Smutná správa. Zomrel bývalý ligový hráč a tréner Trnavy či Nitry

Cyril Stachura ako tréner Nitry.
Cyril Stachura ako tréner Nitry. (Autor: TASR)
Ivan Mriška|3. júl 2023 o 14:45

Cyril Stachura odišiel vo veku 57 rokov.

PIEŠŤANY. Futbalové Slovensko zasiahla smutná správa. Vo veku 57 rokov zomrel bývalý hráč a tréner Cyril Stachura. Stachura podľahol zákernej chorobe.

Informáciu Sportnetu potvrdil jeho syn a prezident PFK Piešťany.

„Bol si tým najlepším otcom, bratom, ktorého som nikdy nemal a najlepším kamarátom zároveň. Budem sa snažiť, aby dobrota, láska a pozitívna energia, ktorú si rozdával, žila ďalej medzi nami.

Už ti je dobre, verím, že na nás budeš dohliadať tam zhora. Odpočívaj v pokoji,“ uviedol Ján Stachura na adresu otca.

Kabínu stmelila legenda

Bývalý vynikajúci stredopoliar hral vo federálnej za 1. FC Tatran Prešov. Celkovo má na svojom konte 27 štartov, v ktorých dal päť gólov.

V slovenskej najvyššej súťaži hral za 1. FC Košice a Chemlon Humenné. V nižších ligách to boli ZŤS Košice, VTJ Žatec, ŠKP Devín a PFK Piešťany, kde sa stal legendou klubu.

Najkrajšie obdobie zaznamenali Piešťany v rokoch 1995 až 2001, kedy pôsobili v druhej lige. Najlepším umiestnením bolo piate miesto v ročníku 1997/98.

„Bolo to za trénera Ladislava Kunu, bývalého reprezentanta Československa a legendy Spartaka Trnava.

On vniesol do kabíny pokoj, súdržnosť, skúsenosti a mentalitu víťaziť,“ pre Sportnet nedávno spomínal vtedajší hráč PFK Piešťany Cyril Stachura.

VIDEO: Zápas medzi Piešťanmi a Novými Zámkami z roku 1995

Dres klubu si obliekali zaujímavé mená ako Marián Černý, Miroslav Horvatovič, Jozef Hudek, Andrej Filip, Ján Petráš či Miroslav Sečeň.

Najlepším strelcom bol tradične kanonier Peter Bognár.

„Kvalita tímu bola enormná. Tréner Kuna stmelil partiu, bol ľudský a výnimočný. Mal veľkú zásluhu na našich výsledkoch. Ocenili to aj ľudia, v priemere chodilo na zápasy druhej ligy dvetisíc priaznivcov,“ prezradil v rozhovore v roku 2021.

Piešťany boli silné najmä doma.

„Dva roky a pol sme doma neprehrali, súperi sa k nám báli chodiť. Pamätám si, že Devín mohol postúpiť do Corgoň ligy, stačilo mu v poslednom kole bodovať.

Veľký favorit však tradične u nás prehral a postúpil vtedy tím FK Koba Senec. V Devíne z nás asi nemali radosť,“ dodal Stachura.

Inteligentné a verné publikum

Keď hrali Piešťany v druhej lige doma, pre kúpeľné mesto to bola udalosť číslo jeden.

„Na zápasoch vládla žičlivá atmosféra, mali sme inteligentné publikum. Nedá sa povedať, že sme doma vyhrávali vďaka tlaku fanúšikov na hostí. Bolo to práve naopak.

Pamätám si, keď sme po takmer troch rokoch prehrali doma s Jelšavou 0:3, naši priaznivci vytlieskali súpera. Ten mal v tíme reprezentantov Senegalu, ktorí udržali naše najväčšie esá na uzde,“ zaspomínal si a prirovnal:

„V tom čase nebolo veľa miest, kde by priaznivci priali aj súperom. Dnes som na to hrdý. Naši fanúšikovia boli vždy trpezliví, podporovali nás aj keď to nešlo najlepšie.“

Na tretej lige osemtisíc ľudí

Keď hrali Piešťany doma, autá nemali kde zaparkovať. Platilo to najmä v priamom súboji o postup z tretej ligy proti Novým Zámkom.

Na tribúnach sa tiesnilo 8 000 priaznivcov.

„Hrali sa tu veľké zápasy, na ktoré radi spomíname. Po dobrom období však o našich najlepších hráčov začali mať záujem kluby z Corgoň ligy.

Viacero z nich odišlo a začali sme padať súťažami dole. Klub stál na zopár ľuďoch a keď odišli hlavní sponzori, ocitli sme sa v piatej lige,“ zaspomínal si pred časom Stachura.

VIDEO: Zápas medzi Piešťanmi a Novými Zámkami z roku 1995 (2. časť)

Po roku 2000 ešte prišla chvíľková eufória, keď sa tím vrátil do tretej ligy, druhý pád však znamenal úplný koniec.

Po 102-ročnej nepretržitej činnosti v roku 2015 zanikol tím mužov a ďalej hrali len mládežnícke kategórie.

„Stavalo sa na cudzích hráčoch a nemalo to budúcnosť. Neboli na taký špás ani peniaze. Klub preto musel zmeniť stratégiu,“ dodal vtedy.

Návrat a cesta hore

Po zmene vedenia sa zakrátko Piešťany opäť prihlásili do seniorskej súťaže, ale museli ísť od nuly.

V sezóne 2016/2017 už pod vedením Stachuru vyhrali ôsmu ligu a postúpili do siedmej, o rok neskôr vyhrali aj siedmu a postúpili do šiestej najvyššej súťaže. Aj tú hravo zvládli a postúpili do piatej ligy.

„Okresom sme išli ako nôž maslom. Nie, že sme neprehrali, ale nemali sme ani remízu,“ uviedol.

Stachura bol držiteľom trénerskej UEFA Pro licencie. V roku 2008 pôsobil ako asistent Josefa Mazuru v FC Spartak Trnava, neskôr bol hlavným trénerom v FC Nitra.

V reprezentácii Slovenska pôsobil ako asistent Milana Malatinského v U19.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Smutná správa. Zomrel bývalý ligový hráč a tréner Trnavy či Nitry