Hádzanárom prekazila postup do olympijského finále sedmička. Bol pri tom aj Foľta

Milan Foľta. Na trénerskej pozícii.
Milan Foľta. Na trénerskej pozícii. (Autor: Viktor Zamborský)
Sportnet|29. júl 2016 o 00:00

Hádzaná je aj z pohľadu olympijských hier najúspešnejší prešovský šport.

PREŚOV. Metropola Šariša má bohatú nielen športovú, ale aj olympijskú históriu.

Na olympijských hrách v roku 1992 v Barcelone sa predstavili hádzanári Tatrana Prešov Milan Foľta, Ján Sedláček a Peter Kakaščík, v basketbalovom tíme žien prešovské rodáčky Eva Antalecová a Erika Burianová Dobrovičová, súťaže v športovej gymnastike žien rozhodovala Kvetoslava Perečinská a vedúci výpravy hádzanárov bol Rudolf Horváth.

Hádzaná je aj z pohľadu olympijských hier najúspešnejší prešovský šport.

Foľta v Soule i Barcelone

Vynikajúci prešovský hádzanár Milan Foľta štartoval na dvoch olympijských hrách – v roku 1988 v Soule a v roku 1992 v Barcelone.

V Soule skončili československí hádzanári na šiestom mieste, v Barcelone na deviatej priečke.

„Olympiáda znamená pre každého športovca vrchol,“ zvýraznil Milan Foľta.

„V Soule bolo dôležité to, že bojkot olympijských hier odplával do minulosti. S naším postupom na Hry sa veľmi nepočítalo. Vybojovali sme si ho až v európskej kvalifikácii v Taliansku v roku 1987. Mali sme vytvorené veľmi dobré podmienky a vytvorila sa aj veľmi dobrá partia, v ktorej najviac hráčov bolo z Dukly Praha. A Dukla v tých rokoch v Európe niečo znamenala. Všetci sme sa na olympiádu veľmi tešili. V skupine sme zdolali Španielsko, Maďarsko a Japonsko, prehrali s NDR a domácou Kóreou. V súboji s domácimi hádzanármi nám na postup do olympijského finále stačilo získať bod. Pätnásť sekúnd pred koncom zápasu sme za remízového stavu stratili loptu. Kórejčania zaútočili a už po skončení hracieho času hádzali sedmičku. Prehrali sme o gól a v skupine nám patrila tretia priečka. V súboji o konečné piate miesto nás zdolali Švédi.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Hádzanárom prekazila postup do olympijského finále sedmička. Bol pri tom aj Foľta