Poľovačka na Slafkovského? Prečo mladý Slovák dostáva v NHL tvrdé bodyčeky

Juraj Slafkovský v sprievode tímového lekára.

Poľovačka na Slafkovského? Prečo mladý Slovák dostáva v NHL tvrdé bodyčeky

Juraj Slafkovský v sprievode tímového lekára. (Autor: TASR/AP)
Juraj Slafkovský v sprievode tímového lekára.
Juraj Slafkovský v sprievode tímového lekára. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|10. dec 2022 o 07:00

Slafkovský sa zlepšuje aj v predvídaní „hitov“.

MONTREAL. Juraj Slafkovský je v NHL len dva mesiace, ale často sa v súvislosti s ním hovorí o risku spojenom s potenciálnymi zraneniami. Zatiaľ mal len jedno. Našťastie sa netýkalo hlavy.

Jednotka draftu vynechala koncom októbra tri stretnutia pre zranenie zápästia. Pauzoval hneď po zápase, v ktorom strelil svoj prvý gól.

Tam dostal aj prvý nebezpečný bodyček. Mohol za to iniciatívny Connor Brown. Toho neskôr Slafkovský a jeho kolega Arber Xhekaj poslali, ako sa vraví, „do teplých krajín“.

Nebol to však jediný tvrdý "hit" na slovenský talent. Neraz sa stalo, že ho súper „prevalcoval“ a fanúšikom stiahlo hrdlá. Našťastie sa to nikdy neskončilo otrasom mozgu a vynechaním zápasov.

Podľa niektorých je to však len otázka času.

Prečo Slafkovský dostáva toľko tvrdých bodyčekov a je ich naozaj veľa? Môže za to jeho neskúsenosť alebo sa naňho súperi špeciálne zameriavajú? V Montreale s ním pracujú na lepšom vnímaní hry, keďže analýza dokazuje, že na údery zvykne byť nepripravený.

Tému sme rozoberali aj s bývalým obrancom NHL Borisom Valábikom či šéfredaktorom frankofónnej odnože webu The Athetic Marcom Antoinom Godinom.

Učí sa, že si nemôže dovoľovať

Prechod z Európy do Severnej Ameriky je hlavný dôvod, prečo je Slafkovský neraz obeťou nebezpečného zákroku. Zámorský hokej sa nedá naučiť zo dňa na deň.

„Stále o tom hovorím, európsky hokej je o čomsi úplnom inom ako severoamerický. V Európe hráčom prejde aj to, čo si v Amerike dovoliť nemôžu.

Často to pozorujem v našej lige, kde je to podmienené aj rozhodcami. Zákroky, ktoré vidíme v Severnej Amerike, kde chceme posielať hráčov, u nás trestajú,“ vyjadril sa Boris Valábik.

On sám vyznával tvrdý štýl. Za 80 duelov v NHL pozbieral až 210 trestných minút.

„Keď som začínal, NHL bola tvrdšia liga a boli tam hráči, ktorých jediná úloha bola dohrať súboj. Napríklad Jordin Tootoo ani netušil, kde je práve puk a bolo mu to úplne jedno, išiel vyložene po hráčoch.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Poľovačka na Slafkovského? Prečo mladý Slovák dostáva v NHL tvrdé bodyčeky