Súperi sú ním posadnutí. Útočník Rangers vyrovnáva Jágrove rekordy

Chris Kreider.
Chris Kreider. (Autor: SITA/AP)
Samuel Grega|5. apr 2022 o 12:37

Jeho úspech prekvapil mnohých. Kreider môže meniť históriu klubu z Original Six.

NEW YORK. V nedávnom zápase New Yorku Rangers a Pittsburghu Penguins bola taktika „tučniakov“ jasná. Obsahovala tri body:

1.     Dostať sa pod hokejku Chrisa Kreidera

2.     Dostať Kreidera von z predbránkového priestoru

3.     Dávať si pozor na Kreidera

Nevyšlo. Kreider strelil víťazný gól a Rangers porazili Penguins 3:2.

Tridsaťročný krídelník hrá v NHL svoju desiatu sezónu. A s istotou najvydarenejšiu.

Jeho doterajšie strelecké maximum bolo 28 gólov. V tejto sezóne ich má v 70 zápasoch už 46.

Viac gólov ako on strelili len Auston Matthews a Leon Draisaitl. Je veľmi blízko k tomu, aby ich napodobnil a dosiahol míľnik 50 gólov.

Ten sa od jeho príchodu do NHL v sezóne 2012/13 podarilo dosiahnuť len Ovečkinovi, Draisaitlovi a teraz aj Matthewsovi.

Jeho miesto je pred bránou

V minulosti Kreider nejedného fanúšika Rangers sklamal a zaostal za očakávaniami. Vždy to bol hráč, ktorý mal viac gólov ako asistencií.

Je však otázne, či bolo označenie „strelec“ vhodné. V svojich prvých deviatich sezónach nestrelil 30 gólov ani raz. Túto hranicu dosiahli hráči od sezóny 2012/13 až 190-krát. Medzi nimi aj mená ako Patrick Eaves, Andreas Athanasiou či Wayne Simmonds.

V doteraz poslednej kompletnej sezóne 2018/19 strelilo 30 gólov dokonca až 45 hráčov.

Kreider medzi nimi stále nebol, jeho maximum bolo 28. Z bodového hľadiska dosiahol maximálne 53 bodov.

Ale v tomto ročníku je jedným z najväčších prekvapení a ukazuje, že vie dávať góly. Našiel svoj spôsob, ako na to.

Kreider nie je hráč typu Draisaitla či Ovečkina. Má svoj vlastný štýl, ktorý je zrejmý pri pohľade na jeho góly.

Až šestnásť ich dal vďaka teču hokejkou. V tejto štatistike je jednoznačne najlepší.

Druhý za ním je Joe Pavelski. Ten je známy svojou prítomnosťou pred bránou a skvelou koordináciou hokejky. Týmto spôsobom dal v tejto sezóne sedem gólov.

Kreider nadvihol latku poriadne vysoko. Na prvom mieste je aj v pokusoch o toto zakončenie. Puk tečoval hokejkou dohromady 43-krát.

Ako to robí? Nie je za tým žiadna záhada. Jeho spoluhráč Adam Fox prezradil jeden z dôvodov.

„Ľudia vidia góly, ktoré dal. Ale je za tým mnoho práce, ktorú odviedol," vraví. "Ovládol svoje remeslo, ktorým je pohyb pred bránou. Ak ho uvidíte na tréningoch, zbadáte, ako na tom pracuje. Nie je tajomstvo, že v tom je dobrý. Prináša mnoho energie a je skvelý pre náš tím.“

Kreider sa tlačí pred bránu a strávi tam mnoho času. Jeho 191 centimetrov a 98 kíl mu pomáha ustáť súboje a nájsť priestor pre svoju hokejku, ktorou vie zmeniť smer puku a nedať šancu brankárom.

Tieto schopnosti uplatňuje hlavne počas presilových hier, kde trávi 71,3 % času z celkovej početnej výhody tímu. Aj vďaka nemu majú Rangers tretiu najefektívnejšiu presilovku v lige. S 24 gólmi je v početnej výhode lídrom celej NHL.

Za ním je Draisaitl na čísle 20. Rantanen z Colorada ich má 16 a Norris z Ottawy 15. Matthews, Ovečkin, Pastrňák, Duchene a DeBrincat majú v presilovke 14 gólov.

Chris Kreider našiel oblasť, v ktorej je špičkový a funguje mu to. Aj on je jedným z dôvodov úspešnej sezóny Rangers.

Je majstrovská trieda, bráni sa útokom

K tomu všetkému hráva aj oslabenia. Priemerne viac ako minútu a pol na zápas. Aj počas nich už strelil tri góly.

„Myslím si, že najjednoduchší spôsob, ako brániť, je hrať ofenzívu,“ povedal Kreider. „Pre nás je to o tom, aby sme súperom zobrali čas a priestor.“

To sa Kreiderovi, ktorý je pevnou súčasťou prvého útoku v New Yorku, darí. Mnoho času trávi v útočnom pásme. S ním na ľade dostáva súper menej priestoru.

Jeho citát platí aj pri pohľade na jeho defenzívne čísla. Spomedzi hráčov Rangers patrí medzi tých, ktorí súperom dovoľujú najmenej striel na ich bránu a pri ktorých si tvoria najmenej očakávaných gólov.

Nasledujúce video ukazuje Kreiderove dotyky s pukom počas zápasu proti Pittsburghu z 25. marca.

Analytik JFresh video popísal slovami: „Majstrovská trieda hry v podaní Kreidera s kontrolou puku. Rýchly v napádaní, rozumný pri mantineloch. Počas celého zápasu vyhrával súboje a rozdával puky spoluhráčom.“

Jeho skvelú sezónu potvrdzuje aj grafika zo začiatku februára:

Mení históriu Rangers

Úspešná sezóna rodáka z Boxfordu sa zapíše do histórie klubu z Original Six. Doteraz v jeho farbách strelili päťdesiat gólov len traja hráči. Rekord drží Jaromír Jágr s 54 zásahmi. Aj jeho môže Američan Kreider ohroziť.

Už teraz vyrovnal Jágrov rekord v počte gólov v presilovej hre a s ďalším zásahom sa osamostatní na čele.

Do klubových rekordov sa zapísal i tým, že strelil deväť víťazných gólov. Najviac v jednej sezóne v histórii tohto klubu. Momentálne pozíciu zdieľa s viacerými hráčmi vrátane Jágra, avšak stále má dostatok času pridať ďalší.

Kreiderov úspech priniesol radosť mnohým fanúšikom. Takmer s istotou sa zostava Rangers dostane naspäť do play off. Stále platí, že ich kľúčovým hráčom je brankár Šesťorkin, ale s Foxom v obrane, Panarinom v útoku a Kreiderom pred bránou to budú mať ich súperi ťažké.

Životná sezóna krídelníka pokračuje. 65 bodov a 46 gólov ešte pravdepodobne navýši a po dvoch sezónach bez playoff bude chcieť nadviazať na formu zo základnej časti aj vo vyraďovacích súbojoch.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Súperi sú ním posadnutí. Útočník Rangers vyrovnáva Jágrove rekordy