Len polovica draftovaných hráčov sa dostane do NHL. Dočkajú sa Slováci? (prognóza)

Dalibor Dvorský si oblieka dres St. Louis Blues vo vstupnom drafte NHL 2023..
Dalibor Dvorský si oblieka dres St. Louis Blues vo vstupnom drafte NHL 2023.. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Rusnák|30. jún 2023 o 17:10

Draft NHL hodnotí Ondrej Rusnák.

BRATISLAVA. Osem draftovaných Slovákov do NHL. Z toho dvaja v prvom kole, ďalší traja v druhom. Viac hokejistov spod Tatier bolo naposledy draftovaných v roku 2004.

Zhodou okolností aj teraz bol prvý Slovák vybraný ako číslo 10. Vtedy sa na toto miesto vyšvihol Boris Valábik, teraz Dalibor Dvorský.

Aj z hľadiska historických čísiel tak ide o úspešný draft.

Od roku 2005 sme zažili dokonca tri drafty, keď Slovensko nemalo ani jedného hráča (2008, 2012, 2016). Dvakrát sme mali len jedného (2014, 2021). V zlatých časoch nášho hokeja sme mali draftovaných hráčov dvakrát toľko ako tento rok.

V roku 2000 šestnásť a v roku 2001 si prešlo draftom pätnásť Slovákov. Preto osem draftovaných hráčov je viac ako dobrých, kiežby to tak bolo každý rok.

Od roku 1990 draftovali 177 Slovákov

Príklepy Ondreja Rusnáka

Ondrej Rusnák (32) je bývalý hokejový útočník, ktorý hral o.i. za Slovan, Trenčín či Poprad. Bol členom slovenskej dvadsiatky, ktorá obsadila na MS 2009 štvrté miesto. Kontakt s hokejom nestratil ani po skončení kariéry. Pre Sportnet pracuje ako hokejový insider. Ponúka rozhovory so zaujímavými ľuďmi, aj pohľad do zákulisia. Je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka.

Príbeh Ondreja Rusnáka si môžete prečítať tu.

Hokejové klišé hovorí, že draft je jedna vec a neskoršia realita je vec druhá. Okrem zopár vyvolených, ani vysoké draftové výbery to nemajú vo svete NHL jednoduché.

Samozrejme, byť prvokolový výber veľa napovedá o hráčových kvalitách, talente, pracovitosti a predikuje šance na peknú športovú kariéru.

Netreba však zabúdať, že sa stále rozprávame o sedemnásť, či osemnásťročných chlapcoch, ktorých vývoj je otázny.

Preto prognózovať kariéry jednotlivých hráčov len na základe draftu je takmer nemožné. Čo sa dá odhadnúť, je čas, kedy by čerstvo draftovaní Slováci mohli nastúpiť na svoj prvý zápas NHL. A či vôbec.

Od roku 1990 bolo celkovo draftovaných 177 Slovákov. V priemere na ročník je draftovaných 5 slovenských hokejistov.

Z týchto 177 hráčov však len 79 hráčov odohralo v NHL aspoň jeden zápas. To je 44%. Do tých 177 som započítal aj posledné draftové ročníky a tak to trošku skresľuje. Aj so Šimonom Nemcom, Dvorským a ďalšími je to zhruba na 50%.

To len potvrdzuje dáta z rokov 2004 až 2014, ktoré hovoria jasne. 49% draftovaných hráčov odohrá v NHL aspoň jeden zápas. Ak si rozoberieme draft na jednotlivé kolá tak to vychádza takto:

Prvé kolo

94%

Druhé kolo

70%

Tretie kolo

54%

Štvrté kolo

44%

Piate kolo

34%

Šieste kolo

31%

Siedme kolo

26%

Dostanú čerstvo draftovaní Slováci šancu odohrať svoj prvý zápas v NHL? Ak áno, tak kedy? Tu je prognóza.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Len polovica draftovaných hráčov sa dostane do NHL. Dočkajú sa Slováci? (prognóza)