Keď si zabudol sako, mal problém. Šikovný Slovák chce z univerzity do NHL

Marián Moško
Marián Moško (Autor: Archív Marián Moško)
Nikola Baďová|30. apr 2022 o 13:30

Mladý obranca má za sebou prvé rozhovory s klubmi NHL.

BRATISLAVA. Po rokoch priemernosti prežíva slovenský hokej pozitívne obdobie. Dekáda bez výraznejšieho úspechu sa skončila ziskom bronzovej medaily na ZOH v Pekingu. 

Rozšírila sa nádejná základňa hráčov vo veku 16-18 rokov, ktorá ukázala potenciál na vlaňajšom Hlinka Gretzky Cupe, kde Slovensko obsadilo druhé miesto. Viacero mien by mohlo byť dokonca vysoko v tohtoročnom drafte NHL. 

Cesta za splnením hokejového sna býva rôzna. Šimon Nemec a Filip Mešár dokazujú, že hokejovo dozrieť už v mladom veku sa dá aj v domácej extralige.

Najužitočnejší hráč olympijského turnaja v Pekingu Juraj Slafkovský je rodinný projekt. Od trinástich rokov hrá v zahraničí a posledné tri sezóny pôsobí vo Fínsku. Viacero mladíkov zvykne zamieriť do susedného Česka, prípadne do Škandinávie, časť skúša šťastie v zámorí.  

Severoamerickú cestu si zvolil aj obranca Marián Moško. Nedávno pomohol reprezentácii do 18 rokov k postupu medzi elitu na majstrovstvách sveta 1.A divízie v Piešťanoch.

Nechýbal vo výbere, ktorý sa prebojoval minulý rok do finále Hlinka Gretzky Cupu a mohol by byť aj súčasťou tohtoročného draftu NHL.

Moško pôsobí v Amerike od štrnástich. Najskôr hral v stredoškolských tímoch, budúcu sezónu odohrá v juniorke a ďalšiu v univerzitnej súťaži NCAA.  

Kto sa bojí, nech nechodí do lesa

„Už v dvanástich som vedel, že pôjdem do zahraničia. Mal som cieľ a rodičia mi ho vštepovali do hlavy. Pôvodne som chcel ísť hrať niekde bližšie – do Švédska alebo Fínska, ale potom som sa dozvedel o vysokoškolskej lige NCAA,“ hovorí pre Sportnet sedemnásťročný talent. 

Dvere na americké stredné školy mu pootvoril Frank Kollár, človek s výbornými kontaktami v americkom univerzitnom hokeji.

Košický rodák emigroval do Kanady v roku 1968 a uchytil sa v Severnej Amerike ako vyhľadávač hokejových talentov. Neskôr pracoval ako skaut. Aj na dôchodku pomáha mladým slovenským hráčom na ceste do zámoria.

„Pre udelenie štipendia chceli vidieť v škole moje známky, spravil som test z angličtiny a poslal som im videá a rozbory mojich hokejových zápasov,“ opisuje prijímacie skúšky na strednú školu obranca, ktorý hokejovo vyrastal v Púchove. 

Ešte skôr, než sa vydal za svojim americkým dobrodružstvom, začal chodiť na doučovania z anglického jazyka a navštevoval nultý ročník súkromného bilingválneho gymnázia v Trenčíne. „S rodičmi sme si povedali, že je dobrý čas pripraviť sa na americký život a hokej.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Keď si zabudol sako, mal problém. Šikovný Slovák chce z univerzity do NHL