bufetoch. Zriadime tam aj fanshop, kde sa budú predávať dresy, čiapky, šály a všetko možné. Každý, malý aj väčší, by si mal prísť na svoje.

O koľko sa zvýšil klubový rozpočet oproti vlaňajšej sezóne?

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Brière? Keby nemal otca celebritu, nikto ho nerieši, hovorí predseda Humenného