Halák odchádzal z Montrealu opäť ako hrdina

Jaroslav Halák sa v Montreale prezentoval aj akrobatickými zákrokmi.
Jaroslav Halák sa v Montreale prezentoval aj akrobatickými zákrokmi. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|11. jan 2012 o 16:44

Slovenskému brankárovi v Montreale publikum tlieskalo, svoj tím vypískalo.

BRATISLAVA. Cez leto 2010 odchádzal Jaroslav Halák z Montrealu smutný. Napriek skvelému play off, ktoré zakončil priemerný tím Canadiens až vo finále Východnej konferencie, ho vedenie vymenilo do St. Louis.

Halákov návrat

halak2-120x90.jpg

  • 69 % zápasov, ktoré odchytal v najväčšej hale NHL Bell Centre jeho tím vyhral
  • Je prvým brankárom Blues od roku 1973, ktorý vychytal v Montreale čisté konto.
  • Po zápase mu aplaudovalo dvadsaťjedentisíc divákov, svoj tím vypískali.
  • V riadnom hracom čase neprehral od 22. novembra .

Fanúšikovia protestovali, nadávali na nečakaný krok a dožadovali sa vysvetlenia. To ostalo len jedno, manažment stavil na Careyho Pricea, ktorý je odvtedy v klube jasnou jednotkou.

Halák sa vrátil do Bell Centre až v utorok a znovu roztlieskal dvadsaťjedentisíc divákov.

Jeho popularitu potvrdili aj zábery do hľadiska, kde bolo vidieť viacerých domácich priaznivcov s číslom 41 na chrbte. Bol jediný, komu nároční fanúšikovia v ten večer aplaudovali. Svojich miláčikov mohutne vybučali.

Zlomový nájazd Plekanca

Slovenský brankár nesklamal. Nešla síce na neho spŕška striel, ale každá z devätnástich, ktorú na neho domáci vyslali, bola ťažká. Vychytal čisté konto a Blues vyhrali 3:0.

O pohode ružinovského odchovanca napovedal už prvý zákrok, keď sa na neho rútil v tretej minúte Tomáš Plekanec v samostatnom úniku, ale Halák si sústredene počkal a vychytal ho výborným zákrokom betónom.

„V perfektnom svete by sa Halák vrátil a umlčal by svoj bývalý tím. Napriek tomu, že v ňom nežijeme, sa to stalo a my len s rešpektom uznávame jeho výkon,“ napísal vo svojom komentári Red Fisher z Montreal Gazette.

„Priznám sa, že som bol na rozkorčuľovaní nervózny a cítil som tlak. Veril som, že pôjde na mňa na začiatku pár striel, ktorými sa chytím. Veľmi mi pomohlo, že som stopol Plekanca pri nájazde,“ povedal dvadsaťšesťročný hráč v prvom pozápasovom interview.

Halák nezaprel svoju skromnosť, keď odchádzal do šatne potichu a až na popud spoluhráčov sa vrátil na ľad, kde mu nadšene aplaudovalo montrealské publikum.

„Spoluhráči ma postrčili, nech sa vrátim a vychutnám si to. Fanúšikom Montrealu sa chcem poďakovať. Navždy ostanú v mojom srdci.“

V Montreale mu tlieskalo zaplnené publikum

V Montreale sa mu darí

Slovák sa stal tretím brankárom v histórii Blues, ktorý vychytal čisté konto na ľade Montrealu. Naposledy sa to podarilo ešte v roku 1973 Waynovi Stephensonovi.

Halák len potvrdil, že v Bell Centre chytá rád. Celkovo v ňom vyhral 69 percent zápasov, v ktorých nastúpil, a v utorok si pripísal v 48. dueli už 33. výhru.

Sezónne štatistiky si zlepšil na 2,19 gólu na zápas pri 91,4 percenta úspešnosti. V riadnom hracom čase neprehral od 22. novembra. St. Louis si upevnilo druhé miesto v Západnej konferencii.

Napriek výbornému výkonu však pôjde Halák vo štvrtkovom zápase proti Coloradu na lavičku. Prednosť dostane Brian Elliot, ktorý taktiež vo svojom poslednom zápase vychytal čisté konto.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Halák odchádzal z Montrealu opäť ako hrdina