Gáboríkove zranenia spôsobovalo aj jeho mimoriadne zrýchlenie

Marián Gáborík má na dosah najväčší úspech svojej hokejovej kariéry.
Marián Gáborík má na dosah najväčší úspech svojej hokejovej kariéry. (Autor: TASR)
Vojtech Jurkovič|5. jún 2014 o 18:57

Dlho boli veľké klubové víťazstvá či medaily zo seniorských šampionátov preňho zakliate.

BRATISLAVA. Najcennejšie hokejové veci u Mariána Gáboríka sú známe v celej NHL už vyše dvanásť rokov. Výnimočné korčuliarske zrýchlenie a presná streľba zápästím bez prípravy. V plnej jazde.

„Keď je zdravý, máva tridsaťpercentú úspešnosť streľby. Počas zápasu sa dokáže dostať do 5 ­- 6 šancí, keď nechá za sebou súpera. Komplexný, výnimočný hokejista,“ vraví tréner Július Šupler, ktorý Gáboríka trénoval ako mladíka v Dukle Trenčín a neskôr aj v reprezentácii.

Najťažšia robota

„Musí odvádzať najťažšiu robotu, aká v hokeji existuje. Opakovane, každú sezónu strieľať čo najviac gólov. V jeho prípade nestačí na ne len prihrávať, on musí robiť vysoké čísla,“ dodáva jeho bývalý spoluhráč Richard Lintner.

Keď Gáborík začínal v NHL v Minnesote, legendárny ruský obranca Viačeslav Fetisov si ho všimol ako asistent trénera v New Jersey.

„Bez faulu je neubrániteľný. Má rýchlosť od Boha a fantastickú strelu.“

Gáborík však ani túto sezónu nemal šťastie odohrať ju bez zranenia. V základnej časti stihol iba 41 zápasov (v Columbuse i Rangers), pred olympiádou v Soči si zlomil kľúčnu kosť.

„Jeho kariéru často brzdili zranenia,“ vraví tréner Ján Filc, ktorý v roku 1999 na MS dvadsiatok vo Winnipegu doviedol Slovensko k bronzu. Gáborík mal vtedy sedemnásť rokov, v tej sezóne stihol bronz aj na MS osemnástok.

Dlhodobejšie výpadky ho neskôr týrali psychicky. „Majo doplácal na vrodené rýchlostné dispozície štruktúry svalstva. Má veľkú kĺbovú pohyblivosť, s čím súvisí vyššia uvoľnenosť väzív. To prináša riziko natrhnutia brušného svalstva,“ vravel o svojich skúsenostiach bývalý lekár reprezentácie Dalimír Jančovič. Gáborík mal do 25 rokov za sebou dve operácie pruhu, život mu strpčovali vlečúce sa zranenia slabín.

Vždy chcel hrať skôr, než mal

„Vždy chcel hrať skôr, ako bol stopercetne fit,“ dodal Jančovič.

Slovenská hokejová legenda Igor Liba si na sklonku kariéry zahral v priebehu roka v dresoch oboch súčasných finalistov. „Boli to iné časy, v LA som si zahral s Gretzkým v Rangers s Lafleurom. “

Pred Vianocami v roku 2007 si Gáborík urobil rekord v NHL. V drese Minnesoty dal päť gólov do siete Rangers. Pridal ešte asistenciu, na prvé dva góly mu prihral Pavol Demitra. Spoluhráči Gáboríka odniesli na pleciach. Dojatý tréner Minnesoty Lemaire ho prirovnal k Lafleurovi.

„Súčasní Kings sú podľa mňa jednoznačne hokejovejší. S Gáboríkom nie som osobne kamarát, ale je mi sympatický. Aj preto, ako sa už v 23 rokoch rozhodol postaviť tréningový štadión. Bez veľkých rečí, ale za veľké peniaze,“ dodal Liba.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Gáboríkove zranenia spôsobovalo aj jeho mimoriadne zrýchlenie