V deviatich odišiel, v pätnástich prekonal vzor. Dvorský sa stáva hviezdou reprezentácie

Reprezentuje Slovensko, no za mnohé vďačí Švédsku.

0
Dalibor Dvorský sa teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Nemecko na MS v hokeji do 18 rokov 2023.
Dalibor Dvorský sa teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Nemecko na MS v hokeji do 18 rokov 2023. (Autor: Andreas Robanser / Puckfans.at)

BRATISLAVA. Kto je najväčší slovenský talent na tohtoročnom drafte? Drvivá väčšina skautov ukáže pri tejto otázke na Dalibora Dvorského.

Stiahnite si unikátnu e-knihu Draft 2023

V tomto texte nájdete aj unikátnu e-knihu Draft 2023 a v nej vyše 100 analytických profilov talentov pred draftom, výnimočné príbehy Samuela Honzeka a Adama Gajana, profil Dalibora Dvorského, 18 rozhovorov, preddraftové rebríčky a mnoho ďalšieho. E-knihu majú k dispozícii všetci predplatitelia Sportnetu.

E-knihu k dispozícii na stiahnutie nájdete na konci článku.

Zvolenský rodák by sa podľa predpokladov mal umiestniť v najlepšej desiatke výberu. Po rokoch veľkých suchôt nás čaká ďalší úspešný draft.

Nenechajme sa pomýliť umiestnením. Výber v roku 2023 je kvalitatívne jeden z najlepších v histórii. Oproti vlaňajšku je v ňom viac konkurencie a špičkové talenty majú vyšší potenciál stať sa ozajstnými legendami.

Podobne silný draft sa naposledy uskutočnil zrejme v roku 2015, keď bol jednotkou McDavid, dvojkou Eichel a prešli ním aj Marner, Rantanen, Aho, Barzal či Kaprizov. Zo Slovenska boli draftovaní Erik Černák, Matej Tomek, Christián Jaroš, Radovan Bondra a Adam Húska.

Najmladší v histórii

Ešte vlani a predvlani sa pritom vravelo, že by Dvorský mohol zaútočiť na umiestnenie v najlepšej trojici draftu. Tak veľký potenciál drieme v mladom Slovákovi.

Má brilantnú techniku, jedovatú strelu, prehľad o spoluhráčoch a schopnosť potiahnuť mužstvo v najdôležitejších chvíľach.

S hokejom síce začínal vo Zvolene, ale už od skorej mladosti si svoje umenie cibril vo Švédsku. Odišiel tam už ako deväťročný vďaka otcovej pracovnej ponuke a v krajine vyrástol nielen hokejovo, ale prežil tam aj podstatnú časť detstva. Dnes mu nerobí problém tamojší život ani jazyk.

Hrával tam od žiakov, najprv v klube IFK Tumba. V lige do 16 rokov začal pôsobiť už ako 13-ročný. Najprv bol hráčom Flemingsbergsu, potom Linköpingu. Rok čo rok hrával proti starším súperom.

Jeho hviezda začala žiariť v sezóne 2020/21.

Sledujte draft naživo na Sportnete

Aj tento rok vám Sportnet ponúkne živé draftové štúdio, ktorého moderátorom bude redaktor Šimon Čop a jeho hosťami budú skauti Samuel Tirpák a Jakub Hromada. Jeho súčasťou budú okamžité detailné analýzy, dozviete sa zaujímavosti o draftovaných hráčoch či zo zákulisia samotného draftu. Budete môcť sledovať prvé kolo (29. 6. od 1.00 SELČ) aj zvyšok draftu (29. 6. od 17.00 SELČ).

Tá bola poznačená pandémiou koronavírusu. Dvorský preto časť z nej odohral v Banskej Bystrici. Pred domácimi divákmi sa predviedol v 20 zápasoch, v ktorých zaznamenal dva góly a rovnaký počet asistencií.

Začiatkom februára sa stal rekordérom slovenskej najvyššej súťaže. Debutovo skóroval vo veku 15 rokov, 7 mesiacov a 18 dní. Pred ním nedal gól nik mladší ako 16 rokov.

Bola to doteraz jeho posledná zastávka na Slovensku. Od najbližšej sezóny sa vrátil späť do Škandinávie a v drese AIK potvrdzoval povesť supertalentu.

Dalibor Dvorský potiahol Slovensko na šampionáte do 18 rokov.
Dalibor Dvorský potiahol Slovensko na šampionáte do 18 rokov. (Autor: Puckfans/Andreas Robanser)

V auguste 2021 si na striebornom Hlinka Gretzky Cupe pripísal 12 bodov v 5 zápasoch a zaznamenal jeden z najlepších výkonov v histórii turnaja. Následne dominoval vo švédskej juniorke. Okrem toho debutoval v druhej najvyššej mužskej súťaži, kde sa vo veku 16 rokov a 169 dní stal najmladším zahraničným strelcom v dejinách. Predbehol Davida Pastrňáka.

Preddraftovú sezónu už strávil väčšinovo v drese seniorského mančaftu. V 38 dueloch pozbieral 14 (6+8) bodov.

Reprezentačný hrdina

Najviac však zaujal na majstrovstvách sveta do 18 rokov. Na tých ho ľudia po prvých zápasoch škaredo odpísali.


Šimon Čop Pochádza zo Sniny, vyrastal v športovo založenej rodine a "Žigo" vedel povedať ešte skôr, ako "mama". Novinársky smer si vybral už v tínedžerskom veku, v šestnástich založil vlastný blog - Oh my Hockey. So svojou redakciou zameranou na hlbší pohľad do sveta NHL po piatich rokoch prešiel pod Sportnet. Ich cieľ zostáva rovnaký, priniesť čitateľom unikátny obsah o najlepšej hokejovej lige sveta.
Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Príbehy hokejových nádejí»V deviatich odišiel, v pätnástich prekonal vzor. Dvorský sa stáva hviezdou reprezentácie