Halák s čistým kontom, hokejisti pohodlne zdolali Lotyšov 6:0

Radosť Slovákov po góle.
Radosť Slovákov po góle. (Autor: tasr)
Sportnet|21. feb 2010 o 01:00

Záverečné vystúpenie slovenských hokejistov v skupinovej fáze skončilo hladkým víťazstvom 6:0. Naši si zahrajú v kvalifikácii o postup do štvrťfinále.

Záverečné vystúpenie slovenských hokejistov v skupinovej fáze skončilo víťazne. Naši si zahrajú v kvalifikácii o postup do štvrťfinále.

VANCOUVER. Zverenci Jána Filca porazili Lotyšsko jednoznačne 6:0, keď o svojom víťazstve rozhodli už v 1. tretine po góloch Višňovského, Stümpela a Zedníka. Stümpel s Handzušom si bodové konto obohatili o tri body.

V tomto dueli sa do hry premiérovo na turnaji dostala aj dvojica Šatan - Baranka, útočník Bostonu by tak už mal byť po zranení ruky natoľko zdravotne v poriadku, aby sa mohol predstaviť aj v kvalifikácii o postup medzi najlepšiu osmičku.

O tom, aké umiestnenie Slovensko v B-skupine dosiahne sa rozhodne až v najbližších hodinách. Záležať bude na aj výsledku duelu Rusko - Česko (v prípade víťazstva českého tímu, resp. výhry po predĺžení, obsadia naši reprezentanti priečku č. 2.), ktorý sa hrá v nedeľu o 21.00 hod SEČ.

Naši ešte môžu skončiť okrem prvého na ktoromkoľvek mieste, istotou je, že sa stretnú s jedným z kvarteta Lotyšsko, Nórsko, Bielorusko, Nemecko.

Zároveň je jasné, že Slováci v systéme, ktorý umožňuje víťazom troch skupín (A, B, C), resp. najlepšiemu tímu z 2. miest priamy postup do štvrťfinále, ani na jednu z týchto výhod nedosiahli. Tie naopak pripadnú štyrom zo šestice USA, Česká republika, Fínsko, Švédsko, Kanada, Rusko, teda tímom, ktoré majú ešte pred sebou po jednom zápase skupinovej fázy.

Turnaj prinesie hneď po skupinových bojoch poradie zložené zo všetkých dvanástich tímov, prvé štyri majú isté štvrťfinále, zvyšné si zahrajú kvalifikáciu spôsobom piaty s dvanástym, šiesty s jedenástym, siedmy s desiatym a pod.

B-skupina
Lotyšsko - Slovensko 0:6 (0:3, 0:2, 0:1)

góly: 3. Višňovský (Stümpel, Zedník), 10. Zedník (Handzuš, Bartečko), 18. Stümpel (Pálffy), 22. Marián Hossa (Stümpel), 23. Handzuš, 58. Baranka (Handzuš, Štrbák)

Rozhodovali: Vinnerborg (Švéd.), O´Halloran (Kan.) - Kiča (Ukr.), Murphy (USA)

Lotyšsko: Masalskis - K. Redlihs, Skrastinš, Rekis, Pujacs, Bartulis, Sotnieks - Ankipans, Šprukts, Karšums - Cipulis, Vasiljevs, Niživijs - Darzinš, Daugavinš, M. Redlihs - Berzinš, Meija, Širokovs

Slovensko: Halák - Meszároš, Chára, Ľ. Višňovský, Štrbák, Jurčina, Sekera, Baranka - Marián Hossa, Demitra, Marcel Hossa - Zedník, Handzuš, Bartečko - Pálffy, Stümpel, Gáborík - Radivojevič, T. Kopecký, Cibák - Šatan

Tabuľka B-skupiny

M- tím Z V VP PP P skóre B
1. Česko 2 2 0 0 0 8:3 6
2. SLOVENSKO 3
1 1
0
1
9:4 5
3. Rusko 2
1
0
1
0
9:4 4
4. Lotyšsko 3
0 0 0 3
4:19 0

pozn: M- miesto, Z - počet odohratých zápasov, V - výhry v riadnom gracom čase, VP - výhry po predĺžení, PP - prehry po predĺžení, P - prehry, B - body

Rozhodla už I. tretina

Slováci sa od úvodu do svojho súpera zahryzli a potvrdzovali úlohu favorita. Už v 2. min mal obrovskú šancu Bartečko, puk po jeho strele z otočky zastavila ľavá žŕdka.

Za nebezpečnú hru so zdvihnutou hokejkou išiel následne na trestnú lavicu M. Redlihs a presilovku už po 34 sekundách využil Višňovský, ktorý trafil nezadržateľne do vinkľa - 1:0. V 4. min efektne zakombinovali Demitra s Mariánom Hossom, no gól z toho nebol.

Druhý menovaný predviedol v 8. min perfektnú individuálnu akciu cez dvoch protihráčov, jeho strelu zastavila Masalskisova vyrážačka. V 10. min sa v ideálnej streleckej pozícii ocitol Zedník a ponad lapačku lotyšského brankára zvýšil na 2:0.

gol.jpg

Radosť Slovákov po úvodnom góle Ľubomíra Višňovského. Foto - GETTY IMAGES

Pobalťania sa v prvej desaťminútovke objavovali v slovenskej obrannej tretine len sporadicky a nevypracovali si vážnejšiu príležitosť. Na druhej strane mal Masalskis naďalej plné ruky aj nohy práce. V 14. min vybojoval Stümpel puk pre Pálffyho, ale skóre sa nemenilo. Lotyši prvýkrát nebezpečnejšie pohrozili v 17. min, pri

pokuse M. Redlihsa však bol Halák pozorný. V 18. min najskôr Pálffy nedokázal bekhendom zakončiť, no puk mu zostal na hokejke, posunul ho Stümpelovi a bolo 3:0.

Aj v úvode druhej tretiny pokračovali Slováci v nastúpenom trende z prvej časti. Najskôr síce vo vlastnom oslabení takmer znížil Karšums, no už o pár sekúnd našiel Stümpel ideálne Mariána Hossu, a ten zvýšil na 4:0. V 23. min výborne napádal súperových hráčov celý druhý útok, až sa k puku dostal Handzuš a sám pred Masalskisom presne vedel, čo urobiť - 5:0.

((anketa))

Po tomto góle sa premiérovo na olympijskom ľade vo Vancouveri objavila aj dvojica Ivan Baranka a Miroslav Šatan. Brankár Halák bol naďalej bez práce, hra sa odvíjala na opačnom konci klziska. V 30. min výborne tečoval Meszárošovu strelu Šatan, Masalskis stihol zareagovať.

O dve minúty na to išiel sám na lotyšského brankára Gáborík, no neuspel. Potom sa prebrali aj zverenci trénera Znaroksa - dvakrát pohrozil Daugavinš, raz Darzinš, Halák však držal čisté konto. V 36. min mali Lotyši výhodu presilovej hry, v ktorej sa Slováci bez väčších problémov ubránili.

Posledná dvadsaťminútovka bola najvyrovnanejšia. Slováci vedomí si dostatočného náskoku ubrali na intenzite svojich ofenzívnych výpadov a Lotyši sa čoraz častejšie objavovali pred Halákom, čo bolo spôsobené aj ich troma presilovými hrami.

V 50. min mal v jednej z nich z rovnakej pozície dve šance Darzinš, brankár Halák si však s oboma poradil. V 58. min stanovil po vydarenej strele od modrej konečné skóre na 6:0 obranca Baranka.

Po zápase:

Ján Filc (hlavný tréner Slovenska): "V každom zápase hráme dobre, postupne nám rastie sebavedomie. Som si istý, že aj dnes sme urobili dôležitý krok. Dúfam, že sme si vytvorili dostatočne dobrú pozíciu na to, aby sme sa z baráže dostali do štvrťfinálovej fázy."

Marián Hossa (útočník Slovenska): "Vedeli sme, že Lotyši hrali včera ťažký zápas a budú ho mať v nohách. Povedali sme si, že keď budeme mať krátke striedania, hrať tímovo a všetky štyri lajny dookola, tak ich ukorčuľujeme. Vedeli sme, že keď budeme hrať zozadu, góly prídu. Podarilo sa nám rýchlo trikrát skórovať a Lotyši sa už potom nechytili. Určite je lepší takýto výsledok ako vyhrať len 1:0. Teší nás, že góly sa ´roztiahli´ medzi všetkých a podieľali sa na nich všetky útoky."

Andrej Sekera (obranca Slovenska): "Určite to nebolo také jednoduché, ako ukazuje konečné skóre. Ani jeden zápas na tomto turnaji nie je ľahký, každý môže prekvapiť. Snažili sme brať tento duel so stopercentnou vážnosťou. Ďalšie dva dni máme voľno, preto sme chceli dať zo seba v tomto dueli všetko. Lotyši mali ťažký duel včera, vedeli sme, že budú unavení."

Žigmund Pálffy (útočník Slovenska): "Myslím si, že aj tento duel dokázal, že sa stále zlepšujeme. Hráme jednoducho a účelne. V našom pásme nerobíme chyby, všetko zatiaľ funguje tak, ako má. Vždy je krásne, keď dáte gól a je úplne jedno aké je skóre. Najdôležitejšie však je, že sme zvíťazili a získali cenné body."

Ivan Baranka (obranca Slovenska): "Svoju olympijskú premiéru som si predstavoval najmä v tom zmysle, že budem hrať poctivo a zodpovedne v obrane. Nechcem povedať, že tu nie som na góly, ale určite sú tu väčší hráči, ktorí hrávajú presilovky a ktorí majú strieľanie gólov v popise práce. Bolo pre mňa náročné naskočiť v polovici zápasu do rozbehnutého vlaku, ale som rád, že sa mi to podarilo. Pri mojom presnom zásahu som videl, že tuším Miško Handzuš dobre cloní pred bránkou, tak som vystrelil. Nie je to síce môj prvý gól v reprezentácii, ale premiérový na veľkom podujatí."

Miroslav Šatan (útočník Slovenska): "Asi len dvakrát za celý zápas, keď som sa dostal do trochu nepríjemnejších situácií, ma ruka zabolela. Inak to bolo v poriadku. Teraz mám ďalšie dva dni na to, aby som sa ešte doliečil. Myslím si, že potom by to už malo byť úplne v poriadku. Bolo na tréneroch, či a kedy ma postavia. Ja som im povedal, že som pripravený. Myslel som si, že ruka už záťaž zvládne, a to sa aj potvrdilo."

Herberts Vasiljevs (útočník Lotyšska): "Musíme sa zlepšiť vo všetkom. Určite sme si takto náš výkon nepredstavovali. Slováci strelili veľmi pekné góly. Teraz si musíme rozobrať naše chyby a pripraviť sa na duel o postup do štvrťfinále. Zatiaľ sa nám nepodarilo prekvapiť žiadneho favorita, preto dúfam, že si to necháme na neskôr."

Lauris Daržins (útočník Lotyšska): "Táto prehra nič nerieši. Teraz sa turnaj začína prakticky od začiatku. S výnimkou štyroch tímov sú ostatné na rovnakej pozícii. Nesmú nás podceňovať. Ak budeme hrať dobre, môžeme prekvapiť. Musíme si zobrať len pozitívne veci a môžeme skutočne niekoho poriadne zaskočiť."

Ohlasy médií:

Vancouver Sun (Kanada): "V zápase, v ktorom žiarili hviezdy z NHL, Slovensko rozdrvilo Lotyšsko. Vo výbornej forme hrajúci Slováci zložili po druhej tretine nohu z plynového pedálu, ale aj tak ešte stihli dať šiesty gól dve minúty pred koncom."

NHL.com (USA/Kanada): "Slo´Ride... Slovensko vynulovalo Lotyšsko 6:0."

Diena (Lotyšsko): "Nula bodov, nula gólov v zápase so Slovenskom. Lotyšsko prehralo aj v treťom stretnutí."

Delfi (Lotyšsko): "Slováci zničili Lotyšsko. V skupine skončíme poslední a do súbojov o postup do štvrťfinále pôjdeme z 12. miesta."

Gazeta (Rusko): "Slovenská reprezentácia vo svojom poslednom zápase v základnej časti rozbila Lotyšsko, kľúč od zámku na slovenskej bránke nenašiel nik. Posledný gól stretnutia strelil obranca Spartaka Moskva Ivan Baranka. Lotyši v skupine nezískali ani bod. Po náročnom súboji s Českom im už proti Slovákom nezostali sily ani na jediný gól."

TSN (Kanada): "Halákov shutout, Slovensko rozdrvilo Lotyšsko. Slováci pokračujú v skvelých predstaveniach na olympijskom turnaji, odniesli si to Lotyši. Jozef Stümpel zaznamenal gól a dve asistencie, Halák zasa prvý shutout slovenského brankára na olympiáde od zápasu na ZOH 2006 v Turíne so Švédskom, kde bol nepriestrelný Karol Križan."

Agentúra Mediafax (Česko): "Hokejisti Slovenska v poslednom vystúpení v B-skupine rozstrieľali Lotyšsko 6:0. Najväčšou hviezdou zápasu bol Jozef Stümpel. Unavení Lotyši nemohli Slovákom vzdorovať."

iDnes.cz (Česko): "Slovenskí hokejisti zničili Lotyšov a so základnou časťou turnaja sa rozlúčili vysokým víťazstvom. Lotyšsku dali príučku, ale na priamy postup do štvrťfinále musia aj tak zabudnúť."

hokej.cz (Česko): "Rozbehnutí Slováci deklasovali trápiacich sa Lotyšov a nadviazali na výborný výkon proti Rusku. Zápas ovládli už od úvodných minút. Troma bodmi za gól a dve asistencie sa blysli Michal Handzuš a Jozef Stümpel."

Agentúra AP (USA): "Šesť rôznych strelcov gólov a 21 zákrokov Jaroslava Haláka v súboji, v ktorom Slovensko vyhralo nad Lotyšskom 6:0."

Agentúra AFP (Francúzsko): "Po šokujúcom víťazstve nad Ruskom nasledoval kolosálny triumf nad Lotyšskom. To pokračuje v čiernej sérii bez víťazstva na olympiádach, keď naposledy uspelo 14. februára 2002 v Salt Lake City v súboji s Ukrajinou (9:2)."

IIHF.com: "Nezastaviteľné Slovensko. Stümpel a Halák lídrami na ceste k trom bodom. Zo sedmičky veľkých hokejových krajín je Slovensko považované za outsidera, ktorý sa až v treťom dueli v základnej skupine stretol s nižšie postaveným tímom v renkingu IIHF."

Zaujímavosti:

Svoju remiéru na XXI. zimných olympijských hrách zažil útočník Miroslav Šatan, ktorý doteraz pauzoval pre tržné rany na dlani pravej ruky, ako aj obranca Ivan Baranka. Ten sa ako siedmy bek v doterajších dvoch zápasoch na ľade neobjavil.

Slováci a Lotyši sa stretli na ZOH tretíkrát. V roku 2002 v Salt Lake City remizovali reprezentanti SR v kvalifikácii 6:6, o štyri roky neskôr v Turíne Slovensko vyhralo v základnej skupine 6:3. Vo Vancouveri 2010 zdolali Filcovi zverenci tohto súpera 6:0, pod olympijskými kruhmi sú tak s Lotyšskom stále bez prehry.

Slováci odohrali proti Lotyšku v poradí 19. zápas od roku 1993. Doterajšia bilancia hovorí jasne v prospech hokejistov SR, ktorí vyhrali 13 zápasov, v troch prípadoch prehrali a v rovnakom počte zápasov sa zrodila remíza. Skóre: 69:36.

Okrem trojice brankárov majú nulu v kolónke gólov v slovenskej reprezentácii z aktuálneho kádra ešte dvaja hráči - obranca Andrej Meszároš a útočník Tomáš Kopecký.

Rekordér v počte štartov za slovenskú reprezentáciu z aktívnych hráčov Martin Štrbák nastúpil proti Česku už na svoj 149. zápas v najcennejšom drese. Na prvého v rebríčku Ľubomíra Sekeráša tak stráca už len tri duely. Ak sa Slováci na ZOH 2010 prebojujú až do semifinále a Štrbák odohrá všetky stretnutia, dostane sa v celkovom poradí na 1. miesto.

Svoj jubilejný 50. zápas v slovenskej hokejovej reprezentácii odohral proti Lotyšsku Richard Zedník. Žigmund Pálffy nastúpil na 70. stretnutie v najcennejšom drese a Marián Hossa na 75. duel za národný tím.

Ľubomír Višňovský zaznamenal svoj 17. presný zásah v 134. reprezentačnom zápase. Richard Zedník upravil svoju bilanciu na 13 gólov/50 duelov, Jozef Stümpel na 17/81, Marián Hossa na 35/72, Michal Handzuš na 7/34 a Ivan Baranka na 2/21.

Rekordérom v počte strelených gólov v slovenskom národnom mužstve je naďalej Miroslav Šatan, ktorý má na svojom konte 70 gólov. Druhý v poradí Ľubomír Kolník zaznamenal v najcennejšom drese 59 presných zásahov. Z aktívnych hráčov sú na tom najlepšie Žigmund Pálffy (37 gólov/70 duelov) a Marián Hossa

Slovenský brankár Jaroslava Halák vychytal svoj druhý shutout v reprezentačnom drese. Predtým si udržal čisté konto v roku 2007 na MS v zápase proti Nórsku (3:0).

Slováci využili proti Lotyšsku svoju prvú presilovú hru na turnaji - už v 3. min presne namieril Ľubomír Višňovský.

Útočník SR Žigmund Pálffy bol v zápase s Lotyšskom netradične až trikrát na trestnej lavici - dvakrát za hákovanie a raz za nedovolené bránenie.

Lotyši prehrali všetky tri svoje duely v B-skupine na ZOH 2010 - s Ruskom 2:8, Českom 2:5 aj Slovenskom 0:6.

Slováci na úvod olympijského turnaja nestačili na Česko (1:3), potom zdolali silné Rusko (2:1 po sam. nájazdoch) a na záver B-skupiny si poradili aj s Lotyšskom (6:0).

Slovenský útočník Marcel Hossa nastúpil v dueli s Lotyšskom proti 15 spoluhráčom z klubu KHL Dinamo Riga. Vo výbere trénera Olegsa Znaroksa ich bolo pôvodne 16, no obranca Guntis Galvinš musel z turnaja predčasne odstúpiť pre zranenie.

Jaroslav Halák sa stal len druhým slovenským hokejovým brankárom v novodobej histórii, ktorému sa podarilo vychytať na zimných olympijských hrách čisté konto. V zápase zneškodnil 21 striel Lotyšov a je to pre neho druhý duel bez inkasovaného gólu v slovenskej reprezentácii. Prvým slovenským brankárom, ktorý vychytal čisté konto pod olympijskými kruhmi, bol pred štyrmi rokmi v Turíne Karol Križan, a to v stretnutí proti Švédsku (3:0).

ŽIVÝ KOMENTÁR

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Halák s čistým kontom, hokejisti pohodlne zdolali Lotyšov 6:0