Gáborík dostal prestupom do Los Angeles šancu, akú dlho nemal

(Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|6. mar 2014 o 00:41

Názory na prestup Trenčana do Los Angeles sú zdržanlivé. Niektorí neveria, že silnému klubu pomôže.

BRATISLAVA. Keď New York Rangers vymieňali Mariána Gáboríka do Columbusu minulý rok, znamenalo to pre Slováka odchod k horšiemu. Nezahral si play off a v Blue Jackets nežiaril.

Ešte horší rok prežil v tejto sezóne, keď ho trápili zranenia a slabšia výkonnosť. Na konci prestupového obdobia však prišla správa, ktorá môže znamenať obrat.

Gáboríka získalo do zostavy Los Angeles, ktoré patrí posledné roky medzi najlepšie tímy NHL. Zostava okolo skvelého brankára Jonathana Quicka, obrancu Drewa Doughtyho a Slovinca Anžeho Kopitara má všetky predpoklady k tomu, aby znova bojovala o vrchné priečky.

Pre Slováka, ktorý sa trápi jeden a pol sezóny to môže byť správny impulz. Kings už našli v Columbuse posledný kúsok skladačky pred dvoma rokmi, keď získali z Blue Jackets Jeffa Cartera a nakoniec oslavovali premiérovo Stanleyho pohár.

Skeptický postoj

Zámorskí odborníci sú k smerom k tomu však zdržanliví a niektorí sú dokonca skeptickí.

„Gáborík sa vracia po zlomenine kľúčnej kosti. Za posledných trinásť zápasov dal len gól a v sezóne sa netrafil ani raz v presilovke. Skrátka nie je to hráč, ktorý vám pomôže v play off. V posledných 31 strenutiach v nadstavbe dal len šesť gólov, žiaden v presilovej hre,“ pripomína Scott Burnside z espn.com.

Menej skeptickí sú odborníci z kanadskej stránky sportsnet.ca. „Od čias v Minnesote už nemá takú rýchlosť. Pribrzdili ho zranenia, ale stále má rýchlu strelu. Ak mu nahráte do dobrej pozície, vie ľahko skórovať,“ hovorí bývalý hráč NHL a agent Brian Lawton.

Výmenu nevidí negatívne ani známy tréner a dnes komentátor Dou MacLean. „Prvou voľbou Kings bol Mike Cammaleri, ale myslím si, že aj Gáborík je dobrá posila. Stále vie strieľať a dať gól.“

Los Angeles Times píše pozitívne

K pozitívnym reakciám sa radí tiež Los Angeles Times. „Kings sa zaujímali o Gáboríka dlhý čas kvôli tomu, že v NHL viackrát ukázal, že je rozdielovým hráčom, ktorý vie dať gól aj z ničoho.“

Známy odborník z kanadského denníku The Globe and Mail Eric Duhatschek predpokladá, že slovenský krídelník by si mohol zahrať v elitnej lajne Los Angeles po boku Anžeho Kopitara.

„Nezabúdajme, že je len dva roky od ročníka, kedy dal 41 gólov. V Los Angeles, ktoré ukázalo posledné sezóny, že patrí k elite, veria, že im zapadne do prvých útokov,“ napísal Duhatshek.

Naopak Burnside si myslí, že Slovák Kings veľmi nepomôže. „Možno sa Gáborík premení na verziu z roku 2003, kedy ťahal Minnesotu až do finále konferencie, ale nie sme v Harrym Potterovi. Nemáme stroj času a Gáboríka forma už odchádza. Nemyslím si, že bude hrať v tíme dôležitú rolu,“ dodáva v kritike kanadský komentátor espn.com.

Faktom však ostáva, že pri úcte ku všetkým predchádzajúcim klubom Trenčana, v podobne silnej zostave ešte nehral. Väčšiu šancu dostať sa ďaleko v play off možno v zámorí už ani nedostane.

Okrem toho ide mu aj o peniaze. V 32 rokoch po sérii zranení už nemá veľa času na dlhší a hlavne bohatší kontrakt.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Gáborík dostal prestupom do Los Angeles šancu, akú dlho nemal