Taliansko
Taliansko
EURO 2024
15.06.2024, Skupina B
2 - 1
2:1
Albánsko
Albánsko

Taliani zvládli povinnú jazdu, do dejín sa však zapísali aj negatívne

Futbalisti Talianska sa tešia z gólu v zápase proti Albánsku na EURO 2024.
Fotogaléria (16)
Futbalisti Talianska sa tešia z gólu v zápase proti Albánsku na EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|15. jún 2024 o 22:55

Futbalisti Talianska dnes zdolali Albánsko v zápase skupiny B na EURO 2024, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

EURO 2024 - skupina B

Taliansko - Albánsko 2:1 (2:1)

Góly: 11. Bastoni, 16. Barella - 1. Bajrami

Rozhodovali: Zwayer - Lupp, Achmüller (všetci Nemecko)

ŽK: Pellegrini, Calafiori – Broja, Hoxha

Taliansko: Donnarumma - Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco (83. Darmian) – Jorginho, Barella (90.+2 Folorunsho) – Frattesi, Pellegrini (77. Cristante), Chiesa (77. Cambiaso) – Scamacca (83. Retegui)

Albánsko: Strakoša - Hysaj, Djimsiti, Ajeti, Mitaj - Asllani, Ramadani, Bajrami (87. Muci) - Asani (68. Hoxha), Broja (76. Manaj), Seferi (68. Laci)

DORTMUND. Albánsky futbalista Nedim Bajrami strelil najrýchlejší gól v histórii európskych šampionátov, keď proti Talianom skóroval už v 22. sekunde.

Napriek tomu to na body nestačilo. Obhajcovia víťaznej trofeje vstúpili do EURO 2024 víťazstvom, keď outsidera skupiny B zdolali 2:1.

Na expresný gól dokázali Taliani tiež veľmi rýchlo odpovedať.

V 11. minúte hlavičkoval po rohovom kope Alessandro Bastoni a o päť minút neskôr sa strelou spoza šestnástky blysol Nicoló Barella.

V druhom kole sa 20. júna o 21.00 v Gelsenkirchene stretnú Taliani v šlágri so Španielmi a Albánci nastúpia o deň skôr o 15.00 v Hamburgu proti Chorvátom.

Tabuľka skupiny B na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Taliansko - Albánsko na EURO 2024

I. polčas

Albánci mali raketový nástup. Bajramimu stačilo 22 sekúnd, aby rozjasal fanúšikov.

Fatálnu chybu pri vhadzovaní vyrobil obranca Dimarco, loptu hodil priamo do behu číhajúcemu stredopoliarovi, ktorý sa na pravej strane šestnástky dostal k prudkej strele a tá zapadla k bližšej žrdi.

Fotogaléria zo zápasu Taliansko - Albánsko na EURO 2024 (skupina B)

Taliani zostali zaskočení len chvíľu, už onedlho mal šancu vyrovnať Pellegrini, ale tesne minul. V 11. minúte sa však "azúroví" dočkali, keď presný center na vzdialenejšiu žrď poslal Pellegrini a Bastoni sa presadil hlavou - 1:1.

O ďalších päť minút Dimarco sklepol loptu Barellovi a ten ju z hranice šestnástky poslal k pravej žrdi za chrbát brankára Strakošu.

Aj nasledujúce minúty prvého polčasu patrili zverencom Luciana Spallettiho. Tretí gól mohol pridať najskôr Frattesi, no trafil iba žrď a po ňom aj Scamacca, ale Strakoša svoj tím podržal.

II. polčas

Aj po prestávke mali viac z hry Taliani, súpera nepúšťali do šancí a sami siahali po treťom góle. V 60. minúte sa Chiesa dostal k lopte po priťuknutí od Scamaccu, z rohu šestnástky vypálil ľavačkou, no ťahavý pokus minul bránku.

Potom obaja tréneri prestriedali, najmä Albánci potrebovali oživiť ofenzívu, ale na súpera naďalej nestačili.

Paradoxne však mohli v závere vyrovnať, keď Asllani našiel presným pasom nabiehajúceho Manaja, ale tomu sa nepodarilo prehodiť Donnarummu.

Hlasy po zápase

Luciano Spalletti, tréner Talianska: "Odkedy som začal trénovať, hovorili mi, že najdôležitejšie je víťazstvo. Nie, dôležité je hrať dobre. Aby sme sa mohli usilovať o víťazstvo na ME 2024, musíme hrať dobrý futbal. V prvom polčase sme boli trochu hlboko. Musíme naďalej veriť nášmu štýlu - to je cesta vpred."

Federico Chiesa, krídelník Talianska a hráč zápasu: "Som veľmi šťastný za tím a náš výkon. Albánsko bolo veľmi ťažkým súperom, malo svoju kvalitu. Do budúcnosti sa musíme naučiť skôr rozhodnúť takého zápasy - inak ste vždy v ohrození, ako sme boli my v posledných minútach stretnutia."

Sylvinho, tréner Albánska: "Zápas sme začali dobre a dali sme rýchly gól. Mužstvo bolo po góle nadšené, ale mali sme podať lepší výkon, najmä v prvom polčase. V druhom sme to zvládli lepšie a mali sme šance na skórovanie, Manaja mohol vyrovnať.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Taliani zvládli povinnú jazdu, do dejín sa však zapísali aj negatívne