Siedmy deň EURO: Z trávnika je škandál. Najväčší favorit je len tieňom, no postup má vo vrecku

Futbalisti Anglicka po inkasovanom góle.
Fotogaléria (29)
Futbalisti Anglicka po inkasovanom góle. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|20. jún 2024 o 23:49

Mbappé už trénoval s maskou a môže nastúpiť.

BRATISLAVA. Kylian Mbappé si po prvý raz nasadil masku. Nie tú, ktorá ho spája s hrdinom z kresleného seriálu o korytnačkách nindža ale s francúzskou trikolórou a galským kohútom.

Kapitán francúzskeho tímu na majstrovstvách Európy sa nečakane objavil vo štvrtok na tréningu. Od zápasu proti Rakúsku, v ktorom si zlomil nos, uplynuli tri dni.

Doteraz sa zdalo nereálne, že by mal v piatok nastúpiť proti Holandsku. Denník L'Equipe dokonca v piatok písal, že si nezahrá desať dní. Štvrtkový tréning nedal odpoveď na to, či bude proti Holanďanom hrať. 

Tréner Deschámps však vraví, že to nie je vylúčené

„Po úvodnom šoku sa všetko uberá správnym smerom. Včera už bol schopný trénovať a takisto aj dnes. Takže to vyzerá tak, že by zajtra mohol hrať. Kylian bude mať na tvári masku, ale presné podrobnosti nezverejním," uviedol Didier Deschamps.

Dominancia Španielov

Ťahákom dňa bol súboj semifinalistov EURO spred troch rokov Španielov s Talianmi. 

Obhajcovia titulu na rozdiel od súboja spred troch rokov nepresvedčili výkonom a prehrali 0:1. 

Španieli ukázali oveľa väčšiu chuť, celý zápas boli aktívnejší, vyhrávali súboje, často hrozili pred talianskou bránkou a proti obhajcom v zápase dominovali. Nad súperom mali prevahu prakticky vo všetkom. 

Po prestávke zvyšovali tempo a mali sériu troch veľkých šancí. Zápas rozhodla však chyba Riccarda Calafioriho. 

Center Nica Wiliamsa poslal hlavou pred bránku Morata. Talianska brankár loptu mierne vytlačil, no prišla do cesty rozbehnutého Calafioriho, ktorý sa nešťasne pohyboval smerom k vlastnej bránke a loptu si nechtiac kopol do bránky.

Fotogaléria zo zápasu Španielsko - Taliansko na EURO 2024 (skupina B)

Ani po tom čo sa Španieli ujali vedenia, ich tlak neustával a zvýšiť skóre mohol Williams, Morata aj Yamal. Hráčom zápasu sa stal Nico Williams, ktorý bol prakticky pri každej akcii pred talianskou bránkou.

Taliani v ofenzíve vyslovene sklamali.  

Španieli sú po dvoch víťazstvách na čele B skupiny a so šiestimi bodmi majú aj istý postup do osemfinále.

Pred poslednými zápasmi nie je von z hry ani jeden tím a situácia na zvyšných miestach je zamotaná. Taliani sú s 3 bodmi na druhej priečke, no teoreticky im ani to nemusí stačiť na postup.

Southgate chápe kritikov

Vo dvoch zápasoch získali 4 body a inkasovali len jeden gól, ale herne sa Anglicko na EURO trápi. Podľa mien v zostave a ich výkonov v priebehu sezóny je Anglicko veľký adept na finále.

Na trávniku to však zatiaľ Angličania nevedia potvrdiť, hrajú pasívne, bez nasadenia. Zápas bez chuti a vášne korunovali, keď v závere naťahovali čas. 

Vo štvrtok v druhom zápase v C skupine remizovali s Dánskom 1:1

Gól Harryho Kanea bol vlastne pre Anglicko vyslobodením a jeden z mála svetlých momentov zápasu. Dáni však ešte v prvom polčase vyrovnali. Strelou k tyči z 25 metrov strnutých Angličanov zaskočil Morten Hjulmand. 

Veľkou témou po zápase však bola kvalita trávnika vo Frankfurte, ktorý pripomínal pole.Tráva sa pod kopačkami hráčov trhala a každú chvíľu vznikali veľké diery.

„Keď som videl trávnik, veď to bola hrôza. Trhalo sa to všade. K výkonu Anglicka poviem len, že to už musia začať brať vážne,“ kritizoval po zápase slávny anglický útočník Alan Shearer. 

„Nepredvádzame výkony, v ktoré sme verili. Čaká nás ešte veľa práce a musíme sa zlepšiť. Fanúšikovia sú právom sklamaní,“ uznal kritiku aj tréner Gareth Southgate. Paradoxom je, že aj po podpriemerných výkonoch majú už Angličania istý postup do osemfinále.

Slovinský sen sa rozplynul

Slovinci po hvizde zápasu so Srbskom nedokázali zakryť obrovské sklamanie. Po zápase bezmocne ľahli na trávnik a hlavu si skryli do dlaní. 

Podali veľmi dobrý výkon, boli aktívnejší a v 69. minúte zakončil obranca Karničnik hlavičkou akciu, ktorú sám začal.

Slovinci mali zápas zdanlivo pod kontrolou a viedli. Slovinský sen o historicky prvom víťazstve na EURO sa rozplynul v nadstavenom čase. Od víťazstva ich delili sekundy. Vyrovnanie prišlo z poslednej akcie zápasu.

V 95. minúte po rohovom kope vyrovnal Luka Jovič. Slovinci majú po dvoch zápasoch 2 body a rovnaké skóre ako Dánsko. 

Futbalisti Srbska pohrozili, že z turnaja odstúpia. Vadí im, že v priebehu zápasu Albánska s Chorvátskom sa štadiónom niesli protisrbské pokriky. Oba tábory počas zápasu skandovali: „Zabij, zabij.“ 

Srbi vyzvali UEFA, aby vinníkov potrestala. „Je to škandál. Budeme žiadať UEFA o patričné sankcie, aj keby to malo znamenať, že nebudeme pokračovať v súťaži,“ vyhlásiil generálny sekretár Srbského futbalového zväzu Jovan Surbatovič. 

Ak k tomu nedôjde, na ďalší zápas vraj nenastúpia. Zápas by sa v tom prípade skončil kontumačne a Srbsku by hrozil od UEFA postih.

Nevraživosť medzi balkánskymi krajinami má korene v rozpade Juhoslávie. 

UEFA v pondelok začala disciplinárne konanie voči Srbskému futbalovému zväzu po tom, čo jeho priaznivci vyvesili transparent s "provokatívnym odkazom nevhodným na športové podujatie" a za hádzanie predmetov na ihrisko počas zápasu Srbska s Anglickom (0:1).

Srbi za to dostali pokutu v celkovej výške 14 500 eur. Kosovská futbalová federácia sa predtým sťažovala na srbských fanúšikov, ktorí údajne "prejavovali politické, šovinistické a rasistické odkazy proti Kosovu.".

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Siedmy deň EURO: Z trávnika je škandál. Najväčší favorit je len tieňom, no postup má vo vrecku