Chuťovky z NHLky: Ako by vyzeral česko-slovenský tím na Svetovom pohári?

Radko Gudas, Juraj Slafkovský a David Pastrňák by patrili ku kľúčovým hráčom v česko-slovenskom tíme.

Chuťovky z NHLky: Ako by vyzeral česko-slovenský tím na Svetovom pohári?

Radko Gudas, Juraj Slafkovský a David Pastrňák by patrili ku kľúčovým hráčom v česko-slovenskom tíme. (Autor: TASR/AP)
Radko Gudas, Juraj Slafkovský a David Pastrňák by patrili ku kľúčovým hráčom v česko-slovenskom tíme.
Radko Gudas, Juraj Slafkovský a David Pastrňák by patrili ku kľúčovým hráčom v česko-slovenskom tíme. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|13. jún 2024 o 11:00

Do prvej lajny sme umiestnili Pastrňáka aj Slafkovského, väčšina obrancov je pravákov.

NEW YORK. Keď sa česká hokejová reprezentácia nedávno radovala z titulu majstra sveta, krajinu zachvátil ošiaľ.

Bola to eufória a jedna z mnohých medailí, ktoré Česi v posledných rokoch na rôznych vekových úrovniach vybojovali. 

David Pastrňák si uprostred tej eufórie rypol do vedenia zámorskej NHL. Na Instagrame zverejnil fotku s pohárom a medailou, ku ktorej napísal: “Možno nás na Turnaj 4 krajín teraz pozvete?” 

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

Reagoval na chystaný medzinárodný turnaj, ktorý sa uskutoční vo februári 2025. Organizuje ho Národná hokejová liga.

Pozvala však len štyri krajiny. Zúčastnia sa na ňom hokejisti Kanady, Spojených štátov amerických, Fínska a Švédska. 

Vedenie argumentuje tým, že hrať môžu iba hráči z NHL. A tých Česi nenazbierajú dostatok. Pastrňák však zašiel ešte ďalej a rozvil myšlienku tímu Česka a Slovenska.

“Nevadilo by mi to a myslím si, že by bolo zaujímavé vytvoriť tím Československa ako v minulosti. Dali by sme dokopy dobré mužstvo. Kedysi sme boli jedna krajina, navzájom si fandíme a rozumieme si. Páčilo by sa mi to viac ako Tím Európy z posledného Svetového pohára,” vyjadril sa v podcaste Spittin´ Chiclets.

1. A tak sme sa v podcaste Chuťovky z NHLky pustili do polemizovania. Ako by takýto tím vyzeral? 

Ešte skôr, než predstavím naše návrhy, ktoré sme dali dokopy spoločne so Samuelom Gregom, chcem dodať, že Gary Bettman vylúčil, že by NHL ešte uvažovala nad rozšírením pôvodného počtu účastníkov. 

"Proti hovoria dve veci. Po prvé musíme vtesnať turnaj do krátkej doby, takže sme museli obmedziť počet tímov. Po druhé, ďalšie krajiny nemajú dostatok hráčov v NHL. Chceli sme, aby nastúpili najlepší hráči z našej ligy a tieto štyri štáty na to poslúžia najlepšie," povedal.

2. Poďme k samotným návrhom. Do toho môjho sa aj s pripočítaním odvážnej predpovede zmestili siedmi Slováci - Juraj Slafkovský, Martin Pospíšil, Martin Fehérváry, Šimon Nemec, Erik Černák, Tomáš Tatar a Dalibor Dvorský. 

Posledné meno prekvapí. Pri skladaní zostavy som si však povedal, že motto “mladí vpred” by mohlo platiť už na turnaji takého rozmeru.

Nemyslím si, že by v prípade zostavovania takéhoto tímu dostala desiatka draftu 2023 pozvánku, ale do mojej koncepcie zapasoval, preto som sa rozhodol pre dávku kontroverzie. 

Začnem ofenzívnymi formáciami.

Prvý útok som poskladal očakávane. Dvojka Zacha a Pastrňák má chémiu z klubu. Dodal som k nim Juraja Slafkovského, najväčší talent tejto zostavy, ktorému to s produktívnymi spoluhráčmi ide.

Druhý útok by bol extrémne nebezpečný vďaka centrovi Tomášovi Hertlovi a pravému krídelníkovi Martinovi Nečasovi. Rozmýšľal som, koho im pridelím na ľavú stranu. Rozhodol som sa pre Ondřeja Paláta, za ktorého hovoria skúsenosti. 

Mám dojem, že by mohla vynikajúco fungovať spolupráca Martina Pospíšila a Filipa Chytila. Preto som im našiel miesto v tretej lajne, kde by ich čiernu robotu mohol na góly pretaviť Dominik Kubalík.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Ako by vyzeral česko-slovenský tím na Svetovom pohári?