Grécke mestá kriesia myšlienku olympijského zmierenia

Sportnet|17. okt 2003 o 09:42

Bratislava 17. októbra (TASR) - V súvislosti s rokovaniami o novej Európskej ústave bolo vo Florencii nedávno stretnutie ministrov športu a predsedov ...

Bratislava 17. októbra (TASR) - V súvislosti s rokovaniami o novej Európskej ústave bolo vo Florencii nedávno stretnutie ministrov športu a predsedov Národných olympijských výborov (NOV) z niektorých členských krajín EÚ, ako aj z tých štátov, ktoré v budúcnosti majú rozšíriť spoločenstvo EÚ.

"Do Florencie sme cestovali na pozvanie Maria Pescanteho, predsedu Európskych olympijských výborov, ktorý však v dejisku stretnutia vystupoval z pozície talianskeho ministra športu," uviedol František Chmelár, predseda Slovenského olympijského výboru (SOV). Slovenskú delegáciu, v ktorej predseda SOV bol, viedol riaditeľ Sekcie financovania a riadenia športu Ministerstva školstva SR Stanislav Kosorin. "Pôvodne sme mali rokovať o štyroch témach, no nakoniec sme počas celej konferencie riešili hlavný bod nášho stretnutia. Tvorili sme textové znenie paragrafu o význame a poslaní športu v budúcej spoločnej Európe, ktoré by sa malo dostať aj do textu budúcej Európskej ústavy, respektíve Európskeho dohovoru," informoval o stretnutí Chmelár.

Podľa neho všetci účastníci sa zhodli na tom, že pre budúcnosť športu v Európe je veľmi prospešné, že prvýkrát v histórii európskeho športu bude vytvorený oficiálny dokument, podľa ktorého by sa malo riadiť športové dianie na starom kontinente. "Pre nás, ľudí, ktorí pôsobíme v športových a olympijských štruktúrach tento dokument má veľký význam. Bude to právna norma, vďaka ktorej budeme môcť spoločne postupovať pri riešení možných problémov," vysvetlil význam tohto paragrafu o športe v EÚ šéf SOV.

"Nedávno som bol na konferencii národných expertov v Aténach. Hlavnou témou tohto stretnutia v krajine budúcoročnej olympiády bola myšlienka o vzkriesení antického olympijského prímeria, olympijského mieru či zmieru," povedal František Chmelár o ďalšom dôležitom stretnutí športových diplomatov prakticky z celej Európy.

"V dejisku XXVIII. olympiády sa stretli delegácie z 20 národných olympijských výborov (NOV) z Európy. Pozvala nás Asociácia gréckych miest a obcí, ktorá rok pred olympiádou pod Akropolou iniciatívne prišla s myšlienkou spomínaného olympijského prímeria.

Ako František Chmelár uviedol, na rokovaní v Aténach spolu prediskutovali text výzvy na všeobecné olympijské prímerie pred, počas i tesne po olympiáde v kolíske svetového olympijského športu. Bude to predložené na Valné zhromaždenie OSN, ktoré bude v novembri 2003. Na texte sme sa dohodli. Vieme, že mierové snaženie z pôdy medzinárodného olympizmu nestačí. Treba vplývať na všetkých ľudí. Grécke mestá prichádzajú s iniciatívou, aby počas OH 2004 bol mier a pokoj na celej našej planéte. Vlády členských štátov OSN tento trend môžu prijať za svoje, no treba nájsť nejaké páky, ktoré by k tomuto zaviazali aj mnohé neformálne teroristické organizácie ako sú Al -Kajda, Organizácia na oslobodenie Palestíny a mnohé iné zoskupenia, ktoré v tomto období robia po svete šarapatu, hrozia atentátmi, výbuchmi a únosmi. Vieme, že to v tejto situácii môže byť iba formálne, ale ak by sa nám naozaj podarilo dosiahnuť pokoj zbraniam aspoň počas aténskej olympiády, bola by to veľká vec," zdôraznil šéf olympizmu na Slovensku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Grécke mestá kriesia myšlienku olympijského zmierenia