Tatar je excelentný, zhodli sa zámorskí novinári. New Jersey dominujú v NHL

Hráči New Jersey Devils aj s Tomášom Tatarom oslavujú gól.

Tatar je excelentný, zhodli sa zámorskí novinári. New Jersey dominujú v NHL

Hráči New Jersey Devils aj s Tomášom Tatarom oslavujú gól. (Autor: SITA/AP)
Hráči New Jersey Devils aj s Tomášom Tatarom oslavujú gól.
Hráči New Jersey Devils aj s Tomášom Tatarom oslavujú gól. (Autor: SITA/AP)
Samuel Grega|18. nov 2022 o 19:15

New Jersey Devils vyhrali jedenásť zápasov v rade.

NEWARK. Najdominantnejším tímom v NHL sú momentálne New Jersey Devils. Po 16 zápasoch majú na konte 13 výhier a tri prehry. Navyše, dokázali zvíťaziť v jedenástich zápasoch v rade.

Do sezóny vstúpili horšími výsledkami. Pomerom 2:5 prehrali proti Philadelphii aj Detroitu. Následne prišli tri výhry a ďalšia prehra proti Washingtonu. A potom?

Odvtedy prehru nepoznajú. Vyhrali jedenásťkrát za sebou a porazili silné tímy vrátane Colorada, Edmontonu, Calgary či Toronta.

Súčasťou úspešného celku je aj Slovák Tomáš Tatar. V článku sa pozrieme na dôvody úspechu Devils aj z pohľadu zámorských novinárov, ktorí sa vyjadrili aj na adresu Tatara.

Tatar patrí k najlepším a tvorí si rekordy

Tomáš Tatar má v 16 zápasoch 11 bodov a v tímovej produktivite sa radí za hneď za hviezdy Bratta, Hughesa, Hischiera a Hamiltona.

Od 30. októbra do 12. novembra držal sedemzápasovú bodovú šnúru, čím si vytvoril osobný rekord. V týchto dueloch získal deväť bodov. S Tatarom na ľade sa tímu darí.

V hre 5 na 5 s ním strelili 16 gólov a inkasovali len 5. Keď bol na ľade, Devils mali viac ako dvojnásobný počet striel na bránu ako súperi. Lepší pomer striel v prospech tímu nemá žiaden hráč NHL. Zatiaľ čo oni vystrelili 153-krát, súper len 71-krát.

Tomáš Tatar oslavuje gól.
Tomáš Tatar oslavuje gól. (Autor: SITA/AP)

To isté sa dá povedať o očakávaných góloch, kde je na čísle 70,5 percent. V praxi to znamená, že keď bol Tatar na ľade v hre 5 proti 5, New Jersey si vytvorili toľko šancí, že by mali streliť 13,4 gólov a inkasovať len 5,6.

Chvála na adresu Tatara zaznieva aj z úst zámorských novinárov:

"Tatar je excelentný," nešetril chválou Bill Spaulding, ktorý pokrýva klub pre MSG Networks. "Od 25. októbra vedie ligu v štatistike +/- a tvorí veľmi veľa víťazných akcií."

Má ideálny útok

Alex Chauvancy, ktorý pokrýva klub pre portál The Hockey Writers, opísal najskúsenejšieho Slováka v súčasnej NHL rovnakým spôsobom.

"Tatar je počas tejto sezóny excelentný a hrá ako jeden z najlepších two-way útočníkov v NHL. Má veľký podiel na tom, že útoku Nica Hischiera sa tak veľmi darí v hre 5 na 5. Vyzerá to, že Tatar zažíva odraz späť do formy po ťažkej sezóne 2021/22," uviedol.

Čo bol problém v minulej sezóne?

"Vyzerá to, že jeho najväčší problém v minulej sezóne bolo nájdenie vhodného útoku," povedal pre Sportnet analytik a bloger CJ Turtoro. "Tento rok hrá excelentne v podobnej role, akú mal v Montreale."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Tatar je excelentný, zhodli sa zámorskí novinári. New Jersey dominujú v NHL