Halčin – posledný reprezentant, ktorý vyrástol na Hornáde?

Martin Halčin. Na trati bojuje ako lev.
Martin Halčin. Na trati bojuje ako lev. (Autor: tasr)
Sportnet|30. júl 2013 o 00:00

Od vzniku samostatnej Slovenskej republiky vedia o vodnom slalome aj tí, ktorí dovtedy ani netušili, že také športové odvetvie existuje.

Dnes o ňom hovoríme ako o výkladnej skrini nášho športu. Zaslúžene, veď máme olympijských víťazov, majstrov sveta i Európy, aj držiteľov Svetových pohárov.

KOŠICE. Mená ako bratia Hochschornerovci, Martikán, Kaliská, Dukátová, Minčík už poznajú aj malé deti... Veď na OH si naši slalomári vybojovali 12 medailí, z toho 7 zlatých! Ďalších 43 priviezli zo svetových šampionátov a 71 medailí z majstrovstiev Európy. Bilancia skutočne závideniahodná!

Prvý medailový bol Čižmárik

Kanoisti na divokých vodách z východného Slovenska, konkrétne z Košíc a Červeného Kláštora v Pieninách sa dokonca aj z vrcholových svetových súťaží vracali domov s medailami a bolo pre nich samozrejmosťou udomácniť sa v reprezentačných výberoch a to v časoch existencie Československa nebolo ľahké. V roku 1972 Anton Čižmárik (Lokomotíva Košice) na svetovom šampionáte juniorov obsadil 3. miesto, ktoré zároveň znamenalo pre celé východné Slovensko zisk prvej medaily z vrcholového svetového podujatia. Neskôr pribudli ďalšie... Pritom tituly majstrov ČSSR už neboli takou zvláštnosťou, skôr už samozrejmosťou. Západná časť vtedajšieho štátu bola predsa len o krôčik pred nami. Napriek tomu na Hornáde i Dunajci vyrástla celá plejáda reprezentantov ČSSR. Za všetkých spomenieme R .Forraia, P. Barnu, D. Leyseka, A. Čižmárika, J. Čižmárikovú, J. Rusnáka, M. Borovského, J. Sotáka, M. Čižmárika, J. Štofilu, P. Babniča, J. Hupceja... Žiaľ, až na jedného z nich už nebudú mať nasledovníkov.

Odstup sa predlžuje

Veď si len pripomeňme tých, ktorí v minulých dňoch na majstrovstvách sveta juniorov a pretekárov do 23 rokov na Liptove reprezentovali Slovenskú republiku. V dejisku tohto šampionátu sa v reprezentácii SR predstavili vodáci z domácej liahne, tých bolo, samozrejme, najviac, ale aj z Bratislavy, Zvolena, Žiliny a D. Kubína. Dokonca aj jeden rodený Košičan – M. Halčin, ale ten už je doma v L. Mikuláši. V každom prípade je na dlhý čas asi posledným odchovancom východoslovenského vodného slalomu, ktorý to dotiahol do štátnej reprezentácie a už v roku 2008 sa stal medzi juniormi svetovým šampiónom a v minulom roku aj európskym, ale to už v kategórii do 23 rokov. V domácom prostredí mal však smolu: najskôr sa zdalo, že sa v K1 stane majstrom sveta, potom že bude druhý a nakoniec až dodatočne mu rozhodcovia pripísali dotyk na jednej bránke a tak definitívne skončil štvrtý! Slabou náplasťou bol preňho zisk bronzovej medaily ako člena hliadky SR 3 x K1 spoločne s oddielovým kolegom Urbanom a Bratislavčanom Hujsom.

Nie, v Košiciach ani Pieninách nezabudli na to, ako sa vychovávajú kvalitní reprezentanti. Nemajú ich však kde vychovávať, jednoducho dnes bez umelého kanálu sa to nedá. Preto sa z roka na rok predlžuje odstup medzi Bratislavou a stredným Slovenskom na jednej strane a východom na druhej. Do Liptovského Mikuláša chodiť na tréningy z Červeného Kláštora, resp. Košíc je skutočne trochu priďaleko.

Zapadne prachom aj nový projekt?

V Košiciach iba spomínajú na to, ako mal už začiatkom 70. rokov minulého storočia vyrásť umelý vodácky kanál v juhovýchodnej časti mesta pri Vyšnom Opátskom. Projekt však dávno zapadol prachom a dnes už ani nikto nevie, kde vlastne je. Po desiatkach rokoch sa aj vďaka pomoci mesta podarilo zhotoviť nový projekt, ktorý vyhovuje súčasným podmienkam, pričom by sa mal realizovať na opačnom konci mesta – v jeho severnej časti pri Ťahanovciach. Zatiaľ však všetko nasvedčuje tomu, že aj tento nakoniec pokryje vrstva prachu, pretože na jeho realizáciu jednoducho nie sú peniaze. A tak je Martin Halčin akýmsi posledným mohykánom, ktorý vyrástol na Dunajci a Hornáde a dotiahol to až do reprezentácie. Alebo musí dôjsť k nejakému zázraku, aby ho ešte niekedy niekto nasledoval. K tomu zázraku však chýba „iba“ umelý kanál. Taká „maličkosť“, na ktorú košickí kanoisti na divokých vodách už čakajú štyri desaťročia. Zatiaľ... Určite sa dožijú aj polstoročia bez neho. Veľká škoda pre košickú kanoistiku, ktorá má na svojich symbolických pleciach už šesť krížikov. Umelý vodný kanál sa z nich určite nedá postaviť...



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Halčin – posledný reprezentant, ktorý vyrástol na Hornáde?