Rusov sme neangažovali ani pred vojnou, vraví šéf Dukly Trenčín. Za hráčov zaplatia viac

Miloš Radosa.

Rusov sme neangažovali ani pred vojnou, vraví šéf Dukly Trenčín. Za hráčov zaplatia viac

Miloš Radosa. (Autor: TASR)
Miloš Radosa.
Miloš Radosa. (Autor: TASR)
Šimon Čop|16. aug 2023 o 19:00

Rozhovor s Milošom Radosom.

Fanúšikovia Dukly Trenčín nemali z výsledkov klubu v posledných sezónach veľa radosti. Prezident klubu MILOŠ RADOSA verí, že sezóna 2023/24 bude iná. Trenčania na ňu vynaložili nemalé finančné prostriedky – získali kanadské či švédske posily, jednu dokonca z prestížnej SHL.

Prečo v mužstve nie je viac mladých hráčov? O koľko viac zaplatia hokejistom oproti minulej sezóne? Aký výsledok chcú dosiahnuť? Ako vyzerajú prípravy na Hossovu rozlúčku?

V Trenčíne sa v roku 2023 po prvýkrát konal Hlinka Gretzky Cup. Ako hodnotíte túto udalosť?

Hlinka Gretzky Cup je prestížny turnaj a sme radi, že sa dostal aj do Trenčína. Naše mesto sa na organizáciu takejto akcie hodí – máme tu tradíciu, zázemie, kontakty a veľa legiend. V rámci turnaja nás navštívilo kvantum zaujímavých ľudí, skautov či generálnych manažérov. Vydarilo sa to. Hádam tu tento turnaj o dva roky privítame zas.

Na zápasy chodilo naozaj veľa divákov, hoci bol august, teda trochu nehokejový čas. Svedčí to podľa vás o tom, že Trenčín stále môžeme nazývať „hokejovou baštou“ a že tento šport má v meste potenciál ďalej rásť?

Nie je to len o Trenčíne. Vždy hovorím, že záujem nie je výhradne v meste Trenčín, ale v regióne Trenčín, teda i v ďalších mestách nášho kraja. Prišli aj ľudia z iných častí republiky, možno aj z Česka. Tým, že bola pandémia a vlani sme nehrali na domácom ľade, sú ľudia hladní po hokeji.

Podobné akcie, pochopiteľne, zvyšujú povedomie a zrejme aj chuť hrávať hokej medzi deťmi. Máte ich v klube dosť v žiackych či dorasteneckých kategóriách?

Záujem je, takže áno. Hokej nie je lacný šport, čiže nie je ľahké konkurovať športom, ktoré sú logisticky aj finančne menej náročné. Ani udržať podporu rodičov nie je jednoduché.

Dúfam však, že do konca roka budú v Trenčíne ešte lepšie podmienky po dobudovaní regionálnej akadémie, vďaka čomu by sme v meste mali už tri ľadové plochy. Hádam počty v našej základni ešte stúpnu.

Trenčín a jeho hokejová história vraj zaujal aj kanadskú televíziu TSN a jej reportérov.

Mapovali si štadión, múzeum... Aj zahraniční experti vedia, koľko bývalých hráčov NHL prešlo cez Duklu. Takže áno, zaujímali sa, napríklad aj Gord Miller, legendárny kanadský komentátor. Pre nás to je vynikajúca reklama.

Nedávno ste investovali veľa prostriedkov na rekonštrukciu hokejovej arény. Ako hodnotíte finančnú situáciu klubu pred novou sezónou, v porovnaní s ostatnými rokmi?

V posledných troch rokoch je stav financií veľmi porovnateľný. V nedávnej minulosti sme nemali divákov, nemali sme tržby zo vstupeniek. Verím, že tento rok sa situácia obráti k lepšiemu. Keď budeme hrať dobrý hokej, upútame aj viac fanúšikov a keď budú chodiť v čo najhojnejšom počte, ekonomicky nám to určite pomôže.

Čaká nás ďalšia náročná sezóna, tým sa netajím. Ale nebojím sa, že by sme ju nemali zvládnuť. Verím, že sa posunieme aj zo športovej stránky.

Priviedli ste troch švédskych hráčov, jedného priamo z SHL, v klube sa objaví aj kanadská posila. Čím lákate takýchto hráčov do Trenčína?

Hoci je trh o peniazoch, v posledných rokoch sme neboli klub, ktorý by preplácal hráčov. Hokejový svet je malý, hráči si navzájom vymieňajú informácie, odovzdávajú si skúsenosti o tom, aké podmienky panujú v kluboch. Pre nás bolo dôležité, aby sme poskladali dobrú partiu v rámci medziľudských vzťahov.

Samozrejme, je to aj o platovom ohodnotení. Nikto nepríde do Trenčína len preto, aby sa pokochal mestom. Preto sme museli vynaložiť viac financií, ale tak to chodí, keďže sme mali cieľ vyskladať kvalitnejší tím. Na papieri sa to podarilo, verím, že k tomu pribudnú aj adekvátne výsledky.

V rozhovore sa dočítate:

  • Existuje možnosť, že by v súčasnej situácii podpísal posilu z Ruska?
  • O koľko viac bude Duklu stáť káder na novú sezónu?
  • Prečo nemajú v tíme viac mladých talentov?
  • Ako si spomína na Miguela Tourignyho?
  • Dostanú peniaze zo zmluvy Samuela Honzeka?
  • Ako sa Marián Hossa pripravuje na exhibíciu?
  • Aká je situácia po konflikte medzi zväzom a klubmi?

Už vlani ste mali v tíme jednu stálicu zo Švédska. Rozhodlo aj to? Pracuje sa vám so Švédmi dobre?

Švédi sú na hokejovom trhu žiadaní, nielen tu, ale aj v zámorí. Sú už od juniorských rokov veľmi dobre mentálne nastavení a nebývajú s nimi problémy. Sú rozhľadení, vedia, čo chcú.

Teraz sa nám to vyskladalo aj cez osobné vzťahy. Filip Ahl a Tor Immo sú už dlhšie kamaráti. Práve na priateľstvách si zakladáme. Už vlani sme mali vynikajúcu atmosféru v kabíne, možno najlepšiu. Aj tento rok to zatiaľ vyzerá sľubne.

Niektoré kluby extraligy angažovali aj hokejistov z Ruska. Aký k tomu máte postoj? V otázke ruskej vojny na Ukrajine ste celkom zásadový.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Rusov sme neangažovali ani pred vojnou, vraví šéf Dukly Trenčín. Za hráčov zaplatia viac