Graňák patrí medzi staršinov reprezentácie

Dominik Graňák, v Nemecku to bude už jeho siedmy šampionát.
Dominik Graňák, v Nemecku to bude už jeho siedmy šampionát. (Autor: sita)
Sportnet|7. máj 2010 o 00:00

Má iba 26 rokov, ale v slovenskom tíme, ktorý sa predstaví na hokejových MS v Nemecku, je staršinom. Dominik Graňák, legionár zo švédskeho Rögle BK, by mal patriť medzi tých, ktorí budú držať defenzívu.



BRATISLAVA. Vystúpenia našich sú sprevádzané tichom a neurčitým očakávaním vzhľadom na omrvinky, ktoré prišli zo zámoria.

Treba sa uchytiť

"Príprava mala hlavu aj pätu, a to i napriek počiatočným prehrám s Čechmi a záverečnej s Lotyšmi," komentoval situáciu D. Graňák. Podľa neho krivka výkonnosti i kvality išla od zápasu k zápasu hore. Obranca, ktorý nerád spomína na lanské Švajčiarsko a rád sa vracia k svojej šampionátovej premiére v Prahe pred šiestimi rokmi, súhlasil s tým, že ťažko predvídať, ako sa to bude vyvíjať pre Slovákov v nastávajúcej konfrontácii. I preto, že kolektív je mladý a dosť obmenený. "Vždy je to i tom, ako sa uchytíme, aké tempo naberieme. Ak sa zomkneme a vytvoríme správnu partiu, nemuselo by to byť zlé."

Výpadky osobností

Keď trénera Jána Filca nahradil Glen Hanlon, tento bek nebol z toho zaskočený. "Dalo sa to trošku i čakať, lebo v ostatných rokoch sa pravidelne muži na striedačke menili a bolo len otázkou času, kedy nastúpi zahraničný odborník. Hovorilo sa predsa i o tom, že náš hokej potrebuje zmenu. Tak sa i udiala." Na februárovej olympiáde naši pripravili krásne momenty i výbuch emócií. Sotva možno očakávať, že terajšia partia na to nadviaže, mužstvo je zbrusu iné. "U nás sú výpadky osobností citeľnejšie než u Rusov či Kanaďanov." Aký štýl budeme teda predvádzať? "Vyskytuje sa zopár nových vecí a ak nám to pôjde, azda sa to bude priaznivcom pozdávať. Trénerovi ide o svižný pohyb, dynamický hokej. Nástupom mladých nechýba elán, nadšenie, svižnosť a rýchlosť. To by mohli byť naše prednosti," prezradil D. Graňák, ktorý by mal patriť do akejsi rady starších, čo by mala pomáhať Hanlonovi udržať primeranú bojovú morálku.

Fakty
  • Z nominovaných hráčov je Graňák po Staňovi druhý v počte štartov na majstrovstvách sveta - v Nemecku to bude jeho siedmy šampionát.
  • Má i najviac reprezentačných zápasov v aktuálnom výbere - 99. Za ním nasledujú Lintner (94) a Starosta (93).
  • Najmenej si zahral na MS v Moskve, kde ho dopísali na súpisku pred neúspešným štvrťfinále so Švédmi, keď nahradil zraneného Starostu.
  • Z Hanlonovej partie je najväčším smoliarom Majeský. Ten prišiel o účasť na SP 2004, keď si zlomil v poslednom prípravnom zápase malíček. Pred piatimi rokmi na MS v Rakúsku zvládol len dve striedania proti Bielorusom, potom si natrhol väzy v kolene a skončil. Lintner zase prišiel o miestenku v menoslove na ZOH vo Vancouveri po januárovom zranení ruky v zápase KHL.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Graňák patrí medzi staršinov reprezentácie