Dlho nevedel korčuľovať, hovoril lámavo po anglicky. Ako sa z Bergerona stala klubová legenda

Patrice Bergeron.

Dlho nevedel korčuľovať, hovoril lámavo po anglicky. Ako sa z Bergerona stala klubová legenda

Patrice Bergeron. (Autor: SITA/AP)
Patrice Bergeron.
Patrice Bergeron. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|25. júl 2023 o 18:15

Patrice Bergeron ukončil kariéru vo veku 38 rokov.

BOSTON. Fanúšikovia Bostonu Bruins, jedného z tradičných klubov NHL, boli rozčarovaní. Po excelentnej základnej časti a prekonaní historického rekordu sa ich miláčikovia porúčali z play-off už po prvom kole.

Po prehre s outsiderom z Floridy zostal na ľade najdlhšie Patrice Bergeron. So slzami v očiach objal každého spoluhráča smerujúceho do útrob arény a napokon zamával fanúšikom, pred ktorými hral dlhých 19 rokov.

Ktovie, či vedel, že je to jeho labutia pieseň. Veľa fanúšikov to tušilo. Ako správny kapitán zišiel z ľadu ako posledný. Dnes vieme, že to bolo naposledy.

Legendárny center vo veku 38 rokov oznámil, že uzatvára majestátnu kapitolu života. Jeho hokejová kariéra je na konci. Smutnú rozlúčku by rád oželel, ale verí, že nastal správny čas.

Požehnaný a šťastný

O svojom rozhodnutí informoval dlhým a osobným listom. Zverejnil ho prostredníctvom oficiálnej webovej stránky Bostonu Bruins.

„Keď som mal asi 12 rokov, učiteľ požiadal všetkých v triede, aby napísali o svojich snoch. Môj bol jasný: stať sa profesionálnym hokejistom.

V detstve som bol asi trochu naivný, pretože som si nikdy nekládol otázku či, ale kedy sa to stane. Cesta k splneniu môjho sna nebola jednoduchá. Čelil som nepriazni osudu a priniesol som veľa obetí, ale počas toho všetkého moja láska k tomuto športu len rástla a moje odhodlanie dosiahnuť svoje ciele zostávalo vždy silné,“ píše v tomto liste.

„Posledných 20 rokov som žil svoj sen každý deň. Mal som tú česť hrať pred najlepšími fanúšikmi na svete v drese Bruins a reprezentovať svoju krajinu na najvyššej medzinárodnej úrovni. Hokeju som dal všetko, čo som mal, fyzicky aj emocionálne a tento šport mi vrátil viac, než som si kedy vedel predstaviť.

S naplneným srdcom a veľkou vďačnosťou dnes oznamujem svoj odchod do hokejového dôchodku.“

S kariérou sa mu lúči ťažko. Musel však naslúchať svojmu telu a uprednostniť zdravie. Po debatách s najbližšími sa rozhodol nepodpísať novú zmluvu.

„Aj keď sa mi to píše ťažko, píšem to s vedomím, že som požehnaný a šťastný, že som mal takú kariéru, akú som mal, a že mám možnosť takýmto spôsobom zanechať šport, ktorý milujem. Nebolo to rozhodnutie, ku ktorému som dospel ľahko. Ale po vypočutí svojho tela a rozhovore s rodinou v mojom srdci viem, že je ten správny čas odísť.“

VIDEO: Spomienkové video pre Patricea Bergerona

Najlepší defenzívny útočník v histórii?

Klub Boston Bruins sa lúči s kapitánom, mesto s ikonou a hokej ako taký s legendou. Bergeron patrí k najvýraznejším postavám NHL za posledných pätnásť rokov.

V súťaži odohral 1294 duelov so ziskom 1040 (427+613) bodov. V play-off pridal 170 stretnutí a zaznamenal 128 (50+78) bodov.

Pre jeho kvality ho často označovali za „mozog na korčuliach“. Spoluhráči o ňom hovorili ako o najlepšie brániacom útočníkovi všetkých čias a svedčí o tom aj bohatá zbierka individuálnych trofejí.

Najlepším defenzívnym forvardom ligy sa stal až šesťkrát. Bol ním dokonca aj v sezóne 2022/23, teda na samom sklonku kariéry. Odišiel na vrchole, hokeju a spoluhráčom mal stále čo dať.

Stal sa členom Triple Gold Clubu. V roku 2011 vyhral Stanley Cup, v rokoch 2010 a 2014 olympiádu a pýši sa aj titulom z majstrovstiev sveta 2004.

Patrice Bergeron s prsteňom pre víťaza Stanley Cupu.
Patrice Bergeron s prsteňom pre víťaza Stanley Cupu. (Autor: TASR/AP)

Učil sa od Cháru

V prvom rade však bol lídrom. Vodcovské schopnosti si cibril už pri Zdenovi Chárovi. Dlhé roky bol po slovenskom obrovi „medveďom“ číslo dva.

Ako spomína Chára, fungovala medzi nimi silná chémia, špeciálne v roku 2011 pri úspešným ťažením za ziskom Stanley Cupu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Dlho nevedel korčuľovať, hovoril lámavo po anglicky. Ako sa z Bergerona stala klubová legenda