Kupoval krčmu a potraviny. Greško vybudoval divadlo, v ktorom hral Lasica aj IMT Smile

Vratislav Greško v Divadle u Greškovcov.
Vratislav Greško v Divadle u Greškovcov. (Autor: Sportnet)

Priviezť do Tajova známe mená nebolo jednoduché.

TAJOV. Je uvádzač, manažér, programový šéf aj robotník, keď je potreba vyniesť ťažkú aparatúru. Nemožno ho zaradiť do jednej kolónky. Z jeho rozprávania však cítiť nadšenie a vášeň pre divadlo a kultúru.

Nie je zvykom, aby sa uznávaný športovec presadil v kultúrnej brandži. Vratislav Greško patril medzi opory futbalovej reprezentácie a počas kariéry hral v špičkových európskych kluboch ako Bayer Leverkusen, Inter Miláno, Norimberg či Blackburn Rovers.

Dodnes je jediný slovenský futbalista, ktorý hral v troch prestížnych európskych ligách - v nemeckej bundeslige, v talianskej Serii A, aj v anglickej Premier League. Futbal ho stále napĺňa a po kariére odovzdáva skúsenosti mladým hráčom.

Lenže dal sa aj na podnikanie a s manželkou od základov vybudovali Divadlo U Greškov. Sídli v Tajove, kde futbalista vyrastal.

Chcel krčmu, má divadlo

Bohatá história dediny, ktorá bola rodiskom prozaika a dramatika Jozefa Gregora Tajovského, aj priekopníka rádiotelegrafie, kňaza a vynálezcu Jozef Murgaša, pomáhala preklenúť bariéru nedôvery u potenciálnych účinkujúcich.

Vlastniť divadlo však nebol jeho sen. Tento nápad priniesol až život.

„Pôvodná myšlienka, pre ktorú som túto budovu kupoval, bola – krčma a potraviny,“ vraví bývalý reprezentant.

Budovu kupoval z úspor na začiatku kariéry, v roku 2000. Je to historický objekt, ktorý v roku 1901 zakladal miestny farár a podieľal sa na založení Potravinového spolku pre Tajov a okolie s cieľom zásobovať základnými potravinami Tajovskú dolinu.

Keď budovu kupoval Greško, bola v zlom stave. Plánoval tu otvoriť potraviny a krčmu. Ešte počas kariéry investoval do rekonštrukcie a dostavby budovy nemalé prostriedky.

Prvé divadelné predstavenia však boli stále ďaleko.

„Pôvodne tu bolo kino, ale v dezolátnom stave. Najskôr tu bývali diskotéky, rôzne dedinské akcie, ale ekonomika nás vrátila do reality. Postupne sme zistili, že veľa akcií nemá význam robiť,“ vysvetľuje Greško.

Vratislav Greško.
Vratislav Greško. (Autor: Sportnet)

S myšlienkou na využitie prišla architektka. Nadchlo ju prostredie a navrhla sálu v elegantnom štýle tridsiatych rokov s tlmenými svetlami. Tu už začal vznikať pôdorys pre kultúrne akcie.

Lasica bol nadšený

Na začiatku Greškovci potrebovali získať meno. Nebolo jednoduché priviezť do Tajova známe mená. Mnohí účinkujúci mali spočiatku pochybnosti. Keď vstúpili do sály, menili názor.

„Keď k nám prišiel Milan Lasica, vstúpil, rozhliadal sa tu a povedal: Je to úžasný priestor. Neskôr vravel, že miluje malé divadlá. Hrá v nich radšej, ako vo veľkej sále. Mal rád kontakt s ľuďmi,“ vraví Greško.

„Herečka Iva Pazderková neskôr priznala, že netušila, kam cestuje, len dôverovala agentúre, s ktorou spolupracuje. Keď vystúpila na pódium, takmer odpadla,“ usmeje sa bývalý futbalista.

Tajov sa postupne dostal do povedomia kultúrnej obce, zbiera pozitívne ohlasy. Vystupovala tu väčšina popredných slovenských hercov, od Milana Lasicu, Zuzany

Kronerovej, Františka Kovára či Milana Kňažka, až po mladšiu generáciu s Róbertom Jakabom a Lukášom Latinákom. V Tajove koncertovali Cigánski diabli, Desmod, Adam Ďurica, Marián Čekovský, Mária Čírová aj IMT Smile.

Dramaturgiu a plán predstavení pripravuje Greško s manželkou. Vraví, že niektorých účinkujúcich presvedčí jeho meno. Zháňa a telefonuje. Niektorí manažéri aj divadlá sa už ozývajú sami. Majú pozitívne referencie.

Vratislav Greško v reprezentačnom drese v kvalifikačnom zápase proti Lichtenštajnsku v roku 2005.
Vratislav Greško v reprezentačnom drese v kvalifikačnom zápase proti Lichtenštajnsku v roku 2005. (Autor: TASR)

Už na jar pripravuje plán predstavení na jeseň. O plánoch hovorí so zápalom. Rád by do divadla dostal Emila Horvátha či Evu Holubovú. Pri divadelných predstaveniach je pravidlo, že sú vypredané. Pre stabilnú skupinu návštevníkov sa stáva, že na vychytené predstavenia sa do predaja dostane len zopár vstupeniek. Napríklad koncert IMT Smile bol prakticky vypredaný už vopred.

Cez pandémiu ich spasili potraviny

Keď Greško budovu kupoval, netušil, že raz bude na doskách, ktoré znamenajú svet, uvádzať známych hercov, kapely či populárne talkshow.

„Divadlo je však najmä hobby. Podnikanie na ňom nestojí. Robíme svadby, oslavy, stužkové, školenia. Divadelné predstavenia hrávame 10 až 12-krát do roka,“ hovorí.

Pandémia v mnohých ohľadoch podujatia obmedzila či úplne zastavila na niekoľko mesiacov. Biznis však nepadol do mínusu. Vtedy Greškovcom pomohlo niečo úplne iné.

„Potraviny. Pätnásť rokov boli v strate a teraz nás spasili,“ vraví. „Budova je hybrid. Máme tu aj potraviny aj krčmu, hoci tá je teraz v nájme.“

Potraviny sú jediné v širšom okolí. Greško do nich investoval, upravil interiér, rozšíril sortiment a vyplatilo sa to.

Vratislav Greško v Tajove, v pozadí Divadlo u Greškovcov.
Vratislav Greško v Tajove, v pozadí Divadlo u Greškovcov. (Autor: Sportnet)

Aj po pandémii však musí riešiť problémy. Všetkým podnikateľom výrazne vzrástli zálohové platby za energie. Divadlo nie je výnimka. Platby sa zdvihli o vyše 200 percent. „Znovu sme v situácii, že prežívame,“ vraví.

Musí sa obracať. Často mu zazvoní telefón. „Diváci nás už poznajú, ale napriek tomu sa snažíme neustále prezentovať. Už na jar hlásime, aké predstavenia chystáme a aké koncerty tu budú,“ dodáva.

Vratislav Greško


Narodil sa 24. júla 1977, pochádza z Tajova pri Banskej Bystrici.

Bývalý slovenský reprezentant vo futbale začínal kariéru v Dukle Banská Bystrica, odkiaľ odišiel v osemnástich do Interu Bratislava. V roku 1999 prestúpil do Bayeru Leverkusen a odtiaľ o rok neskôr do talianskeho Interu Miláno.

Pôsobil ešte v Parme, v anglickej Premier League v tíme Blackburn Rovers, v Bundeslige v 1. FC Norimberg, s ktorým získal Nemecký pohár a opäť v Leverkusene. V roku 2011 sa vrátil domov.

Podbrezovej pomohol k postupu z tretej až do najvyššej súťaže. Kariéru ukončil v roku 2015. V slovenskej reprezentácii nastúpil v 34 zápasoch, strelil dva góly.

Po skončení kariéry zostal pri futbale a podniká. V Tajove, odkiaľ pochádza, prevádzkuje divadlo či potraviny. Vo futbalovej akadémii v Banskej Bystrici trénuje mládež. Je ženatý, má dve deti.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Kupoval krčmu a potraviny. Greško vybudoval divadlo, v ktorom hral Lasica aj IMT Smile