Dortmundu odišli veľké hviezdy. Mal som pravdu, smútil tréner Mike Tillberg

Mike Tillberg.
Mike Tillberg. (Autor: Ruhr Nachrichten BVB - youtube)
Ivan Mriška|8. feb 2024 o 11:20

Futbalisti lídra nemeckej Bundesligy odchádzali sklamaní.

ŽILINA. Zimomriavky, emócie, slzy šťastia i smútku. Žilina zažila veľký futbalový večer.

Mladíci MŠK po bojovnom výkone zdolali slávny nemecký klub Borussia Dortmund. Žilinčania tak zopakovali úspech spred dvoch rokov.

„Stojíme proti favoritovi, no chceme hrať aktívny futbal. Na Borussiu sa pripravíme rovnako ako na Spartu a pokúsime sa zvíťaziť.

Keď sme vyradili Inter Miláno, prečo by sme teraz nemohli Dortmund...,“ ambiciózne pre Sportnet pred zápasom povedal tréner MŠK Žilina U19 Ivan Belák.

Vtedy netušil, že sa jeho slová naplnia. Bývalý reprezentant mal pri striedaní šťastnú ruku, na ihrisko poslal Michala Pekelského, ktorý rozhodol o triumfe Žilina 2:1.

„Najviac ma teší, že sme trénera Dortmundu presvedčili,“ uviedol po veľkom víťazstve.

Čo tým Belák myslel? Dortmund vedie dánsky lodivod Mike Tillberg. Ten pred duelom so Žilinou uviedol, že proti jeho mužstvo stojí tím, ktorý nie je tak dobrý po futbalovej stránke, ako boli súperi Dortmundu v skupinovej fáze.

Žilinčania v zápase tieto slová vyvrátili. Proti Dortmundu mali viackrát herne navrch a ich výhra proti favoritovi je zaslúžená.

„Chceli sme tvoriť na súpera tlak, aby sme hrali futbal. Vypracovali sme si niekoľko príležitosti. Vedel som, že v súboji jeden na jedného to bude náročné, pretože Žilina je v tomto silnejšia,“ vravel po prehre Tullberg.

VIDEO: Mike Tillberg po prehre so Žilinou U19

Dortmund prišiel pred zápasom so Žilinou o kľúčových hráčov. Julian Rijkhoff odišiel v zimnom prestupovom období za 1.4 miliónu do Ajaxu Amsterdam a Hendry Blank za milión do rakúskeho Salzburgu.

Aj to bol podľa trénera jeden z dôvodov, prečo v Žiline prehrali.

„Predali sme naše opory a viacero hráčov bolo zranených a chorých. Dali sme preto šancu mladšiemu výberu, čo Žilina využila. Pretože mala starší a skúsenejší tím,“ dodal a vyzdvihol aj súpera.

„Žilina má dobrú prechodovú fázu, nám sa naopak nedarilo v obrane. Vedeli sme, že to nebude jednoduché, že na výhru potrebujeme streliť dva, tri góly. Som smutný, že som mal pravdu.“

Duel pod Dubňom sledoval plný štadión, rekordných 10 451 divákov. Na mládežnícky futbal sú to skvelé čísla.

„Zápas sa hral vo výbornej atmosfére. Pre mojich hráčov je dôležité, že nastúpili pred toľkými divákmi. Snažili sme sa, ale žiaľ, nestačilo to,“ dodal.

Sedemnásťročný Paris Brunner patrí medzi najväčšie talenty nemeckého futbalu. V stretnutí strelil gól, no mohol aj viac. Aj Žilina viacero šancí zahodila, no nakoniec bola predsa efektívnejšia.

„Prajem Žilinčanom všetko dobré. Gratulujem im a verím, že môžu hrať v rovnakom tempe aj proti víťazovi skupiny,“ uzavrel 38-ročný dánsky tréner Borussie Dortmund Mike Tillberg.

Hlasy po zápase

Ivan Belák, tréner MŠK Žilina U19

"Sú to fantastické pocity. Uvedomenie toho, čo sme dokázali, príde neskôr. Zvolili sme veľmi náročný štýl hry, preto to bol fyzicky náročný duel. Zvládli to a kondične sme sa Nemcom vyrovnali, možno aj prevýšili. Víťazný gól minútu pred koncom bolo niečo neopísateľné, tribúny k tomuto zážitku prispeli výraznou mierou. Dortmund je európsky veľkoklub, no presvedčili sme sa, že sa takým môžeme rovnať. Ideme ďalej s pokorou. Sme radi, že robíme dobré meno Žiline a celému slovenskému futbalu. Pri žrebe chceme hrať v prvom rade doma. Keď sme to vypredali dnes, snáď by sa to podarilo aj o tri týždne. Títo fantastickí fanúšikovia i hráči by si to zaslúžili. To je moje jediné želanie pred piatkom."

Jakub Badžgoň, brankár MŠK Žilina U19

"Neskutočný pocit zdolať jednu z najlepších akadémií Európy i sveta. Po dnešku sa ukázalo, že sa kvalitou môžeme porovnávať s hocikým. Stretnutie muselo baviť všetkých, darilo sa nám hrať našu hru. V druhom polčase sme ešte pridali, tam sa ukázala naša sila. Po poslednom zákroku som si poriadne vydýchol, ďakujeme všetkým. Čo sa týka ďalšieho súpera, úprimne, je mi to jedno. Domáce prostredie by však bolo skvelé."

Zdroj: MŠK Žilina

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Dortmundu odišli veľké hviezdy. Mal som pravdu, smútil tréner Mike Tillberg