Halové ME v atletike: Slovenka Putalová skončila senzačne štvrtá

Putalová.
Putalová. (Autor: SITA)
Sportnet|7. mar 2015 o 19:26

V tejto sezóne zlepšovala neustále slovenský rekord.

PRAHA. V deviatich finálových disciplínach sa na HME v atletike udeľovali v sobotňajšom večere medaily. V jednom účinkovala v pražskej O2 aréne aj slovenská štvrtkárka Iveta Putalová, v semifinále na 800 m sa v boji o finálovú účasť usiloval Jozef Repčík.

Dvasaťšesťročná Iveta Putalová, členka UK Bratislava a zverenka trénera Marcela Lopuchovského sa už postupom do finále prekonala tak, že to pôsobilo ako zázrak.

"Mám radosť, lebo som dosiahla dobrý čas. Na druhej strane som bola blízko, mala som sily, ale rozhodila ma kolízia. Uvoľnil sa mi priestor, myslela som si, že sa doň vtesnám. Španielka však bola akčnejšia, sotila ma. Súperky boli asi skúsenejšie, vedeli sa lepšie zorientovať. Som veľmi spokojná, vo finále a ešte aj vo 4. miesto som neverila. Zemiaková medaila je vždy najhoršia. Nesklamala som, dala som do toho všetko," uviedla Iveta Putalová.

Zlepšovala rekord

V tejto sezóne zlepšovala slovenský rekor v hale ako na bežiacom pásme a zo vstupného ´osobáku´ 54,62 ukrojila neuveriteľne.

V semifinále ho stlačila na 52,99 a keby sa na ňu vsadilo pred finále v tipovacej kancelárii, tak by asi každého ohúrila vysokým kurzom.

Vo finále už nemala čo stratiť, len zabojovať, aby pražskú spanilú jazdu dôstojne zavŕšila. Nastúpila naň s najhorším osobákom, no ako predtým ukázala, ťažkú hlavu si z týchto papierových prognóz nerobila.

Zlepšovala si pozíciu

Putalová vybiehala z blokov na tretej dráhe a počínala si statočne. V záverečnom finiši si zlepšovala pozíciu, no kontakt so Španielkou Terrerovou ju pripravil s najväčšou pravdepodobnosťou aj o medailu.

Skončila štvrtá a opäť v slovenskom rekorde 52,84, keď ho zlepšila o ďalších 0,15 s. V tejto sezóne dovedna šesťkrát posúvala jeho hodnotu, v pražskej O2 aréne čo štart, to trikrát zlepšenie.

Zverenka trénera Marcela Lopuchovského dosiahla v Prahe životný úspech. "Nevedela som, čo môžem od finále očakávať. Bála som sa, aby som nestratila kontakt so súperkami. Na druhej strane som si hovorila, že by som sa mohla pobiť aspoň o tretie miesto. Škoda, mohla som mať aspoň bronz, ale zo štvrtého miesta i časov mám skutočnú radosť," doplnila Putalová.

Je ako neriadená strela

"Štvrté miesto je perfektné, neuveriteľné. Iveta má prvý rok aspoň čiastočne utvorené podmienky, vďaka ktorým sa môže priblížiť európskej špičke. Absolvovala sústredenia vo Vysokých Tatrách a JAR a ukázalo sa, že financie boli dobre investované," reagoval tréner Marcel Lopuchovský.

"Druhou dôležitou vecou bolo, že Iveta sa dostala do tímu Alfonsa Jucka, ktorý jej pomohol k štartu na mítingoch. Ako nováčik išla síce B-behy, ale stále som hovoril, že keď má konkurenciu, je ako neriadená strela. U nej je ťažko povedať, čo je schopná zabehnúť. Sám so zvedavý, čo bude v lete. Je víťazný typ, vie sa vyhecovať," dodal tréner.

400 m:

1. Natalija Pyhydová (Ukr.) 51,96, 2. Indira Terrerová (Špan.) 52,63, 3. Seren Bundy-Daviesová (V. Brit.) 52,64, 4. Iveta Putalová (SR) 52,84, 5. Marie Gayotová (Fr.) 53,11 6. Denisa Rosolová (ČR) 53,20

3000 m:

1. Jelena Korobkinová (Rus.) 8:47,62, 2. Sviatlana Kudzeličová (Biel.) 8:48,02, 3. Maureen Kosterová (Hol.) 8:51,64, 4. Laura Muirová (V. Brit.) 8:52,44, 5. Sandra Erikssonová (Fín.) 8:54,06, 6. Sofia Ennaouiová (Poľ.) 8:56,77

diaľka: 1. Ivana Španovicová (Srb.) 698, 2. Sosthene Taroum Moguenarová (Nem.) 683, 3. Florentina Marincuová 679, 4. Alina Rotaruová (obe Rum.) 674, 5. Eloyse Lesueurová (Fr.) 673, 6. Melanie Bauschkeová (Nem.) 659

výška: 1. Marija Kučinová (Rus.) 197, 2. Alessia Trostová (Tal.) 197, 3. Kamila Ličwinková (Poľ.) 194, 4. Airine Palšyteová (Lit.) 194, 5. Ruth Beitiová (Špan.) 194, 6. Justyna Kasprzycková (Poľ.) 194

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Halové ME v atletike: Slovenka Putalová skončila senzačne štvrtá