Hádzanári Tatran Prešov predstavili päticu novicov

Nové posily Tatrana (zľava) Nino Grzentič zo Slovinska, Javier Munoz Cabezon zo Španielska, Josef Hozman z Českej republiky, Slovák Dávid Michalka a Rares Marian Foderean - rodený Rumun so španielskym občianstvom.
Nové posily Tatrana (zľava) Nino Grzentič zo Slovinska, Javier Munoz Cabezon zo Španielska, Josef Hozman z Českej republiky, Slovák Dávid Michalka a Rares Marian Foderean - rodený Rumun so španielskym občianstvom. (Autor: TASR/ Milan Kapusta)
Ján Leško|9. júl 2019 o 16:03

Prvý týždeň prípravy doma, na záver plážová hádzaná.

PREŠOV. Tatran Prešov, pätnásťnásobný slovenský hádzanársky majster odštartoval prípravu na sezónu 2019/2010.

Tá bude v tomto týždni prebiehať v domácich podmienkach a vyvrcholí sobotným štartom na jubilejnom 25. ročníku plážovej hádzanej v Prešove.

Prešovských hádzanárov aj v najbližšom ročníku povedie chorvátsky tréner Slavko Goluža.

V kádri jeho zverencov však dochádza k dosť výrazným zmenám.

Do zahraničných klubov zamierili Bruno Butorac, Jakub Hrstka, Tomáš Číp, Nikola Kosteski a aktívnu činnosť zanechal krídelník Martin Kríž.

Novicmi vo farbách prešovského Tatrana je pätica hráčov.

Do spojkového radu prichádzajú Slovinec Nino Grzentič (27. 11. 1992, 196 cm/92 kg, zo slovinského RD Koper) a rodený Rumun so španielskym pasom Rares Marian Fodorean (5. 11. 1998, 195/90, naostatok hráč HKM Šaľa), na pravé krídlo rodák z Madridu, prichádzajúci zo španielskeho BM Logroňo La Rioja, Javier Muňoz Cabezon (192/86), slovenské reprezentačné ľavé krídlo z HK Agro Topoľčany Dávid Michalka (184/76) a české pravé krídlo, naostatok hráč HK Agro Topoľčany, Josef Hozman (179/ 70).

Skúsenejší sú Španiel Cabezon a Slovinec Grzentič

Už pred premiérovým navlečením sa do klubových farieb Tatrana Prešov sa novici k prestupom do tímu slovenského šampióna vyjadrili.

„Tatran Prešov je na európskej hádzanárskej scéne rešpektovaným klubom a som presvedčený, že v jeho prostredí sa môžem výkonnostne iba posunúť vpred. Teším sa na atmosféru v Tatran handball arene, na fanúšikov, ktorí v jej hľadisku dokážu vytvoriť počas zápasov skvelú kulisu. O tom napokon svoje vie aj môj krajan Januš Lapajne,“ nechal sa počuť Grzentič.

K slovenskej hádzanej privoňal Fodorean počas svojho účinkovania v exteraligovej Šali.

No dobre pozná aj prešovskú halu, v ktorej sa zvyčajne darilo strelecky.

„Narodil som sa v Rumunsku, no od troch rokov som vyrastal v Španielsku. Tam ma našla ponuka Šale. Netajím, prekvapila ma, no prechod k seniorom som bez zaváhania bral. Ešte väčšmi som ale poctený možnosťou pokračovať na Slovensku v jeho historicky najlepšom klube. Teším sa na skúsených prešovských hráčov, ako trebárs Straňovský, ale aj na Španiela Cabezona, s ktorým budem môcť komunikovať v podstate mojím 'domovským' jazykom.“

O prestupe do Tatrana koketoval už pred rokom

Pre Javiera Muňoza Cabezona je angažmán v prešovskom Tatrane jeho prvým zahraničným.

Tatran preň ale rozhodne nie je neznámym klubom.

„Hral som proti nemu v drese BM Logroňo La Rioja v Lige majstrov. Dobre poznám jeho súčasného kapitána Straňovského ešte z čias jeho účinkovania v španielskych kluboch Ader Leon a FC Barcelona. Práve Martin mi povedal viac o klube, o meste, o jeho fanúšikoch. To všetko pozitívne zavážilo, že som už hráčom Prešova.“

Dávid Michalka prezradil, že s Tatranom o možnosti prestupu koketoval už takto pred rokom.

„To je fakt, no vyšlo to až teraz. Toto angažmán si cením veľmi vysoko. Rovnako ako fakt, že môžem robiť 'dvojičku' Martinovi Straňovskému a zbierať popri ňom ďalšie cenné herné skúsenosti. Nazdávam sa, že určitou mojou výhodou môže byť, že z reprezentačných akcií sa najlepšie poznám a dobre si rozumiem s Lukášom Urbanom a Dominikom Krokom.“

K národnostnej rôznorodosti v Tatrane Prešov prispeje i český krídelník Josef Hozman.

„Aj v Topoľčanoch to z hľadiska národností bolo zaujímavé, avšak s tým v Prešove sa to porovnať iste nedá. Vo vyspelých kluboch je to ale celkom bežný jav. Osobne to vítam a verím, že sa aspoň niečomu jazykovo priučím. Hlavne však chcem v Tatrane rásť hádzanársky.“

Nevykázali ani kilo navyše

Trénerovi Tatrana Prešov Slavkovi Golužovi sa na prvom tréningu, vrátane novicov, hlásili brankári Čupryna, Cvitkovič, spojky Rábek, D. Krok, L. Urban, Rečičár, Afanou Gatine, Lapajne, Carapkin, Grzetič, Fodorean, krídla M. Straňovský, Cabezon, D. Michalka, Hozman, pivoti Vučko a Djerič.

„Najprv by som rád poďakoval chlapcom, ktorí z Prešova po minulej sezóne odišli a privítal tých, ktorí do Tatran prišli. Potešujúce je, že všetci sa zaradili do prípravy v dobrom zdravotnom stave. Som rád, že na základe individuálnych tréningových plánov počas dovoleniek žiadny z hráčov nevykázal žiadny nadbytok kilogramov. Dôkaz, že si na životospráve všetci dali záležať,“ uviedol kormidelník slovenského majstra.

„Takto môžeme hneď začať prípravné obdobie na sezónu, v ktorej máme vytýčené ciele pre Ligu majstrov, SEHA ligu, slovenské súťaže a keď sa bude hrať, tak aj v Česko-Slovenskom pohári. Plážová hádzaná v Prešove na záver prvého prípravného bloku bude akýmsi spestrením. Druhý týždeň strávime na kondičnom sústredení v srbskej Kanjiži. Po návrate odtiaľ prídu na rad postupne už prvé prípravné zápasy.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Hádzanári Tatran Prešov predstavili päticu novicov