Najpríjemnejšie prekvapenie NHL? Ružička robí hviezdy lepšími, je líder

Adam Ružička.

Najpríjemnejšie prekvapenie NHL? Ružička robí hviezdy lepšími, je líder

Adam Ružička. (Autor: TASR/AP)
Adam Ružička.
Adam Ružička. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|14. dec 2022 o 16:15

Slovenský hokejista zažíva prelomový ročník.

CALGARY. Keď sa v hokeji zraní hviezda, často to jej mužstvo negatívne poznačí. Tréneri sa snažia hľadať alternatívu, no málokedy je tak uspokojivá, aby na jej mieste dlho vydržala. Ak aj vydrží, zväčša nie je tak produktívna.

Dilemu, ako nahradiť Jonathana Huberdeaua, museli Calgary Flames riešiť zhruba v polovici novembra. Eliasovi Lindholmovi a Tylerovi Toffolimu vypadol kolega z prvej formácie.

Kouč Darryl Sutter si k nim nevybral nikoho zabehnutého. Šancu ukázať sa dostal Adam Ružička. Slovenský útočník dovtedy odohral jediný súťažný zápas v sezóne 2022/23.

Uchytil sa tak dobre, že ho Sutter nechal v prvej formácii aj sedem zápasov po návrate Huberdeaua. Časom sa však veci vrátili do normálu.

Dnes je Ružička stabilným členom tretej formácie. Zamávalo to s jeho bodovaním? A o koľko lepším ho robili špičkoví spoluhráči z elitného útoku?

Prekvapivo pokračuje

Dvadsaťtriročný bratislavský rodák odohral v prvej formácii desať zápasov. „Plamene“ hrali postupne proti New Jersey, Bostonu, Winnipegu, Los Angeles, Tampe Bay, Floride, Philadelphii, Pittsburghu, Washingtonu a Caroline.

Od preradenia do tretieho útoku nastúpil na osem stretnutí. Flames sa stretli s Floridou, Washingtonom, Arizonou, Minnesotou, Columbusom, Torontom a dvakrát s Montrealom.

V prvom sledovanom období od 8. do 27. novembra bol Ružička najproduktívnejším hráčom tímu. V desiatich dueloch zaznamenal deväť bodov, rovnako ako Elias Lindholm, no mal až päť gólov, teda o tri viac ako jeho kolega z formácie.

Ani odvtedy však nie je „jalový“. Viac bodov ako Ružička pozbieral za ostatných osem stretnutí len Jonathan Huberdeau – osem. Ružička strelil gól a pridal šesť asistencií. Navyše má najlepšie hodnotenie +/- z mužstva, a to kladných päť bodov.

V základných štatistikách sa teda s Ružičkovým bodovaním neudialo nič zásadné. Naopak, sa dá povedať, že je ešte efektívnejší.

Veď ako člen prvého útoku hrával v priemere 14 minút a 32 sekúnd na zápas. Po preradení do spodnej šestky sa tento čas znížil na 13 minút a 18 sekúnd.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Najpríjemnejšie prekvapenie NHL? Ružička robí hviezdy lepšími, je líder