Slavia Praha konkuruje veľkoklubom, Sauer môže byť v TOP 10 (zaujímavosti EURO 2024)

Leo Sauer (Slovensko) počas prípravného stretnutia pred ME 2024 Nórsko - Slovensko
Leo Sauer (Slovensko) počas prípravného stretnutia pred ME 2024 Nórsko - Slovensko (Autor: TASR)
Juraj Hertel|13. jún 2024 o 11:35

Ktorá krajina má najmladší či najstarší tím? Koľkí hráči sú z Niké ligy? Pozrite si zaujímavosti.

BRATISLAVA. V piatok sa začínajú v Nemecku majstrovstvá Európy vo futbale. Pred otváracím zápasom, v ktorom nastúpi o 21:00 domáci tím proti Škótsku, ponúkame zopár štatistík a zaujímavostí.

Iba tri krajiny usporiadali v 21. storočí EURO samostatne - Portugalsko 2004, Francúzsko 2016 a Nemecko 2024. Je isté, že do roku 2032 k nim nikto nepribudne. O štyri roky hostí turnaj spoločne Veľká Británia a Írsko a o osem rokov Taliansko a Turecko.

Luxembursku sa nepodarilo kvalifikovať na EURO ani na 16. pokus a je najdlhšie čakajúcom krajinou na postup. O jeden pokus menej už absolvovali Cyprus a Malta. 

Zo Slavie Praha si záhrá na EURO 2024 až 10 hráčov. Viac hráčov na turnaji majú iba veľkokluby Manchester City a Inter Miláno (13), PSG, Barcelona a Real (12), Bayern Mníchov a Lipsko (11).

Slavia mohla mať na nemeckých trávnikoch až 11 hráčov, keby sa nezranil slovenský obranca Michal Tomič.

Československo získalo medailu na každých majstrovstvách Európy, na ktorých hralo. V roku 1960 bronz vo Francúzsku, v roku 1976 zlato v Juhoslávii a v roku 1980 bronz v Taliansku.

V roku 2016 sa hralo finále v Paríži a domáca reprezentácia prehrala s Portugalskom 0:1. Na EURO 2020 sa dostalo do finále na Wembley domáce Anglicko, ktoré prehralo s Talianskom po penaltách.

Antonín Panenka oslavuje premenenú penaltu na ME 1976.
Antonín Panenka oslavuje premenenú penaltu na ME 1976. (Autor: ČTK)

Podarí sa domácemu Nemecku postúpiť do finále? Posledné finále, ktoré sa skončilo už v riadnom hracom čase bol v roku 2012 súboj Španielska a Talianska (4:0).

Vyhrať majstrovstvá Európy v domácom prostredí sa podarilo naposledy Francúzsku v roku 1984. Celkovo sa to v histórii stalo trikrát, podarilo sa to aj Španielsku v roku 1964 a Taliansku v roku 1968.

Na EURO 2024 bude aj trojica rozhodcov, ktorí nepochádzajú z Európy a to konkrétne Argentínčania Facundo Tello s jeho asistentami Gabrielom Chadom a Ezequielom Brailovskym.

Slovensko bude zastupovať na EURO 2024 rozhodca Ivan Kružliak so svojim tímom, ktorý tvoria Branislav Hancko a Ján Pozor.

Ivan Kružliak
Ivan Kružliak (Autor: REUTERS)

Na šampionáte debutuje Gruzínsko. Srbi sa predstavia na EURO prvýkrát pod svojou vlajkou, päťkrát hrali na turnaji pod vlajkou Juhoslavie.

Na každom európskom šampionáte od roku 1960 mal premiéru aspoň jeden tím. V roku 2021 to boli Severné Macedónsko a Fínsko.

Najmladší tím má na EURO 2024 má Česká republika s vekovým priemerom 25,3 roka, na opačnej strane spektra je Škótsko s vekovým priemerom 28,3 roka.

Na EURO sa predstaví päť hráčov bez štartu v reprezentácii, nemecký brankár Oliver Baumann, dánsky brankár Mads Hermansen, slovenský brankár Henrich Ravas, Holanďan Ian Maatsen a turecký futbalista Ahmethacan Kaplan.

Viac než 150 zápasov v reprezentácii odohralo iba pár hráčov. Portugalčan Cristiano Ronaldo 207 zápasov, Chorvát Luka Modrić 175 zápasov, Belgičan Jan Vertonghen 154 zápasov a Poliak Robert Lewandowski 150 zápasov.

Pepe je jediný hráč na EURO, ktorý má nad 40 rokov a môže prekonať maďarského brankára Gábora Királyho. Brankár, ktorý chytal v tradične teplákoch, nastúpil na zápas vo veku 40 rokov a 86 dní. K najstarším hráčom na turnaji patria aj Juraj Kucka a Peter Pekarík.

Pepe z FC Porto.
Pepe z FC Porto. (Autor: TASR/AP)

Jediný neplnoletý hráč na EURO je španielsky krídelník FC Barcelona Lamine Yamal, ktorý má 16 rokov.

Prvýkrát v histórii sa stane, že finále EURO sa bude hrať na domácom štadióne tímu, ktorý pôsobí v druhej lige a to na Olympijskom štadióne v Berlíne.

Najlepším strelcom na záverečných turnajoch ME je Cristiano Ronaldo, strelil 14 gólov a ako jediný má na svojom konte dvojciferný počet gólov. Ronaldo kraľuje aj v štatistike najviac odohraných zápasov na ME, odohral ich 25, z nich do 16 nastúpil ako kapitán.

Na európskom šampionáte uvidíme aj päť hráčov zo slovenskej Niké ligy, Gruzínca v službách Slovana Gurama Kashiu, slovinského stredopoliara Spartaka Trnava Adriana Zeljkovića a trojicu Slovákov Juraja Kucku, Dávida Strelca (obaja Slovan) a Sebastiána Kóšu (Trnava). 

V Nemecku sa tiež predstaví šesť hráčov, ktorí hrali najvyššiu slovenskú súťaž v minulosti: český stopér Robin Hranáč (Liptovský Mikuláš), poľský stopér Jakub Kiwior (Podbrezová a Žilina), gruzínsky stopér Luka Lochoshvili (Žilina), Slovinec Andraž Šporar (Slovan Bratislava), gruzinsky ofenzívny hráč Giorgi Chakvetadze (Slovan) a maďarský stredopoliar András Schäfer (DAC).

Osem reprezentantov Slovenska, ktorí dostali pozvánku na EURO 2024, nikdy nenastúpilo v najvyššej slovenskej súťaž: Marek Rodák, Tomáš Suslov, Adam Obert, Tomáš Rigo, Patrik Hrošovský, Ľubomír Tupta, Lukáš Haraslín a Leo Sauer.

Tomáš Suslov.
Tomáš Suslov. (Autor: TASR)

Naturalizovaný Slovák Vernon De Marco je jediným hráčom na EURO 2024, ktorý pôsobí v druholigovom klube mimo Európy. V klube zo Spojených arabských emirátov, v Hatte, sa mu končí zmluva k 30. júnu a nepredpokladá sa, že bude pokračovať.

Hráč Herthy Berlín Peter Pekarík odohral v reprezentácii Slovenska až 127 zápasov a to ho radí medzi 12 hráčov s najväčším počtom štartov za reprezentáciu na EURO 2024.

Ak nastúpi na zápas Leo Sauer bude v top 10 najmladších hráčov na EURO 2024.

Na majstrovstvách Európy padlo doteraz 20 vlastných gólov, z toho pri štyroch boli rodáci zo Slovenska. Anton Ondruš si strelil vlastný gól na ME 1976 v zápase proti Holandsku, ide o prvý vlastný gól na európskom šampionáte.

Dvakrát trafili do vlastnej siete slovenskí reprezentanti proti Španielsku na EURO 2020, Martin Dúbravka a Juraj Kucka. V zápase Fínsko - Belgicko si strelil vlastný gól rodák z Bratislavy Lukáš Hradecký.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Slavia Praha konkuruje veľkoklubom, Sauer môže byť v TOP 10 (zaujímavosti EURO 2024)