Hámor sa chystá na Šiša Pangmu a Kančendžongu

Peter Hámor
Peter Hámor (Autor: SITA)
SITA|25. dec 2011 o 15:47

Na budúci rok sa popradský horolezec Peter Hámor opäť chystá do Himalájí. Tentoraz si za cieľ vybral tibetskú Šiša Pangmu (8046 m n. m.) a najvýchodnejšiu nepálsku osemtisícovku Kančendžongu.

Na budúci rok sa popradský horolezec Peter Hámor opäť chystá do Himalájí. Tentoraz si za cieľ vybral tibetskú Šiša Pangmu (8046 m n. m.) a najvýchodnejšiu nepálsku osemtisícovku Kančendžongu (8586 m n. m.).

POPRAD. Jeho spolulezcom bude rumunský horolezec Horia Colibasanu, ktorý bol aj hosťom tohtoročného popradského festivalu horských filmov.

„V čase festivalu sa tie plány zdefinitívňujú, máme čas na debaty, tak po našich rozhovoroch s Horiom, ako aj kontaktoch so Španielmi, Jorgem Egocheagaom a Martinom Ramosom, s ktorými sme boli na Makalu, sme sa rozhodli, že pôjdeme tam,“ povedal pre SITA Peter Hámor.

V tomto období Peter Hámor zabezpečuje asi najťažšiu časť celej expedície, a tou je zháňanie peňazí. Vybavovanie povolení na výstup na dva vrcholy v dvoch rôznych štátoch, Číne a Nepále, nie je podľa neho až taká náročné. „Organizačná komplikácia je, že treba vybavovať všetky papiere na dvoch ministerstvách, v dvoch štátoch. Nie je to vážna komplikácia, je to len viac papierového vybavovanie,“ dodal Hámor.

Odchádza v marci 2012

Časový harmonogam expedície je už známy. Odchod zo Slovenska je naplánovaný medzi 12. až 15. marcom. Prvým cieľom expedície je Šiša Panga.

Na výstup na Kančendžongu si stanovili čas od polovice apríla do polovice mája. „Možno sa zdržíme až do konca mája, lebo posledné roky perióda dobrého počasia prichádza až koncom mája,“ uviedol Hámor.

Všetko bude závisieť aj od toho, či sa spod Šiša Pangmy pod Kančendžongu budú presúvať pešo alebo letecky. Termín návratu zatiaľ Peter Hámor nemá presne stanovený.

Po lezeckej časti chce stráviť v Nepále ľahký trekking s partiou priateľov, ktorí tam prídu. „Keby všetko dopadlo úplne ideálne, tak uvažujeme ešte o K2 v lete, takže by som letel z Kathmandu do Pakistanu, do Islamabadu a pokračoval na K2,“ priblížil ďalšie plány Peter Hámor.

Osem osemtisícoviek

Peter Hámor (1964) má na svojom konte už osem osemtisícoviek, najviac spomedzi slovenských horolezcov. Tohto roku, 21. mája, vystúpil na Makalu (8463 m n. m.).

Prvou osemtisícovkou bol Mt. Everest (8848 m n. m.) v roku 1998. Nasledovali Broad Peak (8047 m n.m.), Annapurna (8091 m n.m.), Čo Oju (8201 m n.m.) v roku 2006, Nanga Parbat (8126 m n.m.) v roku 2007, Gašerbrum I (8068 m n.m.), Gašerbrum II (8035 m n.m.) v roku 2008, opäť Annapurna (8091 m n.m.) v roku 2010, pričom Peter Hámor je prvým človekom na svete, ktorý vystúpil na Annapurnu dvakrát.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Hámor sa chystá na Šiša Pangmu a Kančendžongu