Dominik Hašek mieri do politiky. Kritizuje senát a karhá sám seba

Dominik Hašek.
Dominik Hašek. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|30. jan 2024 o 14:15

Ako senátor chce kriminalizovať prácu Čechov v Rusku.

PRAHA. Legendárny český hokejový brankár Dominik Hašek chystá kandidatúru do českého senátu. Dohodol sa so stranou TOP 09 a mal by kandidovať v jesenných voľbách.

Potvrdil to v rozhovore pre CNN Prima News. Keď sa ho opýtali na to, či neuvažuje nad postom prezidenta Českej republiky, odvetil, že momentálne ani v najmenšom.

Hašek sa od vypuknutia vojenskej agresie Ruska proti Ukrajine prezentuje výraznou podporou napadnutej krajiny. Často komentuje súčasné dianie aj s ohľadom na situáciu v hokeji.

Nepáčia sa mu kroky politikov 

Patrí k hlasným kritikom českých zákonodarcov. Podľa neho mali českým občanom zakázať prácu v Rusku. 

“Inak ja ani tak neodsudzujem našich športovcov za prácu v krajine teroristického nepriateľa. Ja za to odsudzujem predovšetkým našich zákonodarcov, ktorí im nastavili také pravidlá, ktoré našim občanom v Rusku pracovať umožňujú,” vyjadril sa. 

“Naši občania, v tomto prípade športovci, tam dovážajú svoju pracovnú silu a vytvárajú hodnoty, ktoré ruský nepriateľ používa proti nám a spojencom.” 

Svoje názory chce prezentovať na oficiálnej úrovni. Tieto úmysly má dlhšie, už vlani v apríli pre idnes.cz oznámil, že behom roka či dvoch by sa chcel podľa možností dostať do politiky. 

Práve zákaz práce českých občanov v Rusku bude významnou súčasťou agendy, ktorú chce presadzovať.

“V prvom rade musí ísť o bezpečnosť našich občanov a spojencov. Rusko ohrozuje nás aj ich. A každá práca, ktorú tam český občan vykonáva - či už je to športovec, učiteľ, obchodník či robotník -, vytvára hodnoty, ktoré Rusko využíva k svojim cieľom, čo je dobývanie nových území, s ktorými sú spojené tie najhoršie zločiny,” povedal pre idnes.cz. 

Senát takéto riešenie zatiaľ nezaujalo. 

“Nadhadzoval som to niekoľkým, ale bolo vidno, že ich to nezaujíma. Oveľa viac ich zaujíma účasť ruských športovcov v jednotlivých súťažiach a na olympiáde. Tam vidím, že sa o tom so mnou chcú rozprávať. Keď som ale naznačil tému práce v Rusku, záujem opadol,” dodal.

Dominik Hašek.
Dominik Hašek. (Autor: Twitter Dominik Hasek)

Peniaze nevráti 

Dnes 59-ročný rodák z Pardubíc sám pôsobil na konci kariéry v KHL v Spartaku Moskva. Už v tom čase patrili k najvyšším politickým predstaviteľom krajiny Vladimir Putin a Dmitrij Medvedev. 

“Áno, hrával som tam v sezóne 2010/11, keď som Rusko považoval za celkom demokratický štát. V živote by ma vtedy nenapadlo, že o štyri roky neskôr anektuje Krym a následne rozpúta v Európe najväčšiu imperialistickú vojnu od druhej svetovej. 

Ani mňa, ak si dobre pamätám, žiadny politik či funkcionár alebo ktokoľvek pred nejakým nebezpečenstvom či nevhodnosťou hrať v Rusku nevaroval,” povedal Hašek pre CNN Prima News.

Kritizuje NHL za to, že umožňuje účasť ruských hokejistov, a nesúhlasí s pôsobením Čechov v Rusku. Jeho oponenti ho preto vyzývajú, aby vrátil milióny, ktoré si tam zarobil, čo on odmieta. 

“Zarobil som si ich za odvedenú prácu, klub mi nič nedĺži a ja jemu tiež nie. Ja po nich osobne nič nepožadujem za to, že sa v Rusku zmenili pomery a začali vojnu proti slobodnej krajine,” pokračuje. 

“Určite však budem podporovať, aby Rusko zaplatilo za všetky hmotné škody, ktoré na Ukrajine spôsobilo a tiež za všetky stratené životy, za ktoré nesie úplnú zodpovednosť.” 

Urobil reklamu NHL 

Hašek sa nedávno zúčastnil na otvorení zápasu v Buffale. V drese tamojších Sabres v NHL odchytal deväť sezón a šesťkrát sa stal najlepším brankárom súťaže.

VIDEO: Dominik Hašek udrel na gong pred zápasom Buffala Sabres

Aj za tento skutok musel čeliť dávke kritiky od verejnosti. Často totiž vyzýva, aby NHL vyhostila ruských hráčov a požaduje, aby sa podieľala na platení vojnových reparácií za to, že tak za takmer dva roky od začiatku agresie neurobila.

Kritikov chápe. Po návrate do Česka uznal, že urobil chybu, hoci za Buffalo práve nehráva žiadny Rus. 

“Uznávam, že to bola z mojej strany veľká chyba. NHL je liga, ktorá svojím postojom robí obrovskú reklamu na ruskú vojnu a ruské zločiny a je zodpovedná za veľa stratených životov a hmotné škody na Ukrajine. 

Ja som ju týmto svojím prejavom podporil, a to je neospravedlniteľné. Ako iste viete, už som sa ospravedlnil ukrajinským vojakom a ukrajinskému ľudu, ktorý bojuje nielen za svoju slobodu, ale aj za nás,” podotkol s tým, že po tomto omyle bude ešte viac bojovať “proti ruskej rozpínavosti”. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Dominik Hašek mieri do politiky. Kritizuje senát a karhá sám seba