Chuťovky z NHLky: Historický rok pre Slovensko. Toľko debutantov sme nemali 17 rokov

Samuel Kňažko v drese Slovenska na ZOH 2022 v Pekingu.

Chuťovky z NHLky: Historický rok pre Slovensko. Toľko debutantov sme nemali 17 rokov

Samuel Kňažko v drese Slovenska na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR)
Samuel Kňažko v drese Slovenska na ZOH 2022 v Pekingu.
Samuel Kňažko v drese Slovenska na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR)
Šimon Čop|13. apr 2023 o 20:15

Miloš Kelemen patril od posledného štvrtka k najvylučovanejším hráčom.

NEW YORK. Už dnes v noci sa slovenskí fanúšikovia dočkajú ďalšieho krajana v NHL. Samuel Kňažko sa stane 93. Slovákom v najlepšej súťaži sveta, zahrá si v nej ako 27. obranca spod Tatier. 

Chuťovky z NHLky

V pravidelnej rubrike Sportnetu ponúkne Šimon Čop každý týždeň novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie, aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Sezóna 2022/23 je pre Slovensko výnimočná. Podstatná časť tunajších priaznivcov si na podobne úspešný rok nespomína. 

V NHL okrem slovenských reprezentantov začína kariéru aj Matthew Knies. Američan má oboch rodičov Slovákov, do USA sa presťahovali krátko pred jeho narodením. 

Dôvodov, prečo sledovať NHL, je v tomto roku požehnane. Starajú sa o ne aj zahraniční hráči - napríklad šiesty 150-bodový hráč v histórii Connor McDavid alebo šiesty 100-bodový obranca v dejinách Erik Karlsson.

1. Slovensko nemalo takto úspešný rok v NHL už dlhých sedemnásť rokov. Naposledy malo aspoň štyroch debutantov v najlepšej súťaži sveta v sezóne 2005/06. Vtedy v nej debutovali Peter Budaj, Andrej Meszároš, Milan Jurčina, Tomáš Kopecký a Štefan Ružička. 

V sezóne 2022/23 by sa Samuel Kňažko mal pridať k trojici Juraj Slafkovský, Pavol Regenda a Miloš Kelemen. 

2. Blue Jackets ho povolali spolu s ďalšími piatimi hráčmi. Okrem dvadsaťročného rodáka z Trenčína sa do NHL dostávajú zadáci Stanislav Svozil a Billy Sweezey. K prvému tímu sa pridali aj útočníci Tyler Angle, Joona Luoto a Mikael Pyyhtiä. 

Všetci z nich prichádzajú z AHL, výnimkou je iba Svozil. Českého beka čaká debut v profilige necelé dva roky po drafte. V AHL nehral, prichádza rovno z juniorky. 

3. Veľmi oceňujem filozofiu Columbusu. Sú poslední v celej NHL, po 80 dueloch majú iba 57 bodov. Prečo teda nedať ochutnávku najlepšej súťaže sveta svojim talentom?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Historický rok pre Slovensko. Toľko debutantov sme nemali 17 rokov