Zápas storočia pre klub, životný výkon mladého brankára. Dokázal nemožné, chválil ho Guľa

Spoločná fotografia futbalistov TJ Horné Saliby a FC DAC Dunajská Streda.
Spoločná fotografia futbalistov TJ Horné Saliby a FC DAC Dunajská Streda. (Autor: Titanilla Bőd)
Titanilla Bőd|27. sep 2023 o 22:00

Na zápas s DAC prišlo takmer dvetisíc divákov.

HORNÉ SALIBY. Malá obec s veľkým futbalovým srdcom. Takto sa charakterizovali Horné Saliby v krásnom bulletine, ktorý vydali pri príležitosti "zápasu storočia". 

V 3. kole Slovnaft Cupu privítal nováčik VI. ligy ZsFZ Juh vicemajstra z minulej sezóny DAC Dunajská Streda. 

Horné Saliby ležia medzi Galantou a Dunajskou Stredou. Medzi jeho fanúšikmi sú mnohí, ktorí pravidelne chodia aj do MOL Arény. Kluby majú dobrý vzťah aj na mládežníckej úrovni. 

Súťažné stretnutie proti veľkému idolu bolo pre celý klub v Horných Salibách splneným snom. 

Favorit vyhral 4:0, ale nikto z domácich nesmútil. V bránke domáceho mužstva podal famózny výkon 17-ročný brankár Filip Kaprinai. Inkasoval síce štyri góly, ale chytil minimálne dalších desať. 

17-ročný hrdina

TJ Horné Saliby sa pred sezónou spojila s FC Tomášikovo. Po novom vystupujú pod marketingovým menom Futbalová akadémia Matúšova zem. 

Veľký dôraz kladú na prácu s mládežou. Žiaci hrajú druhú ligu, dorast tretiu. Na Slovensku je dovedna iba sedem dedín, kde mládežnícke tímy hrajú takéto vysoké súťaže. 

Aj vďaka tomu sa im darí zapracovať mladých hráčov do A-tímu. 

Jeden z nich je aj 17-ročný brankár Filip Kaprinai. 

Svoje kvality ukázal už aj v predchádzajúcich kolách proti Veľkým Ludinciam a Štúrovu. Do zúfalstva privádzal aj útočníkov Dunajskej Stredy. Aj vďaka nemu bol stav päť minút pred koncom iba 2:0 pre hostí. Spyridon Risvanis a Ammar Ramadan skórovali ešte v úvodnej dvadsaťminútovke. 

Síce v samom závere DAC pridal ďalšie dva góly zásluhou Christiána Herca a Andrésa Romera, no nič to nemení na fakte, že mužom zápasu bol domáci gólman. 

"Spravil som aj chyby, ale snažím sa z nich poučiť," poznamenal po stretnutí skromne hrdina domácich. Druhý a tretí gól DAC možno išiel na jeho vrub, ale to ho nerozhodilo. 

Sen každého brankára

"Ak sedemnásťročný chalan dostane taký gól, ako on ten druhý, tak sa zosype. On však ukázal obdivuhodnú mentálnu silu. A čo on pochytal, neskutočné... Myslím si, že ešte budeme o ňom veľa počuť," chválil svojho brankára tréner Horných Salíb Patrik Johancsik. 

Diváci na tribúne mnohokrát neveriacky krútili hlavou. Kaprinai chytil aj nemožné, prízemné i polovysoké strely, nepríjemné pokusy zblízka i delovky z hranice šestnástky. 

"Každý brankár sníva o tom, že sa môže ukázať v takomto zápase. Mne sa to teraz podarilo. Uvidím, čo z toho bude v budúcnosti," uviedol pre Sportnet mladý gólman. 

Brankár TJ Horné Saliby Filip Kaprinai.
Brankár TJ Horné Saliby Filip Kaprinai. (Autor: Titanilla Bőd)

"Najťažšie čitateľný hráč Dunajskej Stredy bol asi Ramadan. Krajní hráči nabiehajú do šestnástky veľmi dobre. Bolo to náročné," zhodnotil zápas Filip Kaprinai. 

Študuje na strednej škole v Šali, jeho vzorom je Ederson z Manchestru City a rád by okúsil aj vyššiu súťaž. 

Pred veľkým zápasom dbal na to, aby sa dobre vyspal. "Nechcel som sa stresovať, tešil som sa na to, že môžem chytať," doplnil. 

Aj s mentálnym koučom

Futbalisti Horných Salíb pred zápasom absolvovali aj sedenie s mentálnym koučom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Zápas storočia pre klub, životný výkon mladého brankára. Dokázal nemožné, chválil ho Guľa